LIKE ONLINE

Χορός μέχρι θανάτου: H περίεργη «ασθένεια» που χτύπησε τη μεσαιωνική Ευρώπη

Χορός μέχρι θανάτου: H περίεργη «ασθένεια» που χτύπησε τη μεσαιωνική Ευρώπη

Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι δεδομένο πως θα πέσεις σε μερικές εντελώς «περίεργες» σελίδες. Μια τέτοια αφορά την κολλητική ασθένεια που ξέσπασε στη μεσαιωνική Ευρώπη και έκανε τους ανθρώπους να χορεύουν – κυριολεκτικά – μέχρι θανάτου. Η «χορομανία» ή «χορός του Αγίου Ιωάννη» είχε ως αφετηρία της το Άαχεν της Γερμανίας το 1374 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε πόλεις του Βελγίου και των Κάτω Χωρών κατά μήκος του ποταμού Ρήνου.

Το συγκεκριμένο ξέσπασμα ξεκίνησε από μια γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας παραμένει αβέβαιη, αν και πολλά βιβλία την κατονομάζουν ως Frau Troffea. Μετά από έναν καυγά με τον σύζυγό της, η Frau Troffea υποτίθεται ότι άρχισε να χορεύει στο δρόμο, συνεχίζοντας να το κάνει για έξι ημέρες χωρίς σταματημό, μέχρι που επενέβησαν οι αρχές.

Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, δεκάδες ακόμη άνθρωποι χτυπήθηκαν από την ανεξέλεγκτη παρόρμηση να κουνήσουν το σώμα τους και να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης. Οι ιστορικοί της εποχής μιλούσαν για τους μανιακούς χορευτές ως άγριους, φρενήρεις και με παραισθήσεις. Κάποιοι χορευτές ούρλιαζαν και φώναζαν από τον πόνο, αλλά δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

Με δυσκολία έκαναν οτιδήποτε άλλο, όπως το να φάνε ή να κοιμηθούν. Χόρευαν μέχρι που τα ματωμένα πόδια τους δεν μπορούσαν πλέον να τους κρατήσουν, οπότε κατέρρεαν από την εξάντληση. Καθώς η μανία του χορού εξαπλωνόταν, οι αρχές επενέβησαν, αλλά η λύση τους είχε καταστροφικές συνέπειες. Αποφάσισαν να παίξουν μουσική για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, ωστόσο, απλώς παρείχαν ένα soundtrack που ενίσχυε την επιθυμία των ανθρώπων να χορέψουν.

Έπειτα, βλέποντας ότι δεν είχε αποτέλεσμα, αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική και απαγόρευσαν τη μουσική. Επίσης, έδεσαν τον κόσμο σε βαγόνια, με την ελπίδα ότι αυτό θα μείωνε την επιθυμία τους να χορεύουν. Η χορευτική μανία συνεχίστηκε για εβδομάδες, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Στη συνέχεια, εντελώς ξαφνικα, όπως είχε ξεκινήσει, τελείωσε.

Δείτε βίντεο:

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξω Φρενών υποψήφιος για πρόσληψη στην Πυροσβεστική – Όσα καταγγέλει στο ThemaOnline

Προεδρία ΔΗΣΥ: Υπεβαλε επίσημα υποψηφιότητα ο Δημήτρης Δημητρίου - Βίντεο

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top