ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Καταβάλαμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

ΠτΔ: «Καταβάλαμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

Η Κυβέρνηση κατέβαλε το άπαν των δυνάμεών της προκειμένου να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον των μελών της αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία που είχε με την οργάνωση προκειμένου να διακριβωθεί ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπιστικά θέματα της τουρκικής εισβολής το 1974, πέρα από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Προσέθεσε ότι μαζί με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, ο οποίος, όπως είπε, απέδειξε ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, έγινε κάθε δυνατή ενέργεια, όπως και από τον ίδιο προσωπικά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την ΕΕ, διότι δεν πρόκειται για πολιτικές ή διαφορές μεταξύ κρατών αλλά για κάτι που άπτεται του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης ευαισθησίας.

«Έχουμε καταβάλει το άπαν των δυνάμεών μας και θα ευχόμουν σήμερα με την αποχώρησή μου από την Προεδρία να έλεγα ότι επιτέλους λύθηκε, έτσι ώστε να νιώθετε και εσείς μια ανακούφιση», υπογράμμισε σχετικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός πως ακόμα και σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα η τουρκική πλευρά, παρά τις υποσχέσεις, παρά τις δηλώσεις ότι θα άνοιγαν 30 και πλέον σημεία για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, παρέβη, όπως και στα λοιπά που άπτονται των θεμάτων του Κυπριακού, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ευγνωμοσύνη και σεβασμό μου στους συγγενείς και για την υπομονή τους και γιατί ζουν όλα αυτά τα χρόνια πολύ χειρότερο το δράμα από εκείνους που είχαν την τύχη να θάψουν, να κλάψουν και να μνημονεύσουν τους νεκρούς τους, σε αντίθεση με μερικές χιλιάδες συγγενών αγνοουμένων για εκατοντάδες αγνοούμενους που η τύχη τους ακόμα αγνοείται», τόνισε σχετικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων Μαρία Καλμπουρτζή, σημειώνοντας ότι μπορεί η ίδια να είχε την τύχη ο πατέρας της να ήταν μεταξύ εκείνων που διεγνώσθη η τύχη τους, «δεν έπαψε όμως ποτέ να συμμερίζεται το δράμα των αδερφών εξ Ελλάδος αγνοουμένων και όχι μόνο, γιατί η παρουσία της στην Κύπρο ήταν η έκφραση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς όλους όσους υπέφεραν».

Προσέθεσε πως δεν παραγνωρίζει επίσης σε καμία περίπτωση τον σημαντικό ρόλο του Νίκου Σεργίδη και του ΔΣ της οργάνωσης, οι οποίοι σε στενότατη, όπως είπε, συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν στον κοινό στόχο, και ευχαρίστησε άπαντες για την απόφασή τους να τον τιμήσουν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της οργάνωσης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα έχει κάνει για το θέμα των αγνοουμένων.

Στη δεκαετή θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οργάνωση διαπίστωσε και ένιωσε την αμέριστη συμπαράσταση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Αναστασιάδη για το ζήτημα των αγνοουμένων, συνέχισε ο κ. Σεργίδης, σημειώνοντας την προσωπική παρουσία του σε κάθε ενέργεια και προσπάθεια της οργάνωσης.

Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται μια πιο αισιόδοξη νότα πως άρχισε να ραγίζει το «τείχος της σιωπής» που έχτισε η τουρκική πλευρά για το θέμα των αγνοουμένων και εξέφρασε την ελπίδα για καλύτερα αποτελέσματα, «κάτι που οφείλεται και στις δικές σας προσπάθειες, στις προσπάθειες της Κυβέρνησής σας, αλλά και στο γεγονός πως με δική σας απόφαση δημιουργήθηκε μια πολύ ικανή, δυνατή και αποτελεσματική ομάδα με επικεφαλής τον Επίτροπο Προεδρίας και τον εκπρόσωπο της οργάνωσης στη Διερευνητική Επιτροπή».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θελήσει να συνεχίσει με την ίδια δύναμη για το θέμα των αγνοουμένων και θα συντηρήσει την ομάδα αυτή, η οποία, όπως ανέφερε, στα 50 χρόνια που δραστηριοποιείται στο θέμα των αγνοουμένων, ήταν η καλύτερη ομάδα που εργάστηκε πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων Μαρία Καλμπουρτζή είπε πως τα αποτελέσματα κατά τη δεκαετία διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη δεν ήταν αρνητικά, καθώς υπήρξε έστω και μικρή πρόοδος, παρά τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η κ. Καλμπουρτζή στάθηκε επίσης στον διαχωρισμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της πολιτικής και της ανθρωπιστικής πτυχής του ζητήματος των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε και τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, μαζί με τον οποίο, όπως είπε, συγκρότησαν μια δυνατή ομάδα που πέτυχε αποτελέσματα, και κάλεσε τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διατηρήσει τον κ. Φωτίου στη θέση του καθώς, όπως τόνισε, 50 χρόνια μετά δεν υπάρχει περιθώριο για βήματα προς τα πίσω.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή να τον επιλέξει για τη θέση του Επιτρόπου, καθώς και τα μέλη των οργανώσεων για τη συνεργασία τους, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε το θέμα των αγνοουμένων σε όλες τις συναντήσεις του με ξένους αξιωματούχους.

Σημείωσε επίσης πως επετεύχθη πρόοδος παρά την άρνηση της κατοχικής δύναμης, όπως μαρτυρούν οι 750 ταυτοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, καθώς και 430 εκταφές, οι οποίες έγιναν δυνατές χάρη στις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις πιέσεις προς την κατοχική δύναμη για συνεργασία σε κάποια θέματα, αλλά και στο έργο που επιτελέστηκε σε επίπεδο έρευνας και εντός της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Βήματα έγιναν και πάνω στα ανθρωπιστικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς, προσέθεσε ο κ. Φωτίου, τα περισσότερα από τα οποία έγινε προσπάθεια να επιλυθούν, και τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή-απότοκο της τουρκικής εισβολής καθώς ο πόνος είναι ο ίδιος για όλος τους συγγενείς, Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριος, συμπληρώνοντας πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε όλα τα μέρη ότι δεν θα πάψει ποτέ να είναι ενεργός πολίτης και θα παραμείνει ιδιαίτερα ενεργά ευαίσθητος στο πλευρό ενός προβλήματος το οποίο βίωσε και για το οποίο κατέβαλε το άπαν των δυνάμεών του για να νιώθει ότι κάτι συνεισέφερε σε αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παράδοση τιμητικής πλακέτας από τον κ. Σεργίδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΓεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Γεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, την Πέμπτη κατά την δεύτερη μέρα αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημά του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top