ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START»

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση της Μόσχας για το θέμα αυτό, απάντησε λακωνικά: «μεγάλο λάθος». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλούσε από το Βαρσοβία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου».

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε ο Μπάιντεν στη σύνοδο. «Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Στην Πολωνία βρίσκεται και η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, που είναι παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σχολίασε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών New START που έχει υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τρίτη, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην οποία επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει να καταστρέψει την Ρωσία, ότι αναστέλλει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top