ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Ισότητας στο ThemaOnline: Όλα όσα διεκδικούν οι γυναίκες σήμερα - «Αγωνιστείτε για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν»

Επίτροπος Ισότητας στο ThemaOnline: Όλα όσα διεκδικούν οι γυναίκες σήμερα - «Αγωνιστείτε για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν»

Την Κυπριακή πραγματικότητα για την ισότητα των φύλων και τους στόχους που προωθούνται για το «σπάσιμο» των στερεοτύπων «ξεδίπλωσε» στο ThemaOnline η νέα αρμόδια Επίτροπος, Τζόζη Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας των φύλων, είναι θεμελιώδες ζήτημα η δημιουργία δομών για παιδιά, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένα άτομα, αφού σήμερα η ευθύνη γι’ αυτά βαρύνει κυρίως τις γυναίκες. Παράλληλα στόχος είναι να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα που δεν αντιμετωπίζει τους άντρες απλά ως «κουβαλητές» αλλά να αναδεικνύει την εμπλοκή τους σε πολλαπλούς ρόλους.

«Το στοίχημα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι γυναίκες και οι άντρες να έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα, να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους για μια πιο εύρωστη οικονομία και πιο υγιή κοινωνία», τόνισε η Τζόζη Χριστοδούλου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

- Απουσία γυναίκας από την πολιτική – Ακόμη και σε αυτή την Κυβέρνηση δεν είδαμε το 50% να είναι γυναίκες παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Πώς σχολιάζετε;

Η απουσία των γυναικών από την γενικότερη πολιτική σκηνή και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Παράλληλα, γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προωθεί τα θέματα ισότητας και το έχει αποδείξει εμπράκτως και στο παρελθόν. Όσον αφορά τους διορισμούς στην κυβέρνηση,- είναι η πρώτη φορά από τα 25 πρόσωπα που έχουν διοριστεί οι 11 είναι γυναίκες οι οποίες όλες βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές. Η βούληση υπάρχει, το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό.

- Ποια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

Στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχουν πολλά τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης και αφορούν στην ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών. Η δημιουργία δομών για παιδιά, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένα άτομα, είναι θεμελιώδες ζήτημα, αφού σήμερα η ευθύνη γι’ αυτά βαρύνει κυρίως τις γυναίκες. Η ενίσχυση και η δημιουργία δομών εκεί όπου υπάρχει ανάγκη είναι στις προτεραιότητες της Υφυπουργού Πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να δουλέψουμε για αποδόμηση των στερεοτύπων που θέλουν τον τομέα της φροντίδας να πέφτει δυσανάλογα στους ώμους των γυναικών. Το να δημιουργήσουμε δομές χωρίς να αποδημήσουμε στερεότυπα, πολύ απλά συντηρούμε ένα σύστημα που ευνοεί περισσότερους ρόλους και δυσανάλογες ευθύνες για τις γυναίκες. Ως έχουν τα δεδομένα σήμερα, οι άντρες, πιο εύκολα θα αποδεχθούν μια θέση με περισσότερη ευθύνη που συνεπάγεται περισσότερες ώρες εργασίας και υψηλότερες απολαβές, έχοντας όμως ένα ρόλο: αυτόν του επαγγελματία. Παράλληλος στόχος με τα παραπάνω είναι να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα που δεν αντιμετωπίζει τους άντρες απλά ως «κουβαλητές» αλλά να αναδεικνύει την εμπλοκή τους σε πολλαπλούς ρόλους. Θα πρέπει να συζητάμε πια για πολιτικές φιλικές προς τους γονείς, χωρίς να παραγνωρίζουμε την έμφυλη διάσταση και παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων;

Προτεραιότητα μου είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού μέσω της θεσμοθέτησης του. Παράλληλα, για την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων να αναλάβει, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα ως συντονιστικός φορέας για την οριζόντια χάραξη πολιτικής και μέτρων σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, η παρακολούθηση και η εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων, η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για προώθηση της ισότητας και η νομοθετική κατοχύρωση σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Επίτροπο Νομοθεσίας και φυσικά την Βουλή των Αντιπροσώπων.

- Χάσμα μισθών μεταξύ ανδρών-γυναικών – έχει μειωθεί; Προβλέπεται να μειωθεί/αυξηθεί κι άλλο;

Έχει μειωθεί στο 9.9 % από 10.5%, δηλαδή οι γυναίκες λαμβάνουν 90 σεντ για κάθε ευρώ που λαμβάνουν οι άντρες. Άρα, προφανώς δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, που είναι η εξάλειψη του. Ένας από τους στόχους του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ Χριστοδουλίδη, είναι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φυσικά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Έχουν ήδη γίνει πολλά προς την ορθή κατεύθυνση και πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των αρμόδιων επιθεωρητών και λειτουργών του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για τον καλύτερο χειρισμό καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτων επιθεωρήσεων που αφορούν την έμφυλη εργασία και την ίση αμοιβή. Παράλληλα, η διεξαγωγή κοινής αξιολόγησης που αφορά στο χάσμα αμοιβών, πάντοτε στο πλαίσιο συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι μια δράση προτεραίοτητας. Έχοντας υπόψη και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης 2030, ενθαρρύνω και αποστέλλω πρόσκληση στις ιδιωτικές εταιρείες να εκπονήσουν σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων, και βρίσκομαι στη διάθεσή τους για στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τον Υπουργό Εργασίας έχουμε ήδη επεξεργαστεί και λύσεις προς εξάλειψη του έμφυλου χάσματος στις συντάξεις, και είναι ένα μέτρο που θα εξετάσουμε προς την εφαρμογή του.

- Κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα-μητέρα στο σπίτι και την κουζίνα; Υπάρχουν ακόμη στην Κύπρο; Πώς τα καταπολεμούμε;

Φυσικά ακόμη υπάρχουν. Παράλληλα να μην υποτιμούμε, πως υπάρχουν γυναίκες, μονογονείς, πολύτεκνες που λόγω συνθηκών μένουν στο σπίτι ή εργάζονται σε μερική απασχόληση ώστε να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, διότι είτε δεν υπάρχουν οι δομές, είτε τα έμφυλα στερεότυπα τους το επιβάλλουν. Να μην ξεχνάμε πως τα παραδοσιακά «αντρικά» επαγγέλματα πληρώνουν περισσότερο από τα παραδοσιακά «γυναικεία» επαγγέλματα. Έχοντας συνομιλήσει με εκατοντάδες γυναίκες φαίνεται πως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν δομές ή δίκτυα στήριξης για άτομα εξαρτώμενα, και όταν ένα ζευγάρι συνυπολογίσει το ατομικό τους εισόδημα, ώστε να λάβουν την από κοινού απόφαση ως προς ποιος από τους δυο γονείς θα εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σχεδόν πάντοτε, αυτές είναι οι γυναίκες. Παράλληλα, όμως χρειαζόμαστε γυναίκες πρότυπα σε όλους τους τομείς και συστηματικές δράσεις για θέματα ισότητας στην εκπαίδευση, ώστε από νεαρή ηλικία να καλλιεργηθεί και η ανάλογη κουλτούρα. Όσον αφορά την εκπαίδευση είμαι ήδη σε επαφή με την Υπουργό Παιδείας, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη προς τα θέματα αυτά και με την όποια είμαι σίγουρη πως θα έχουμε μια παραγωγική συνεργασία. Να μην ξεχνάμε πως τα κοινωνικά στερεότυπα είναι εύκαμπτα και αλλάζουν μέσα από την πάροδο του χρόνου. Την ίδια στιγμή, πιστεύω πως τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και βασίζομαι στην συνεργασία τους.

- Work-life balance: πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα σήμερα να το πετύχει; Ποιο είναι το δικό σας μυστικό;

Δεν θεωρώ ότι θα ρωτούσατε ένα άντρα αν έχει οποιοδήποτε μυστικό στη δική του συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ένας επιθυμητός συνδυασμός επαγγελματικής και εργασιακής συμφιλίωσης θα πρέπει να είναι ισότιμος τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Ναι ως έχουν τα δεδομένα, και ακριβώς λόγω των όσων έχω προαναφέρει αυτή τη δεδομένη στιγμή αφορά περισσότερο τις γυναίκες αλλά θα έπρεπε να αφορά το ίδιο και τους άντρες γι’ αυτό ανέφερα ότι οι δομές αυτές θα πρέπει να αναφέρονται σε γονείς.

Το βάρος της ευθύνης θα έπρεπε να αφορά τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, για ισότιμη σύζευξη επαγγελματικής και εργασιακής ζωής. Να σημειώσω επίσης ότι στη βάση των πιο πάνω δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι βιολογικές διαφορές των φύλων και να διασφαλίζεται ότι αυτές δεν συμβάλλουν στον περιορισμό των γυναικών.

- Ποια άλλα θέματα πρέπει να διεκδικήσουν/διεκδικούν οι γυναίκες;

Η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ίσες ευκαιρίες και ίσες αμοιβές στην εργασία, σε όλους τους τομείς εργασίας και η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι επίσης πολύ σημαντικές διεκδικήσεις. Το κράτος θα πρέπει να σταθεί αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφυλες οριζόντιες πολιτικές. Να τονίσω ότι η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι θέμα της μόδας, ούτε ζήτημα πολιτικής ορθότητας και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας που για να κερδηθούν όλα αυτά που θεωρούμε σήμερα ως αυτονόητα, πολλές γυναίκες έχουν χάσει ακόμη και την ζωή τους. Το στοίχημα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι γυναίκες και οι άντρες να έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα, να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους για μια πιο εύρωστη οικονομία και πιο υγιή κοινωνία.

- Μήνυμα προς τις Κύπριες γυναίκες

Ένα από τα δικά μου προσωπικά αγαπημένα μηνύματα από γυναίκα πρότυπο, την Ruth Bader Ginsburg, είναι το εξής: «αγωνιστείτε για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν, αλλά κάντε το με τρόπο που θα οδηγήσει τους/τις άλλους/ες να συμμετάσχουν μαζί σας».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top