Μια ματιά στην επικαιρότητα του τελευταίου δεκαημέρου είναι αρκετή για να σε πιάσει σύγκρυο.
Η 28χρονη Lesya Bykova βρίσκεται νεκρή σε παραλία κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού. Ο 31χρονος σύντροφός της ισχυρίζεται στις Αρχές πως έπεσε στον γκρεμό στην προσπάθειά της να βγάλει σέλφι. Η Αστυνομία στις πρώτες της ανακοινώσεις κάνει λόγο για αντιφάσεις του συντρόφου ο οποίος και συλλαμβάνεται. Η πρώτη νεκροψία (από δύο κρατικούς ιατροδικαστές) δείχνει εγκληματική ενέργεια: η κοπέλα στραγγαλίστηκε αφού προηγουμένως βιάστηκε και στη συνέχεια πετάχτηκε στον γκρεμό. Ο συλληφθείς επιμένει για την αθωότητά του και προσλαμβάνει τον Μάριο Ματσάκη ο οποίος και ανοίγει τρύπες στο πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα. Προκειμένου να σπάσει η “ισοπαλία” οι Αρχές καταφεύγουν στην καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία κάνει εννιά μέρες να βγάλει πόρισμα το οποίο αποκλείει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια. Ο 31χρονος αφήνεται ελεύθερος μετά από 11ημερη κράτηση και ο θάνατος της Lesya καταχωρείται ως ατύχημα. Όσο για τις αντιφάσεις του συντρόφου και ότι κάποιοι από τους ισχυρισμούς του δεν κολλούσαν (όπως το γεγονός ότι το κινητό του θύματος βρέθηκε στο αυτοκίνητό του) η Αστυνομία, μετά και το δεύτερο πόρισμα, λέει ότι όλοι οι ισχυρισμοί του επαληθεύτηκαν. Τέλος. Τέσσερις ιατροδικαστές, δύο πορίσματα, πάρα πολλές αντιφάσεις και αντικρουόμενες απόψεις και ένας άντρας που πέρασε από το “βιαστής” και “δολοφόνος” στο “αθώος, κάναμε λάθος” μέσα σε 11 μέρες. Και με δεδομένο το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, μια αμφιβολία να πλανάται ακόμα στην ατμόσφαιρα. Γιατί να είναι σωστό το δεύτερο πόρισμα και όχι το πρώτο; Πώς πας τόσο εύκολα από τον βιασμό και στραγγαλισμό στον… θάνατο από πτώση; Τι απέγιναν όλα εκείνα τα στοιχεία, εκτός ιατροδικαστικής έρευνας, που υποτίθεται πως έδειχναν ύποπτη ενέργεια; Πόσοι αθώοι φυλακίστηκαν ή πόσοι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι από ιατροδικαστικά λάθη;
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, κατέθεσε έφεση σε σχέση με την ανεπάρκεια της ποινής αναφορικά με το τριπλό θανατηφόρο τροχαίο, που σημειώθηκε τον Μάιο 2017 στην περιοχή των Πολεμιδιών στην Λεμεσό. Η έφεση αφορά την ανεπάρκεια της ποινής για αδικήματα οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς και για τη διαδοχικότητα των ποινών, έτσι ώστε το σύνολο της ποινής να πρέπει να αντικατοπτρίζει τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορούμενου. Τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου 2017 στην περιοχή των Πολεμιδιών, ο 32χρονος Ανδρέας Γιασεμή, ο επίσης 32χρονος Δημήτρης Σάββα και ο 23χρονος Παναγιώτης Στεφάνου πήγαιναν με το διπλοκάμπινο για δουλειά στην Αγία Νάπα, όταν έπεσε πάνω τους με υπερβολική ταχύτητα το αυτοκίνητο που οδηγούσε 32χρονος, ο οποίος μόλις είχε περάσει με κόκκινο. Από τη σφοδρή σύγκρουση οι τρεις νεαροί επιβάτες του διπλοκάμπινου σκοτώνονται επί τόπου. Ο οδηγός του άλλου οχήματος δεν έπαθε τίποτα. Αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν τύφλα στο μεθύσι και τη μαστούρα, ενώ το όχημά του ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο, χωρίς ασφάλεια ή άδεια κυκλοφορίας. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν προκαλέσει το τριπλό θανατηφόρο, είχε γρονθοκοπήσει νεαρό οδηγό ταξί, επειδή τον κόρναρε. Η δίκη του δράστη έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και η ποινή του ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες: τρία χρόνια. Ένα για κάθε ζωή που αφαίρεσε. Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Εισαγγελέας να την εφεσιβάλλει. Το ερώτημα, φυσικά, παραμένει: πώς ένας άνθρωπος, που συνειδητά οδηγεί μεθυσμένος και μαστουρωμένος και αφαιρεί τρεις ζωές, λαμβάνει ποινή εξευτελιστικά χαμηλότερη από κατάχρηση ή απάτη;
Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της δίκης ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα και τερμάτισε την ιδιωτική ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, που καταχώρησαν η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και η ανώτερη λειτουργός Αθηνά Δημητρίου. Είχε προηγηθεί η παύση της ποινικής έρευνας για αόριστους “λόγους δημοσίου συμφέροντος” σε βάρος του αξιωματικού για διαφθορά πέντε μήνες μετά τις καταγγελίες των δύο γυναικών ότι είχε έρθει σε επαφή με βαρυποινίτη από τον οποίο ζήτησε να του βρει βίντεο με προσωπικές στιγμές τους προκειμένου να τις δυσφημίσει και να τις απομακρύνει από τα πόστα τους. Ο Μιχάλης Κατσουνωτός σαφώς και διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας όπως κάθε πολίτης όμως αυτή η εμμονή από πλευράς κράτους (Αρχηγός Αστυνομίας, τότε Υπ. Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και Γενικός Εισαγγελέας) να τον προστατεύσουν πάση θυσία, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να διασύρουν με εξόφθαλμα εκδικητικές καταγγελίες και έρευνες (που δεν έδειξαν το παραμικρό) τις καταγγέλλουσες μέχρι να τις οδηγήσουν σε παραίτηση (η Δημητρίου ήδη πήρε μετάταξη στην Ελεγκτική Υπηρεσία και η Αριστοτέλους που λείπει ακόμα με άδεια είναι εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψει στο πόστο της) μόνο ερωτηματικά και ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών προκαλεί.
Όλα τα παραπάνω, και είναι μόνο η σοδειά του τελευταίου δεκαημέρου, δείχνουν ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας που ονομάζεται “κυπριακό σύστημα δικαιοσύνης”. Από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και το μπάχαλο με τις νεκροψίες (ας μην ξεχνάμε τις υποθέσεις της Πετράνα Μίλκοβα και του Θανάση Νικολάου) και τις εξοργιστικά δυσανάλογες δικαστικές αποφάσεις μέχρι τις περίεργες ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα (που έφτασε στο σημείο να εμποδίσει δύο πολίτες από το να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους), είναι ολοφάνερο πλέον και στον τελευταίο πολίτη του ρημαδότοπου πως οι θεσμοί πάσχουν, το σύστημα νοσεί και η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι ακριβώς το αναφαίρετο δικαίωμα που όλοι αναφέρουν στα βαρύγδουπα και πομπώδη λογύδριά τους.
Το αντίθετο. Ο καθένας μας είναι έρμαιο της ανικανότητας, της σκοπιμότητας, του πολιτικού συμφέροντος ή απλής καθαρόαιμης διαφθοράς που απ’ ότι φαίνεται διέπουν ένα σύστημα το οποίο υποτίθεται πως υπηρετεί αλλά στην πραγματικότητα απειλεί τον απλό, φτωχό, άσημο, και εκτός κυκλωμάτων και γνωριμιών πολίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις