Οι ψυχικές παθήσεις δεν κλέβουν μόνο τη χαρά και την ευημερία περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον πλανήτη, αλλά και τα χρόνια τους.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις 26 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι, τα άτομα που πάσχουν από μια σειρά ψυχικών παθήσεων -ιδιαίτερα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άγχος- έχουν στο αίμα τους δείκτες που υποδεικνύουν ότι η βιολογική ηλικία τους είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική.
Ο Δρ. Τζούλιαν Ματζ και η καθηγήτρια Κάθριν Λιούις από το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν 168 διαφορετικούς μεταβολίτες στο αίμα αναλύοντας δείγματα για 110.780 συμμετέχοντες στη UK Biobank2, μια μεγάλη τράπεζα που περιλαμβάνει βιοϊατρικά δεδομένα μισού εκατομμυρίου ατόμων στη Βρετανία. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες σχετικά με το αν οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ψυχική νόσο είχαν προφίλ μεταβολιτών που παρέπεμπε σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με την πραγματική τους.
Ο Δρ. Ματζ σημείωσε ότι «είναι πλέον δυνατόν να προβλέψουμε την ηλικία ενός ατόμου από τους μεταβολίτες στο αίμα του. Είδαμε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνιζαν προφίλ μεταβολιτών που έδειχνε ότι ήταν βιολογικά γηραιότερα σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. Για παράδειγμα ασθενείς με διπολική διαταραχή παρουσίαζαν δείκτες στο αίμα που μαρτυρούσαν ότι ήταν περίπου δύο χρόνια γηραιότεροι σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία τους».
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και χειρότερη υγεία από τον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζουν συχνά ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, οι οποίες επιδεινώνονται με την ηλικία.
Σύμφωνα με τον δρα Ματζ «τα νέα ευρήματα δεν εξηγούν όλες τις διαφορές σχετικά με την κατάσταση της υγείας και το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και του γενικού πληθυσμού αλλά δείχνουν ότι η επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης στα άτομα με ψυχικές νόσους αποτελεί πιθανότατα σημαντικό παράγοντα. Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες που ανακαλύψαμε ότι συνδέονται με τη βιολογική γήρανση, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον παρακολουθούμε την υγεία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές αλλά και αυτόν με τον οποίον αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας των πασχόντων».
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επόπτες του ΤΟΜ: Ποιες οι αρμοδιότητές τους και για ποιους λόγους κάνουν ελέγχους σε οδηγούς
«Σφαγή» για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως
Τραγωδία στο Κεντάκι: Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων - Τουλάχιστον εννέα νεκροί
Παρέμβαση ThemaOnline: Αν η ευθιξία είχε φωνή…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις