ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φάρμακα: Για λίγα σεντ δεν μπορούν να τα δώσουν λόγω… λογισμικού - Έρχονται αλλαγές για αντιμετώπιση των ελλείψεων

Φάρμακα: Για λίγα σεντ δεν μπορούν να τα δώσουν λόγω… λογισμικού - Έρχονται αλλαγές για αντιμετώπιση των ελλείψεων

Σε αλλαγές στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν στα φαρμακεία από τις ελλείψεις σε φάρμακα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου ανέφερε ότι θα γίνει μια τεχνική αλλαγή από 20 Απριλίου και αφορά τα προϊόντα που είναι εκτός αποθέματος (έλλειψη) και τον τρόπο του σημειώνονται στο σύστημα.

«Αυτή την στιγμή στο σύστημα, όταν ένα φάρμακο είναι εκτός αποθέματος φαίνεται στον γιατρό ότι είναι έλλειψη αλλά εξακολουθεί να τον αφήνει να το συνταγογραφεί και ο γιατρός το γράφει γιατί πιθανώς δεν το έχει προσέξει. Από τις 20 Απριλίου δεν θα τον αφήνει να το συνταγογραφεί αν είναι εκτός αποθέματος ενώ ο φαρμακοποιός θα μπορεί να εκτελέσει τις συνταγές που ήδη βγήκαν επειδή μπορεί να έχει απόθεμα», εξήγησε η κα. Αχνιώτου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Αχνιώτου, αυτή την στιγμή όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται εκτός αποθέματος, δεν αφαιρείται από τον κατάλογο, κάτι που σημαίνει ότι τα φαρμακεία που το έχουν το δίνουν, εκείνα που δεν το έχουν όμως, δεν τους αφήνει να δώσουν άλλο παρόμοιο φάρμακο εκτός αν είναι φθηνότερο.

«Όταν το φάρμακο που είναι εκτός αποθέματος είναι το φθηνότερο, το σύστημα δεν αφήνει τους φαρμακοποιούς να δώσουν ακριβότερο στην θέση του. Δεν τους αφήνει διότι το σύστημα κάνει ότι τους λέει η νομοθεσία, δηλαδή ο φαρμακοποιός μπορεί μόνο στο φθηνότερο να κάνει αλλαγή ή σε περίπτωση έλλειψης μπορεί να το αλλάξει αν έχει άλλο που είναι μηδενική συνεισφορά. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει όμως και είναι μόνο του ένα προϊόν με μηδενική συνεισφορά, δημιουργείται πρόβλημα για τα φαρμακεία, αφού το σύστημα δεν τους αφήνει να αλλάξουν σε ακριβότερο», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την κα. Αχνιώτου, με την αλλαγή στο λογισμικό θα μπορεί να γίνει «χειροκίνητη» επέμβαση στο σύστημα, για να αλλάζει η συνεισφορά του επόμενου ακριβότερου φαρμάκου σαν το φθηνότερο φάρμακα να μην ήταν στο σύστημα για να μπορεί ο φαρμακοποιός να δίνει το επόμενο φθηνότερο φάρμακο χωρίς να χρειάζεται ξανά συνταγή από γιατρό.

«Αυτή η αλλαγή υπολογίζεται να ξεκινήσει πριν τις 20 Απριλίου», ανέφερε η κα. Αχνιώτου.

Η θέση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, ανέφερε ότι λόγω της υπερκατανάλωσης των φθηνότερων φαρμάκων παρουσιάζονται παροδικές ελλείψεις στα φάρμακα που διαρκούν από λίγες μέρες εώς λίγες βδομάδες.

«Από την στιγμή που το σύστημα δεν μας επιτρέπει να δώσουμε άλλο φάρμακο πέρα του φθηνότερου αν και μπορεί να υπάρχει ένα άλλο φάρμακο του οποίου η διαφορά να είναι ελάχιστα σεντ, υπάρχει πρόβλημα γιατί δημιουργεί τις λεγόμενες τεχνητές και πλασματικές ελλείψεις. Ενώ υπάρχουν φάρμακα, το σύστημα δεν μας επιτρέπει να τα δώσουμε» επεσήμανε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Πιέρα, λόγω του συστήματος πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να αγοράσουν φάρμακα εκτός του ΓεΣΥ.

«Φαντάσου να έχω το φάρμακο, να μην μπορώ να το δώσω, να μην μπορώ να δώσω ένα άλλο λίγα σεντ πιο ακριβό… ο ασθενής αναγκάζεται να το αγόραζε εκτός ΓεΣΥ. Στο τέλος ή πληρώνει το φάρμακο ή το σταματά αν δεν έχει τα λεφτά, κάτι που επιβαρύνει την υγεία του αλλά και όλο το σύστημα γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί και νοσηλεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Πιέρα το παρόν λογισμικό και οι νόμοι έγιναν πριν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τις ελλείψεις που παρατηρούνται τώρα.

«Αν χρειαστεί να γίνει τροποποίηση στην Βουλή να την κάνουμε για την σωστή εξυπηρέτηση του κόσμου και η διευκόλυνση των φαρμακοποιών», τόνισε.

Όπως επεσήμανε η κα. Πιέρα, η παρούσα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος οι ασθενείς να μένουν χωρίς τα φάρμακα τους, κάτι που είναι πολύ σοβαρό για την υγεία τους, αλλά είναι και χρονοβόρο για τους φαρμακοποιούς, αφού πανευρωπαϊκά είναι αποδεδειγμένο ότι σπαταλούν τουλάχιστο έξι ώρες για να ψάχνουν φάρμακα.

«Πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία για να μπορούμε να δίνουμε άλλο φάρμακο που είναι διαθέσιμο και είναι λίγα σεντ παραπάνω παρά να τηλεφωνούμε σε γιατρό να ξαναγραφτεί συνταγή. Θα κερδίσουμε χρόνο, θα ικανοποιηθεί κόσμος θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις, είναι και γενικότερο μήνυμα από ΕΕ να ωθεί ευελιξία στον φαρμακοποιό να μπορεί να κάνει επιτρεπτές αλλαγές ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς», σημείωσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top