Υπό «στενή παρακολούθηση» βρίσκεται η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή ως «Μετάλλαξη Αρκτούρος», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κι ενώ η νέα μετάλλαξη παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στην Ινδία, δημιουργούνται ερωτήματα για το πόσο θα επηρεάσει τη δική μας καθημερινότητα η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος ανέλυσε τη νέα μετάλλαξη και μας είπε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή.
Τι ξέρουμε για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος»;
Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία προήλθε από ένα ανασυνδυασμό δύο υποπαραλλαγών ενώ, αυτό το στέλεχος έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις εκ των οποίων η μία, είναι σε περιοχή όπου δεσμεύονται τα αντισώματα. Γι’ αυτό το λόγο, υπήρξε αρχικά μια ανησυχία κατά πόσο θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί».
«Θεωρώ πως, όπως και με όλες τις προηγούμενες υποπαραλλαγές που είχαν κυκλοφορήσει, πέρα της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει αυτή η μετάλλαξη, δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στη νοσηρότητα ή στις νοσηλείες προς το παρόν τουλάχιστον», εξήγησε.
Διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων η νέα μετάλλαξη;
Όπως ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων όμως, θεωρώ πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα».
«Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η νέα υποπαραλλαγή διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, τότε θα γίνει μια επικαιροποίηση των εμβολίων. Αυτό θα προκύψει και από την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρών, το FDA και το CDC, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μια σύσταση σε άτομα άνω των 65 ετών, να εμβολιάζονται τον Φθινόπωρο με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και θα αποσυρθεί το αρχικό», τόνισε.
«Προς το παρών, τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη από τις άλλες, με τη διαφορά μόνο το ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν πόσο επηρεάζεται η επιδημιολογική εικόνα από την μετάλλαξη «Αρκτούρος»», είπε καταληκτικά ο Δρ. Καραγιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη για χρήματα παριστάνοντας τον ορθοπεδικό – Χειροπέδες σε 57χρονο
Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά λάθος δική τους πόλη: Δυο τραυματίες - Δείτε βίντεο
Γκάφα Χατζηγιάννη πλήττει το Προεδρικό, νέο στραβοπάτημα σε λίγες μέρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις