ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκποιήσεις: Βγάζει από το… χρονοντούλαπο 14 προτάσεις νόμου από το 2015 και επί εποχής Covid η Βουλή – Τι προνοούν

Εκποιήσεις: Βγάζει από το… χρονοντούλαπο 14 προτάσεις νόμου από το 2015 και επί εποχής Covid η Βουλή – Τι προνοούν

Την ώρα που οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων συνεχίζουν ακάθεκτες τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα θέσει σήμερα (24/4) στο μικροσκόπιο της δεκατέσσερις προτάσεις νόμου, μέσω των οποίων προωθούνται διάφορες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις.

Μάλιστα, η Επιτροπή βγάζει από το… χρονοντούλαπο προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν ακόμη και προ 8ετίας ή και επί εποχής κορωνοϊού και αποσκοπούσαν, μεταξύ άλλων, στην αναστολή εκποιήσεων και στη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, η σημερινή συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού, ενδεχομένως, η Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της επί του «καυτού» θέματος και να χαράξει τις «κόκκινες» γραμμές της, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τεθεί σε κίνδυνο τόσο ο χρηματοπιστωτικός τομέας όσο και η κυπριακή οικονομία από τυχόν υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως για τη συζήτηση των προτάσεων νόμου κλήθηκαν και θα παραστούν για να εκφράσουν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), καθώς και o Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Οι προτάσεις νόμου

Η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, το 2015 και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου», ώστε να καθοριστεί ότι για σκοπούς διεξαγωγής διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με τη διαδικασία του πλειστηριασμού ως αξία του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική αξία του ακινήτου, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα κατά το χρόνο της σύναψης της αρχικής σύμβασης.

Η εν λόγω πρόταση νόμου, προβλέπει, επίσης, ότι σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης έχει λόγους να πιστεύει ότι η αγοραία αξία του υπό πώληση δια πλειστηριασμού ακινήτου του θα είναι ψηλότερη, αν διενεργηθεί με βάση τις σημερινές συνθήκες αγοράς, έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διενέργεια εκτίμησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που ήδη προβλέπεται στη βασική νομοθεσία.

Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, και αποσκοπεί κι αυτή την τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου», ώστε να δοθεί το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη σε διαδικασία πώλησης ακινήτου εκ μέρους ενυπόθηκου δανειστή να προχωρεί με καταχώριση αίτησης/έφεσης για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης, όταν αμφισβητεί το ύψος του απαιτητού εκ μέρους του δανειστή χρέους. Σύμφωνα με τους εισηγητές, δε, καταχωρισθείσα τέτοια έφεση θα έχει βάσιμους λόγους επιτυχίας, εάν υποστηρίζεται από επαρκή στοιχεία και δεν κρίνεται από το Δικαστήριο ως κακόπιστη.

Η τρίτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, και αποσκοπεί στην τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας για εκποιήσεις, ώστε να καθοριστεί ρητά ότι κάθε οφειλέτης έχει δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αμφισβητήσει το εμφανιζόμενο ως ποσό της οφειλής, τη νομιμότητα της υποθήκης ή προς αναγνώριση καταχρηστικής συμπεριφοράς του ενυπόθηκου δανειστή. Η προτεινόμενη ρύθμιση, τονίζει στην αιτιολογική έκθεση, κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο της περιφρούρησης του συνταγματικού δικαιώματος κάθε προσώπου να έχει πρόσβαση σε δικαστήριο προς διάγνωση των αστικών αυτού δικαιωμάτων.

Η τέταρτη πρόταση νόμου κατατέθηκε το 2020 από τους Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία και Παύλο Μυλωνά, και αποσκοπεί στη θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που προκύπτουν λόγω των έκτακτων εξαιρετικών και απρόβλεπτων περιστάσεων που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικότερα, με την εν λόγω πρόταση νόμου, αναστέλλεται προσωρινά η υποχρέωση καταβολής οφειλών από πρόσωπα, τα οποία, λόγω της κηρυχθείσας πανδημίας, έχουν περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των εν λόγω οφειλών σε πιστωτή, ο οποίος νομιμοποιείται, βάση οποιουδήποτε εν ισχύι νόμου, να προβεί σε είσπραξη οφειλών.

Θέλουν να δώσουν κι άλλες εξουσίες στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Η πέμπτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα και Αλέκο Τρυφωνίδη και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου», ώστε δανειολήπτες οι οποίοι παραλαμβάνουν έγγραφη ειδοποίηση τύπου «Ι», δυνάμει των διατάξεων του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», με την οποία καλούνται να εξοφλήσουν το ενυπόθηκο χρέος, περιλαμβανομένων τόκων και εξόδων είσπραξης αυτού, να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για παραπομπή σε διαιτησία χρηματοοικονομικής διαφοράς που προκύπτει από την εν λόγω επίδοση. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με τους εισηγητές, αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πιστωτή και δανειολήπτη, οι υγιείς αναδιαρθρώσεις δανείων και να μειωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η έκτη πρόταση νόμου, κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη, το 2021 και προβλέπει την αναστολή εκποιήσεων για έξι μήνες. Με βάση το αρχικό κείμενο, η αναστολή εκποιήσεων θα ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 κι ως εκ τούτου, αναμένεται πως οι εισηγητές της κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής θα την τροποποιήσουν, προκειμένου η αναστολή να ισχύσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 ή και για μεγαλύτερο διάστημα.

Η έβδομη πρόταση νόμου, κατατέθηκε και αυτή το 2021, από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, Άριστο Δαμιανού και Ανδρέα Καυκαλιά και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των ενυπόθηκων οφειλετών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών η επίκληση καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών ως λόγος αναστολής διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, όπως αυτό κατοχυρώνεται από ευρωπαϊκές οδηγίες.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου προτείνεται όπως σε περιπτώσεις εκποιήσεων ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για διασφάλιση στέγης του ενυπόθηκου οφειλέτη και της οικογένειας αυτού, οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς κατά την κρίση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ώστε να διασφαλίζεται για όλους ανεξαιρέτως το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλειας.

Επαναφορά στοχευμένης αναστολής πλειστηριασμών

Η όγδοη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε από τις διατάξεις που αφορούν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή να εξαιρούνται οι συμβάσεις υποθήκης που αφορούν: πρώτες κατοικίες αξίας μέχρι 350.000 ευρώ, επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και ακίνητη ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς αξίας έως και 200.000 ευρώ.

Περαιτέρω και σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διασφαλίζεται το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη να προσφύγει σε αρμόδιο δικαστήριο και να υποβάλει αίτηση έκδοσης απαγορευτικού διατάγματος για αναστολή της σκοπούμενης πώλησης του ενυπόθηκου ακινήτου ή για παραμερισμό της ειδοποίησης πώλησης, αμφισβητώντας είτε το ποσό της οφειλής είτε τη νομιμότητα της υποθήκηγς.

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η προστασία των δικαιωμάτων του ενυπόθηκου οφειλέτη στην περίπτωση διενέργειας πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου με ηλεκτρονικά μέσα και επιπροσθέτως διασφαλίζεται ότι το ποσό που καταβάλλεται από τον αγοραστή για την αγορά του ακινήτου δεν προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.

Η πανδημία έφυγε, αλλά…

Η ένατη πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα και Αλέκο Τρυφωνίδη, το 2021, αποσκοπούσε στη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για αναστολή όλων των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, μέχρι τη λήξη των επικρατουσών συνεπεία της πανδημίας Covid-19 έκρυθμων συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται βάσει διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας και ενδεχομένως να αποσυρθεί ή να κατατεθεί αναθεωρημένο κείμενο.

Η δέκατη πρόταση νόμου, κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη, και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη να προσφύγει σε αρμόδιο δικαστήριο και να καταχωρίσει έφεση για παραμερισμό της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης του ακινήτου, αμφισβητώντας είτε το ποσό της οφειλής είτε τη νομιμότητα της σύμβασης.

Η ενδέκατη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, Παύλο Μυλωνά και Χρίστο Ορφανίδη, καθώς και από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη να προσφύγει σε αρμόδιο δικαστήριο και να υποβάλει αίτηση έκδοσης ειδικού απαγορευτικού διατάγματος για αναστολή της σκοπούμενης πώλησης του ενυπόθηκου ακινήτου ή για παραμερισμό της ειδοποίησης πώλησης, αμφισβητώντας είτε την ύπαρξη οφειλής, είτε το ποσό της οφειλής, είτε τη νομιμότητα της σύμβασης, είτε τη νομιμότητα της υποθήκης.

Η δωδέκατη πρόταση νόμου, κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου, και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε να ανασταλούν οι διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι και την 31η Μαΐου 2023. Η προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με τους εισηγητές, κρίνεται αναγκαία μέχρι την τροποποίηση του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του ενυπόθηκου οφειλέτη και να περιοριστούν οι διαδικασίες εκποίησης περιουσιών.

Η δέκατη τρίτη πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές των Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, και της ΔΗΠΑ, Αλέκο Τρυφωνίδη, όπως αρχικά είχε κατατεθεί αποσκοπούσε στην εκ νέου στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι 350.000 ευρώ, επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι τις 750.000 ευρώ και για αγροτεμάχια αξίας μέχρι τις 100.000 ευρώ, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022, κι ως εκ τούτου αναμένεται οι εισηγητές της είτε την αποσύρουν είτε να την τροποποιήσουν προκειμένου η στοχευμένη αναστολή να διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και για μεγαλύτερο διάστημα.

Η πιο πρόσφατη πρόταση νόμου

Η τελευταία πρόταση νόμου που θα εξετάσει η Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είναι και η πιο πρόσφατη από όλες, κατατέθηκε από Βουλευτές του ΑΚΕΛ, τον Βουλευτή των Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, και τον ανεξάρτητο Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, και αποσκοπεί στην εκ νέου στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023, με στόχο να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για συζήτηση και θέσπιση προγραμμάτων στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, όπως το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» και να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες από εκποίηση της ιδιοκτησίας τους από τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, περιλαμβανομένων ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαία στην παρούσα φάση, καθότι η Κυβέρνηση ενώ είχε δεσμευθεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και στην εφαρμογή, μεταξύ άλλων, το ταχύτερο του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης» δεν το έχει πράξει. Συνεπώς, προσθέτουν, και δεδομένη της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των δανειστικών επιτοκίων, κρίνεται αναγκαία η παροχή της προτεινόμενης εκ νέου αναστολής εκποιήσεων, ώστε να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος προώθησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας και στήριξης των εν λόγω δανειοληπτών.

Σημειώνεται πως, η εν λόγω πρόταση νόμου είχε κατατεθεί για εξέταση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τις διακοπές του Πάσχα και είχε αποφασιστεί η παραπομπή στην Επιτροπή Οικονομικών για εξέταση προτού κατατεθεί εκ νέου στην Ολομέλεια για έγκριση ή απόρριψη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top