ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβύρινθος μέχρι και οκτώ ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2024

Λαβύρινθος μέχρι και οκτώ ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2024

Σοβαρά πρακτικά εμπόδια βλέπουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την ίδια μέρα τον Μάιο του 2024.

Οι υπηρεσιακοί ενημέρωσαν σχετικά τον νέο υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος με τη σειρά του μετέφερε τους προβληματισμούς στους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του προγραμματισμού για διεξαγωγή των εκλογών την ίδια μέρα, αλλά έθεσε στο τραπέζι στοιχεία προβληματισμού για βελτιωτικές κινήσεις που θα κάνουν τη διαδικασία πιο απλή προς αποφυγή προβλημάτων και πιθανών κινδύνων.

Βασική πηγή προβληματισμού αποτελούν οι τρεις διαφορετικοί εκλογικοί κατάλογοι που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς και τα οκτώ (!) διαφορετικά ψηφοδέλτια που απαιτούνται για τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από τους τεχνοκράτες, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για τους ευρωβουλευτές, ένα για τους δημάρχους, ένα για τους αντιδημάρχους, ένα για τους δημοτικούς συμβούλους, ένα για τους προέδρους των επαρχιακών οργανώσεων αυτοδιοίκησης και ένα για τις σχολικές εφορείες. Επίσης, άλλα δύο επιπλέον ψηφοδέλτια θα τυπωθούν για τους εκτοπισθέντες εκλογείς που θα ψηφίσουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των κατεχόμενων δήμων.

Πολλοί εκλογικοί κατάλογοι

Σε ό,τι αφορά τους διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους τα δεδομένα έχουν ως εξής: Θα υπάρχει ένας εκλογικός κατάλογος με τους Ελληνοκύπριους εκλογείς και τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Πρόκειται για τους εκλογικούς καταλόγους που ισχύουν και στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει και δεύτερος κατάλογος που περιλαμβάνει τους Τουρκοκύπριους που κατέχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά διαμένουν στα κατεχόμενα. Αυτοί δικαιούνται να ψηφίζουν (και να ψηφίζονται) στις ευρωεκλογές.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και ευρωπαίοι πολίτες που έχουν αιτηθεί να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές. Ο τρίτος κατάλογος περιλαμβάνει τους πολίτες από χώρες της ΕΕ που αιτήθηκαν να ψηφίσουν (ή να ψηφιστούν) στις τοπικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν ή να ψηφιστούν στις ευρωεκλογές.

Το πολύπλοκο αυτό σκηνικό προκαλεί πονοκέφαλο για τα πρακτικά προβλήματα που θα προκληθούν στην καταμέτρηση όλων αυτών των διαφορετικών ψηφοδελτίων. Παρά τα προβλήματα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής δυο ξεχωριστών εκλογών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα

επανέλθουν με προτάσεις την Παρασκευή, στο πλαίσιο των επαφών με το ΥΠΕΣ, για τα νομοσχέδια που αφορούν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο νοσοκομείο κολυμβητής: Κινδύνευσε στις Θαλασσινές σπηλιές - Διασώθηκε από ελικόπτερο

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Θρήνος και θλίψη - Πέθανε η 8χρονη Καισσαριανή από τον Κορμακίτη - «Ένας πραγματικός άγγελος»

Βρήκαν στο σπίτι της τον συνεργό της - Φόρεσαν χειροπέδες σε γυναίκα και άνδρα στη Λευκωσία για κλοπή περιπτέρουΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top