Επίμονα υψηλός παραμένει ο δομικός πληθωρισμός, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δρομολογεί νέες αυξήσεις, με την πρώτη να έρχεται στις 4 Μαΐου.
Για αύξηση 25 μονάδες βάσεις στο επιτόκιο έκαναν λόγο πριν από λίγες μέρες 57 από τους 69 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, ενώ σήμερα, ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline έκανε λόγο για 50 μονάδες βάσεις αύξησης.
«Από σήμερα αρχίσαν και βγαίνουν διφορούμενα στοιχεία. Άρχισαν και μπαίνουν στο τραπέζι και οι 50 μονάδες βάσης αύξησης. Θεωρούσαμε δεδομένο το 0,25. Αυτό το ενισχύει και η σχετικά καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Η Ευρωζώνη φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση, οπότε έχει την ευχέρεια να βάλει 50 μονάδες βάσης αύξηση γιατί πρωταρχικό της μέλημα είναι ο πληθωρισμός», είπε συγκεκριμένα.
«Τα επιτόκια αυτά που βλέπουμε είναι διόρθωση μιας κακής κατάστασης. Κάπου εδώ θα έπρεπε να είναι. Απλώς συνηθίσαμε 10 χρόνια στα ωραία, χαμηλά επιτόκια και τώρα μας κακοφαίνεται. Μας ήρθε βαρύ γιατί σε διάστημα 8-9 μηνών πιάσαμε 10 διαδοχικές αυξήσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% που θέλουν να τον φτάσουν, ο κύριος Τελώνης απάντησε πως «θα φτάσει διότι αυτά τα επιτόκια που ήρθαν τώρα, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο. Θα πάρει 6 μήνες όμως να φανεί. Τέλη του 2023 θα δούμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γύρω στο 4% και μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να πέσουμε κι άλλο»
Προϋποθέσεις για μειώσεις επιτοκίων
Ερωτηθείς αν μέσα στον επόμενο χρόνο θα δούμε μειώσεις επιτοκίων απάντησε πως «οπωσδήποτε θα δούμε, εάν δεν έχουμε κάτι άλλο, κάποια ξαφνική διακοπή προμηθειών στον τομέα της ενέργειας ή ένα ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη που να μας αλλάξει τα δεδομένα. Εάν μείνουν τα πράγματα όπως είναι, και όπως περάσαμε πέρσι τη χρονιά τότε θα δούμε μειώσεις το 2024», εξήγησε ο Οικονομολόγος.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
«Είναι λογικό να αρχίσουμε να έχουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ειδικά στα πιο παλιά δάνεια με τους παλιούς όρους πριν το 2013-2014 που δεν υπήρχαν τα πιο αυστηρά κριτήρια. Από τα τελευταία δάνεια θα με εκπλήξει αν έχουμε μεγάλες απώλειες γιατί τα δάνεια χορηγούνται κάτω από πιο αυστηρούς όρους. Γίνεται ένα σενάριο πριν δανειοδοτήσεις κάποιον, όπως για παράδειγμα αν αυξηθούν τα επιτόκια να δουν αν θα το αντέξει ο δανειολήπτης. Εάν οι συνθήκες του δανειζόμενου δεν αλλάξουν, κανονικά τα τελευταία δάνεια που έχουν γίνει δεν πρέπει να έχουν σοβαρό πρόβλημα», εξήγησε.
Νεαρά ζευγάρια
Όσο αφορά για τα νεαρά ζευγάρια η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αφού είναι δύσκολο να κάνουν δάνειο με τα τωρινά δεδομένα και το σενάριο της ενοικίασης μετατρέπεται σε αποτρεπτικό με τις σημερινές τιμές ενοικίων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο πατρικό τους.
«Πρέπει η Πολιτεία να δώσει κάποια επιχορήγηση για τα νεαρά ζευγάρια. Δουλεύουν εντατικά πάνω σε κάτι τέτοια σχέδια από όσο έχω υπόψη μου. Μια μορφή μπορεί να είναι μια παραλλαγή του «ενοίκιο έναντι δόσης». Δηλ. να πουν σε ένα νεαρό ζευγάρι έχεις το σπίτι αυτό, θα το αγοράσω σαν Κράτος, θα το ενοικιάσω με χαμηλό ενοίκιο στην αρχή και όταν ψηλώνει το εισόδημα σου, θα αυξάνεται η δόση μέχρι να σου μείνει εσένα το σπίτι», σημείωσε ο κύριος Τελώνης.
«Σε κάποια στιγμή θα μετατραπεί το ενοίκιο που έδωσε το ζευγάρι σαν προκαταβολή για το διαμέρισμα και θα το πάρει με δόσεις πλέον κανονικού δανείου. Ένα από τα προβλήματα που έχει ένα νεαρό ζευγάρι είναι ότι δεν έχει την προκαταβολή», συμπλήρωσε.
Τιμές ενοικίων
Ο Οικονομολόγος μεταξύ άλλων εξήγησε πως για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων πρέπει να αυξηθεί η προσφορά.
«Δυστυχώς η προσφορά για να αυξηθεί θέλει το λιγότερο δύο χρόνια. Ακόμα και αν χτίσουμε τώρα ακόμα 10 οικιστικές μονάδες, θέλουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια να μπουν στην αγορά, αν όχι και περισσότερα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λυθεί άμεσα. Ξαφνικά έχουν έρθει και πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία και απορρόφησαν ένα μεγάλο κομμάτι των οικιστικών μονάδων. Σε κάποιο σημείο όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα θέλουν να πάνε σπίτι τους, άρα θα δημιουργηθεί στην αγορά ένα τεράστιο πλεόνασμα σπιτιών», τόνισε.
«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι στην Κύπρο. Στην Ευρώπη το να μένουν με τους δικούς τους ή να είναι σε ενοίκιο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στην Γερμανία το 65% των περιουσιών είναι υπό ενοικίαση. Εκείνοι που έχουν το δικό τους σπίτι είναι μειοψηφία», είπε μεταξύ άλλων.
Όσο αφορά το ρόλο της Κυβέρνησης, ο κύριος Τελώνης σημείωσε ότι «πρέπει να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια αλλά και τους ηλικιωμένους που δεν θέλουν να μείνουν άστεγοι. Να βάλει σταθερά στην αγορά 500-600 μονάδες τις οποίες θα διαθέτει σε τιμή κόστους για αυτά τα άτομα»
«Τα οικονομικά της χώρας μας πάνε σχετικά καλά. Δεν είναι δαπάνη που θα χαθεί. Δημιουργείς κεφαλαιακό απόθεμα. Δεν είναι μια χορηγία που θα δώσεις και θα χαθεί. Θα αυξήσει το στοκ περιουσίας του Κράτους. Χρειάζεται μια εξελιγμένη κοινωνική πολιτική. Έχουμε κόσμο που κοινωνικά χρίζει βοήθειας», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο Οικονομολόγος, επισήμανε ότι «μέχρι το τέλος του 2023 αν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν σήμερα θα αρχίσει κάποια αποκλιμάκωση, ενώ το 2024 φαντάζει πιο θετικό διότι εκτός από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τους πρώτους μήνες του έτους αναμένεται να έχουμε και μειώσεις επιτοκίων»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κώστας Σημίτης: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ηλικία 88 ετών
• Νέα απάτη: 50χρονος επένδυσε 58 χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα - Πώς τον ξεγέλασαν
• Αίσιο τέλος: Εντοπίστηκε ο 68χρονος που αγνοείτο από την Πρωτοχρονιά – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο
• Χρήστος Μάστορας: Το απίστευτο ποσό που θα εισπράξει για τον ρόλο του στην ταινία «Υπάρχω»
• My Style Rocks: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια - Το ποσό που κέρδισε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις