ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο ΠτΔ

Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο ΠτΔ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συγκεκριμένα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδρύματος αναγορεύτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, το απόγευμα της Πέμπτης, στην Αθήνα.

Η τιμητική εκδήλωση της αναγόρευσης τελέστηκε παρουσία, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, του Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, καθώς και μελών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Αποδεχόμενος τη διάκριση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε το αίσθημα βαθύτατης τιμής για την αναγόρευση αλλά και την εκτίμησή του για το ακαδημαϊκό έργο του Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο, όπως σημείωσε, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Κύπρο και την ακαδημαϊκή της κοινότητα.

«Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και βαθύτατης εκτίμησης που αποδέχομαι τη διάκριση, την οποία αντιλαμβάνομαι ως τιμή στον θεσμό του ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου της. Μέσω τούτου, η διάκριση εκλαμβάνεται και ως αγάπη και σεβασμός στον ίδιο τον κυπριακό λαό», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της τελετής της αναγόρευσής του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε το όραμά του για τον ρόλο και τη θέση της Κύπρου μέσα στο περιβάλλον έντονων διεθνών προκλήσεων και γεωπολιτικής αστάθειας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στα εξήντα τρία χρόνια που έχουν παρέλθει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εξωτερική πολιτική της χώρας, έχει εξελιχθεί σημαντικά, περνώντας από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια.

Αναφερόμενος, στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής σημείωσε ότι το μέγεθος των συνεπειών της διαμόρφωσε ουσιαστικά της εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

«Ένα νησί μικρότερο των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είχε άλλη επιλογή, μετά την ωμή επιβολή ισχύος από τον εισβολέα, παρά να διαχειριστεί ένα εθνικό πρόβλημα με διαστάσεις δυσανάλογες του μεγέθους, των διαθέσιμων μέσων και των δυνατοτήτων του, στην ουσία χωρίς εξωγενή βοήθεια», ανέφερε ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου από το 1974 και μετά επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της εισβολής και κατοχής και στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στα σημερινά δεδομένα, υπογράμμισε ότι μολονότι η λύση του Κυπριακού να παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης, υπό την Προεδρία του βασικό στόχο αποτελεί «η μετάβαση από μια μονοθεματική εξωτερική πολιτική, σε μια ποικιλόμορφη, πολυθεματική πολιτική, πιο εξωστρεφή και σύγχρονη».

Όπως είπε, μια τέτοια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική «θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προστιθέμενη αξία της Κύπρου, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να ενισχύσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, προωθώντας ένα όραμα για την περιοχή που θα εξυπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και την ΕΕ».

«Μια τέτοια πολυθεματική προσέγγιση, παράλληλα με τις προσπάθειες ανασύνταξης του κράτους και ενίσχυσης όλων των συνισταμένων ισχύος του (οικονομία, κοινωνική συνοχή, τομείς δικαιοσύνης), θεωρούμε ότι θα έχει ευεργετική επίδραση και στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση εξωτερικής πολιτικής βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

«Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα που να αποτυπώνει στην πράξη την εφαρμογή του πρώτου πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής από τους περιφερειακούς μηχανισμούς συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει, μαζί με την Ελλάδα με χώρες της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη», ανέφερε.

Ο δεύτερος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή της Κύπρου στα τεκταινόμενα της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα, σε ζητήματα που δεν άπτονται αποκλειστικά του Κυπριακού ή/και των Ευρωτουρκικών.

«Εργαζόμαστε πλέον μεθοδικά για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στις Βρυξέλλες σε μια σειρά θεμάτων στα οποία η Κύπρος μπορεί να έχει ισχυρή προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις που γίνονται ώστε και η ίδια να αντλεί οφέλη και να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών της», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, όπως σημείωσε ο ίδιος, ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται «με την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλους ισχυρούς δρώντες στη διεθνή σκηνή».

Οι συγκεκριμένοι πυλώνες εκτίμησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μπορούν να συμβάλλουν «στην αναβάθμιση της περιφερειακής σημασίας της Κύπρου, την περαιτέρω ενίσχυση της υπόστασής της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η επίτευξη του εν λόγω στόχου, αναμφίβολα θα ενισχύσει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», επισήμανε.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι «το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

«Μίας λύσης που να καθιστά την Κύπρο ένα φυσιολογικό και λειτουργικό κράτος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Με ένα συνταγματικό πλαίσιο που να επιτρέπει στο Κράτος και στους πολίτες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και όλους τους νόμιμα διαβιούντες, να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου συμβιβασμού και κυρίως σε συνθήκες σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης τόνισε ότι σήμερα, για άλλη μια φορά, τα διακυβεύματα είναι σημαντικά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, και για την Ελλάδα, και για την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί άνθρωπο με στρατηγικό νου και διπλωματική ικανότητα, συστηματικό εργατικό, μεθοδικό, που δρα μετά λόγου γνώσεως και με μακρά εμπειρία στη διαχείριση των καταστάσεων, όπως είναι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμβολίζει την ελπίδα, παράγοντας ουσιαστικές προσδοκίες για το μέλλον.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top