ΥΓΕΙΑ

Επτά κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε αρθρίτιδα

Επτά κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε αρθρίτιδα

Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα, αλλά παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν και στον έλεγχο των συμπτωμάτων κάποιας αυτοάνοσης ή χρόνιας νόσου.

Mια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η αρθρίτιδα, καθώς μέσα από τη σωστή επιλογή τροφίμων, θα μπορούσε να μειωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πρόσθετα σάκχαρα

Αν και ο περιορισμός των σακχάρων συστήνεται και στα υγιή άτομα, όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Μια μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα σημείωσε ότι μεταξύ 20 τροφίμων, τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα γλυκά ήταν τα πιο «ένοχα» για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου. Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, όπως ανέδειξε μια άλλη μελέτη σε 1.209 ενήλικες ηλικίας 20-30 ετών.

Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αντίθετα, οι φυτικές διατροφές (plant-based), που αποκλείουν το κόκκινο κρέας, ενδεχομένως μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τρόφιμα με γλουτένη

Η γλουτένη δε θα μπορούσε μόνο να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν δυσανεξία, αλλά και στους ασθενείς με αρθρίτιδα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Παρατηρείται, όμως, και μια αμφίδρομη σχέση, καθώς τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και το αντίστροφο.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Το γρήγορο φαγητό, τα έτοιμα σνακ και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα και συντηρητικά, μεταξύ άλλων.

Αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οι ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα θα πρέπει να το περιορίσουν ή και να το αποφεύγουν. Μελέτες έχουν συσχετίσει τις βλάβες με την επιδείνωση διαφορετικών παθήσεων, όπως τη σπονδυλοαρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.

Φυτικά έλαια

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά και χαμηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ακολουθώντας, όμως την αντίστροφη πρόσληψη, μειώνοντας τα φυτικά έλαια και αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, η εικόνα της νόσου μπορεί να δείξει σημάδια βελτίωσης.

Αλάτι

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπερβαίνουν την πρόσληψη του αλατιού, το οποίο εμπεριέχεται και σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, όπως κονσέρβες, τυριά και επεξεργασμένα κρέατα. Και αντίστροφα, μια μελέτη συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top