ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώρα από το Παρίσι φέρνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος

Δώρα από το Παρίσι φέρνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος

Ως ιδιαίτερα σημαντικό αποτιμάται το πρώτο ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, από όπου εξασφάλισε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017.

«Ξέρω, αγαπητέ Νίκο, την προσήλωση σας για αυτό τον σκοπό, τη βούληση σας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και μπορείτε να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια», ήταν η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν που έχει ιδιαίτερη σημασία, για προφανείς λόγους.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε τη θέση του για αναβάθμιση της θέσης της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ομοιότητές της με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Θα συνεχίσουμε επίσης να διαπραγματευόμαστε για κοινές λύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ρωσίας και έχω απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο» σχολίασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε στο τραπέζι την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού και την ανάγκη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. «Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε αναλογία πληθυσμού και θα πρέπει σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις, να δώσουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και έμπρακτης αλληλεγγύης» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ενεργειακό, περιφερειακά ζητήματα καθώς και διμερή θέματα, όπως η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, στην εκπαίδευση, απασχόλησαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι αρχηγοί των δύο κρατών είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη δεύτερη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Μολδαβία την 1η Ιουνίου. «Θα είμαι εκεί και θα ήθελα να σας συγχαρώ διότι πρόκειται φίλε Πρόεδρε για μια δική σας πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που έχουμε σήμερα ως ευρωπαϊκή ήπειρος» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Θα έχουμε πάλι την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη φιλοδοξία μας για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και για να συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας και στον κυβερνοχώρο και για τις κρίσιμες υποδομές μας», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top