ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη η απεργία της ΠΑΣΥΚΙ - «Τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις», λέει ο Δρ. Κούμας

Σε εξέλιξη η απεργία της ΠΑΣΥΚΙ - «Τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις», λέει ο Δρ. Κούμας

Τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ. Σωτήρης Κούμας, προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικοί γιατροί, μέλη της Συντεχνίας, «διεκδικούν τα αυτονόητα» και γι΄ αυτό προχώρησαν σε 24ωρη απεργία για την επαγγελματικής τους ασφάλιση.

Σε δηλώσεις του έξω από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Κούμας είπε πως «δεν μπορεί μέσω διαβεβαιώσεων – από αέρος – και καταγραφές επιστολές άλλων φορέων, να θεωρεί ο ΟΚΥπΥ ότι έχει επιλύσει ένα θέμα, το οποίο έπρεπε να είχε επιλύσει εδώ και τέσσερα χρόνια».

«Σκοπός μας είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Τα συνθήματα είναι απλά, τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις», συνέχισε και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ έχει επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα, αν δεν διευθετηθεί το θέμα.

Υποδεικνύοντας ότι σε επιστολή του, δυο μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο πρώην Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι είναι κρατικοί υπάλληλοι και η επαγγελματική τους ασφάλιση συνεχίζεται, ο κ. Κούμας διερωτήθηκε «τι έχει προκύψει και η Νομική Υπηρεσία πλέον βάζει χρονικό περιθώριο ύπαρξης αυτής της επαγγελματικής ασφάλισης;».

«Μάς έδωσε παράταση μέχρι τον Μάρτιο και τώρα μας δίνει μια ακόμα παράταση, λέει, μέχρι τον Δεκέμβριο με μια εξαίρεση, ότι είναι μόνο γι αυτούς που έχουν αποσπαστεί, δηλαδή μόνο για τους μόνιμους», συνέχισε και διερωτήθηκε «τι γίνεται με τους 260 συνάδελφους αορίστου χρόνου που υπάγονται στο Υπουργείο;»

Διερωτήθηκε ακόμη, πώς μπορεί να υπάρχει εγγύηση σε αυτά που λέει ο ΟΚΥπΥ, ότι δηλαδή όλοι καλύπτονται με κυβερνητική εγγύηση και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα, με δημόσια χρήματα, να δώσει εγγυήσεις στους γιατρούς με τους οποίους έχει συμβόλαιο και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Είναι εύλογα τα ερωτήματα, μπορούσαν κάλλιστα να τα απαντήσουν», ανέφερε και σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ είχε ένα μήνα να απαντήσει στην επιστολή που στάλθηκε στις 31 Μαρτίου και στην οποίαν η ΠΑΣΥΚΙ πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις.

«Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση και τρέχαμε χθες το μεσημέρι μια κούρσα 100 μέτρων, αφού μας πήρε η Υπουργός να ανταλλάξουμε απόψεις και η ώρα 16.00, ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ μαζί με τον εκτελεστικό του ΟΚΥπΥ, να προτείνει αναστολή της απεργίας», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «θα πρέπει σε ένα έγγραφο όλα να αποτυπωθούν, τι προνοείται, για να ξέρουμε κι εμείς αν θα τα διεκδικήσουμε με έναν άλλο τρόπο» και τόνισε πως «η υποχρέωση του κράτους να ασφαλίζει κυβερνητικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών, εξάγεται μέσα από το ίδιο το σύνταγμα».

Κληθείς να σχολιάσει την θέση του ΟΚΥπΥ πως πρόκειται για αχρείαστη απεργία, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από τον ΟΚΥπΥ να δηλώσει».

«Να μας πει (ο ΟΚΥπΥ) τι δήλωνε για το συγκεκριμένο θέμα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που αναδείχθηκε. Και τότε ήταν αχρείαστα όλα είπαν και υποσχέθηκαν πολλά», πρόσθεσε και σημείωσε πως «όταν δεν μπορείς να εκπληρώσεις κάτι και το υπόσχεσαι κατ’ επανάληψη, νομίζω έχεις ευθύνες».

Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι κάποιες ενέργειες χρειάζονται «γιατί, ενώ η Πολιτεία έχει αποφασίσει να δώσει σε κάποιους προς διαχείριση τα δημόσια νοσηλευτήρια, εδώ και τέσσερα χρόνια, δυστυχώς, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι αυτά που έπρεπε να είναι». Έφερε δε ως παράδειγμα τις επισκέψεις και διαπιστώσεις της Υπουργού Υγείας στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σε σχέση με τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο κ. Κούμας εξήγησε ότι λειτουργούν όπως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και υπογράμμισε πως «σίγουρα κανένας δεν θα κινδυνεύσει».

«Τώρα που μιλούμε γνωρίζουμε ότι επείγον περιστατικό χειρουργείται και δεν υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το επάγγελμα του γιατρού είναι και λειτούργημα. «Κάποιοι άλλοι πρέπει να σκεφτούν με τις πράξεις τους ή με αυτά που δεν έχουν κάνει και που μόνο υπόσχονται, πού έχουν φέρει τα δημόσια νοσηλευτήρια στο τέλος της ημέρας και τι επιπτώσεις έχει αυτό στους ασθενείς», κατέληξε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top