ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΟΑΤΚΙ+: Η Πολωνία συνεχίζει να είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για τα γκέι δικαιώματα - Η θέση της Κύπρου

ΛΟΑΤΚΙ+: Η Πολωνία συνεχίζει να είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για τα γκέι δικαιώματα - Η θέση της Κύπρου

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία κατέχει το χειρότερο ρεκόρ όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπως προκύπτει από έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11/5.

Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τα bisexual και ίντερσεξ άτομα.

Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100 (πλήρης ισότητα).

Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Δανία, που ισοβαθμούν με 76%. Συμπερασματικά, πρόκειται για χώρες που σημειώνουν ποσοστά πολύ πιο πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης της «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της ΕΕ. κάτι που συμβαίνει από το 2020, κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρσι.

Η αύξηση οφείλεται στα δικαστήρια της χώρας που «διασφαλίζουν ότι δεν απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και ότι ο φορέας ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει τα ίντερσεξ άτομα», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ+ στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.

Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας

Η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκές χώρες με συνολικό σκορ 31% ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με σκορ 57%.

Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για τα κατεχόμενα.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των LGBTI ατόμων στην Κύπρο, η ILGA-Europe συνιστά στην Κυπριακή Δημοκρατία:
- Θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στην κοινή υιοθεσία και στην υιοθεσία από δεύτερο γονέα.
- Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.
- Υιοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου βασισμένου σε διοικητικά μέτρα για τη νομική αναγνώριση του φύλου που βασίζεται σε μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως στείρωση, GID/ιατρική διάγνωση ή χειρουργική/ιατρική παρέμβαση).

Για τα κατεχόμενα:

- Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου ώστε να είναι δίκαιο, διαφανές, βασισμένο σε διοικητικά μέτρα, με βάση μια διαδικασία αυτοδιάθεσης και απαλλαγμένο από καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως στείρωση, GID/ιατρική διάγνωση, χειρουργική/ιατρική παρέμβαση, υποχρεωτικό διαζύγιο ή περιορισμός ηλικίας).
- Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου και της καταχωρημένης συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.
- Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους όρους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εκπαίδευση.

Δείτε το κεφάλαιο που αφορά την Κύπρο εδώ όλη την έρευνα εδώ.

Με πληροφορίες από Politico/lifo.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top