Τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτών, το οποίο χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται, αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως και πολλές χώρες παγκοσμίως.
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή η Υπουργός Υγείας, το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη επαγγελματιών υγείας και κατ’ επέκταση νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού.
Στην Κύπρο, προσθέτει, παρατηρείται αισθητή μείωση του αριθμού των νεοεισερχόμενων προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου (ΤΕΠΑΚ και ιδιωτικά) τα οποία διαθέτουν Τμήματα /Σχολές Νοσηλευτικής.
Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, υπογραμμίζει, ανέλαβαν διάφορες δράσεις όπως:
• προώθηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή μέσω της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής,
• προώθηση του επαγγέλματος με εκστρατείες στα σχολεία,
• αύξηση των θέσεων στις Σχολές της Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων στην Κύπρο.
Λόγω της σοβαρότητας του όλου θέματος, το ThemaOnline επικοινώνησε με τις συντεχνίες των νοσηλευτών και καταγράφει τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδηγούν στην μείωση των νοσηλευτών όσο και τις εισηγήσεις τους για αναστροφή της κατάστασης.
Πού οφείλονται οι ελλείψεις
Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας, ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, τόνισε πως οι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση του αριθμού των νοσηλευτών είναι πάρα πολλοί, σημειώνοντας ότι δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, αλλά είναι κάτι που παρατηρείται παγκόσμια και πιο πολύ στην Ευρώπη.
Όπως είπε, «το πρόβλημα ξεκινά από το δύσκολο του επαγγέλματος -συνθήκες εργασίας, ωράρια εργασίας, βάρδιες, νυχτέρια», θέτοντας την ίδια ώρα και το θέμα της μισθοδοσίας. «Στην Κύπρο παρατηρείται υπαμοιβή σε σχέση με το τι προσφέρουν οι νοσηλευτές. Για παράδειγμα, οι λογιστές είναι κι αυτοί ένα επάγγελμα περιζήτητο, όπου πας και αποδείξεις ότι είσαι και καλός αμείβεσαι και με πολλά λεφτά. Στο επάγγελμα το δικό μας, δυστυχώς, δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο».
Ένας επιπλέον παράγοντας, συνέχισε, «είναι ότι δεν βλέπουμε να προωθείται το επάγγελμα του νοσηλευτή στα σχολεία, στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού. Δεν καλλιεργείται, δηλαδή, η κουλτούρα και να περάσει στους νέους ότι ο νοσηλευτής είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σε ικανοποιεί επειδή προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου, αλλά από την άλλη θα βρεις και πιο εύκολα δουλειά».
«Πιστεύω ότι αυτοί οι παράγοντες είναι οι πιο βασικοί για το φαινόμενο που παρατηρείται έντονα πλέον στην Κύπρο με την έλλειψη νοσηλευτών», επεσήμανε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, ο κ. Αργυρίδης απάντησε καταφατικά. «Πρέπει να αλλάξει πρώτα και κύρια η νοοτροπία. Δηλαδή, να υπάρχει καλύτερη αμοιβή, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, όσο μπορούμε, τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας και να προωθήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το επάγγελμα του νοσηλευτή μέσα στα σχολεία και ανάμεσα στους νέους που ψάχνουν που μπορούν να καταλήξουν επαγγελματικά. Παλιά είχε γίνει μία σοβαρή προσπάθεια και είχαμε καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, έχει υποτονίσει με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των νέων να μειωθεί σημαντικά, την ώρα που οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνονται συνεχώς λόγω και αύξησης των νοσηλευτηρίων, αναβάθμισης υφιστάμενων νοσηλευτηρίων και δημιουργίας-λειτουργίας νέων Τμημάτων», υπέδειξε.
ΠΑΣΥΝΟ: Προειδοποιούσαμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα
Από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, δήλωσε στο ThemaOnline ότι «έχει δυο τρία χρόνια που παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο κι αναμέναμε ότι θα οξυνθεί», σημειώνοντας πως «ως Συντεχνία αναλάβαμε μία πρωτοβουλία να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε τους αρμοδίους για το θέμα».
«Οι ανάγκες μόνο για πέρσι είχαν υπολογιστεί στους 240 νοσηλευτές, ενώ μετά από αξιολόγηση των αναγκών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ διαφάνηκε ότι υπήρχαν επιπρόσθετες ανάγκες για άλλους 140. Στην Κύπρο έχουμε περίπου 160-180 καινούργιους νοσηλευτές που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτόματα δεν καλύπτονται οι ανάγκες μέσα σε ένα χρόνο, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω αποχωρήσεων, αφυπηρετήσεων, ακόμη και θανάτων», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «σταδιακά θα είναι μία έλλειψη που θα επιδεινώνεται, με γνώμονα ότι δημιουργούνται νέα νοσηλευτήρια και ανοίγουν νέα Τμήματα σε υφιστάμενα νοσηλευτήρια».
Σύμφωνα με τον κ. Πετέλη, «οι προσπάθειες για εξεύρεση νοσηλευτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς δεν αποδίδει γιατί πέραν του ότι υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες, υπάρχει και το θέμα της γλώσσας, αφού για να μπορέσει να εργαστεί κάποιος στην Κύπρο ως νοσηλευτής θα πρέπει να γνωρίζει και ελληνικά για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα και με τους ασθενείς. Επίσης, είναι δύσκολη ακόμη και η προσέλκυση νοσηλευτών από την Ελλάδα, λόγω και του υψηλού κόστους ζωής στην Κύπρο».
Κληθείς να πει που αποδίδει τη μείωση του αριθμού των νοσηλευτών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ είπε αρχικά ότι «δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση στα σχολεία για επάγγελμα του νοσηλευτή. Αυτό είναι κάτι αρνητικό και πρέπει να αλλάξει».
Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας, συμπλήρωσε, «είναι και οι δυσκολίες του επαγγέλματος, γιατί ακριβώς δεν είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Θα πρέπει να το αγαπάς, να μπορείς να ασχοληθείς με θέματα υγείας, να μπορείς να ασχοληθείς με τον άνθρωπο, τον πόνο του ανθρώπου, να νιώσεις και να βιώσεις τον δικό του πόνο και σε πολλές περιπτώσεις τον θάνατο του».
Παράλληλα, είπε, «είναι ένα επάγγελμα με δύσκολα ωράρια -βάρδιες, νυχτέρια, Σαββατοκύριακα, αργίες-, ενώ δεν υπάρχουν ούτε και σταθερές μισθολογικές απολαβές ενός νοσηλευτικού λειτουργού. Ακόμη και ο ΟΚΥπΥ, σήμερα που μιλάμε, δεν έχει προχωρήσει να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάτι που θα κατοχυρώσει ένα μισθό, προσαυξήσεις, ΑΤΑ, κ.ά.», εξήγησε τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε φοιτητές για να κάνουν πιο ελκυστικό το επάγγελμα και να ξεκινήσει κάποιος να το σπουδάζει.
Ο αριθμός των νοσηλευτών σήμερα και ο μισθός που λαμβάνουν
Σύμφωνα, πάντως, με το Μητρώο Νοσηλευτών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σήμερα ο αριθμός των νοσηλευτών ανέρχεται στα 6.208 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 5.559 είναι νοσηλευτές Γενικής Νοσηλευτικής, 457 Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής, 190 δεύτερου επιπέδου Γενικής Χειρουργικής και 2 δεύτερου επιπέδου Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής.
Επίσης, στο Μητρώο Νοσηλευτών είναι εγγεγραμμένες 472 μαίες.
Σε ό,τι αφορά τον μισθό που λαμβάνουν οι νοσηλευτές, αυτός κυμαίνεται κοντά στα 1.350 ευρώ καθαρά στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι μικρότερος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στις κάλπες τα μέλη του ΔΗΚΟ – Εκλέγουν Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα και Εκτελεστικό Γραφείο
Δεκαετία Νικόλα στο ΔΗΚΟ, από τις συγκρούσεις στην πολιτική ωρίμανση
«Βίρα τις άγκυρες» για διακοπές – Αυτά είναι τα πέντε ελληνικά νησιά που προτιμούν φέτος οι Κύπριοι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Έσβησε» 43χρονος: Πρώτος θάνατος από Γρίπη Α για φέτος στην Κύπρο
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις