Ένας από τους βασικούς λόγους που αθλούμαστε, πέρα από τη συνολική μας υγεία, είναι για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Μισό λίτρο μπύρα περιέχει περίπου 200 θερμίδες, οπότε η μέτρια κατανάλωση μπύρας μετά το τρέξιμο είναι απίθανο να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του βάρους.
Ο δρ. Philip J Atherton, Αναπληρωτής καθηγητής και ο δρ. Matthew Brook, Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με άρθρο τους στο The Conversation επισημαίνουν τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης αλκοόλ αναφορικά με την άσκηση.
Τα οφέλη
Η μπύρα, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ενεργειακά ποτά μετά την προπόνηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η παρατεταμένη άσκηση έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου (ζάχαρης) του ήπατος και των σκελετικών μυών του σώματος. Αυτά τα αποθέματα είναι σημαντικά για την αντιστάθμιση της κόπωσης και τη διατήρηση της απόδοσης της άσκησης. Ως εκ τούτου, οι διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες συνιστώνται για όσους ασκούνται πολύ συχνά.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης – ιδιαίτερα στη ζέστη – το νερό και οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Μετά την άσκηση, είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε, καθώς και να εφοδιάζουμε το σώμα διατροφικά, για να ανακάμψει.
Γι’ αυτό, αρκετοί προτιμούν τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως κάλιο και νάτριο, καθώς και υδατάνθρακες. Αν και η μπύρα περιέχει λιγότερο νάτριο, τα υπόλοιπα συστατικά της μοιάζουν αρκετά με αυτά των συγκεκριμένων ποτών.
Άρα να πίνουμε καλύτερα μπύρα;
Η «παγίδα» στην οποία θα μπορούσαμε να πέσουμε, εάν προτιμήσουμε τελικά την μπύρα, είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε.
Όσον αφορά την καταπόνηση των μυών, των οστών και των τενόντων, το αλκοόλ θα μπορούσε να συμβάλλει εξίσου στην προδιάθεση για τραυματισμούς. Όπως έχουν αποκαλύψει ορισμένες μελέτες, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την αποκατάσταση των μυών και μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα τραυματισμών.
Κάποιες άλλες μελέτες σε ζώα ανέδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά πολλές από τις διαδικασίες στους μύες που τόσο απομακρύνουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες όσο και τις αντικαθιστούν με νέες.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στο ήπαρ είναι αδιαμφισβήτητες. Σε σχέση με την άσκηση, το ήπαρ είναι μια σημαντική αποθήκη γλυκογόνου και, παρά τη διατροφική αξία της μπύρας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το αλκοόλ επηρεάζει την αποθήκευση και απελευθέρωση γλυκόζης στο ήπαρ.
Τέλος, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτες, διαταράσσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές. Για παράδειγμα, το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με άσκηση αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία διασπά τους μυς. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη, η οποία βοηθά στη δημιουργία των μυών.
Εν τέλει, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπάρχουσα έρευνα που συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ με τα οφέλη της άσκησης παραμένει περιορισμένη και διφορούμενη. Το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών μπύρας μετά την άσκηση μικρή επίδραση θα έχει στις αποδόσεις της άσκησης.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνέλαβαν 32χρονο για επτά υποθέσεις καταστροφής περιουσίας - Παραδέχθηκε την εμπλοκή του για την επίθεση στο ΣΥΦΙ Ομόνοιας
Άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς - Πέρασε με κόκκινο και ανέβηκε σε διαχωριστικές νησίδες ο οδηγός για να ξεφύγει
«Σφύζει από ζωή» η Λεμεσός – Οι κρατήσεις, οι προτιμήσεις και η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία
Προς αναβολή μέχρι τον Σεπτέμβριο νομοσχέδιο και προτάσεις νόμου για εκποιήσεις – Παραμένει ερωτηματικό η στάση των «ανταρτών» της συμπολίτευσης
Γεμάτη η ατζέντα της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής – Ψηφίζουν 60 νομοθετήματα και πάνε διακοπές οι Βουλευτές – Τα «καυτά» θέματα
Ήρθε ο «Κλέων» στην Κύπρο και «χτυπά» 40αρι η θερμοκρασία - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο