Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ τα συναισθήματα τις «μαύρης» εκείνης μέρας παρουσιάζουν την πίκρα και τον πόνο τόσο των προσφύγων, όσο και των συγγενών των αγνοουμένων προσώπων.
Καλεσμένες στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και Κάτι», βρέθηκαν η Κούλα Θεοδώρου και η Δέσποινα Γρηγορίου, μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων και Ταυτοποιημένων Προσώπων, οι οποίες μίλησαν για τη δική τους εμπειρία ως παιδιά με αγνοούμενο πατέρα.
Μιλώντας πρώτη η Κούλα Θεοδώρου ανέφερε, «το δράμα των αγνοουμένων είναι ότι, πολλές οικογένειες ακόμα αναζητούν τους δικούς του ανθρώπους. Δεν αλλάζει το τι περάσαμε και το τι βιώσαμε αλλά, είναι σημαντικό να ξέρεις που έχεις θαμμένο τον δικό σου άνθρωπο. Αυτή η άγνοια και αναμονή, ήταν ψυχοφθόρο. Εγώ θυμάμαι τη μητέρα μου να βάζει και να βγάζει τα μαύρα ρούχα γιατί, υπήρχε η ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εγώ όταν επισκέπτομαι τον τάφο του πατέρα μου να του ανάψω το καντήλι του, του μιλάω. Του λέω για την καθημερινότητά μου, για τον εγγονό του που έχει και το όνομά του. Νιώθω ότι είναι εκεί και μου απαντάει. Η πρώτη κουβέντα που είχα ποτέ μαζί με τον πατέρα μου, ήταν στην κηδεία του μέσω του επικήδειου που του είχα γράψει», τόνισε η κα Θεοδώρου.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Δέσποινα Γεωργίου η οποία, δεν γνώρισε επίσης ποτέ τον πατέρα της αφού, η μητέρα της ήταν μόλις τριών μηνών έγκυος όταν έγινε η Τουρκική εισβολή το 1974. Όπως ανέφερε η ίδια, «ο πατέρας μου ταυτοποιήθηκε το 2017 και ενημερωθήκαμε επίσημα το 2019», προσθέτοντας παράλληλα ότι, «περιμέναμε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Εμείς τουλάχιστον έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Ξέρουμε που είναι ο πατέρας μας, όπως είπε και η Κούλα, ενώ άλλοι ακόμη δεν γνωρίζουν και αυτό είναι ψυχοφθόρο».
«Ξέρετε εμείς είμαστε μισοί. Τα πάντα είναι μισά στη ζωή μας για όλα τα παιδιά των αγνοουμένων. Όλα μισά, μισά Χριστούγεννα, μισές γιορτές γιατί πάντα κάποιος λείπει. Ακόμη και στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου, την ημέρα του γάμου σου, την ημέρα που γεννάς το παιδί σου, είσαι μισός γιατί λείπει ένα κομμάτι από εσένα», είπε συγκινημένη η κα Γεωργίου.
«Δεν μπορείς να χαρείς κάτι ολοκληρωτικά», τόνισε προσθέτοντας παράλληλα ότι, «πάντα ένα κομμάτι σου είναι βυθισμένο στη θλίψη».
Ερωτηθείς για το πως το κράτος έχει βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων, η κα Γεωργίου απάντησε πως η ίδια δεν ένιωσε ποτέ την παρουσία του κράτους στη ζωή της οικογένειάς της, με την κα Θεοδώρου να προσθέτει σε αυτό ότι, η βοήθεια που έλαβαν από το κράτος ήταν «μηδαμινή έως και ελάχιστη».
Αναφερόμενες στον αριθμό των αγνοουμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, ανέφεραν ότι ανέρχονται στους 706.
«Ούτε η επιτροπή ούτε καν το κράτος δεν γνωρίζουν πόσοι ήμαστε σε αριθμούς τα παιδιά με αγνοούμενους γονείς. Είναι τραγικό. Από εδώ και μόνο, φαίνεται πόσο ανύπαρκτοι ήμασταν γι’ αυτούς τόσα χρόνια και πόσο νοιάστηκαν εάν είμαστε ένας ή δύο ή τρείς ή εκατό ή διακόσιοι. Οι αγνοούμενοι ήταν μέσα στο συρτάρι. Μόνο επετειακές ημέρες και στις προεκλογικές εκστρατείες θυμόντουσαν να μας χτυπήσουν την πόρτα», είπε καταληκτικά η κα Γρηγορίου.
Δείτε το βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Αντώνης Κτωρίδης από την Λεμεσό και ένας Γερμανός 61χρονος τα θύματα του τροχαίου στην Κοφίνου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις