ΥΓΕΙΑ

Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» ο θόρυβος – Τα επικίνδυνα ντεσιμπέλ – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» ο θόρυβος – Τα επικίνδυνα ντεσιμπέλ – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Η καθημερινότητά μας αποτελείται από ατελείωτες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από αρκετές μετακινήσεις και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Οι συνθήκες αυτές μοιραία μας ρίχνουν σε μια «αρένα» πολλών διαφορετικών θορύβων, οι οποίοι, σύμφωνα με νέα μελέτη, εκτός από ενοχλητικοί, είναι και επικίνδυνοι για τη μακροημέρευσή μας.

Ειδικότερα, η μελέτη του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ηχορύπανση και ιδιαίτερα αυτή που προκαλείται από μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, μπορεί να αφαιρέσει χρόνια ζωής. Οι ερευνητές του UKHSA μελέτησαν τον αντίκτυπο των επιπέδων θορύβου στην υγεία και τη συσχέτισή τους με προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και ενίσχυση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Με στόχο να μετρήσουν τον αντίκτυπο του θορύβου στην ανθρώπινη υγεία, η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τους δρ Benjamin Fenech από το UKHSA, την καθηγήτρια Anna Hansell του Πανεπιστημίου Leicester και τον καθηγητή John Gulliver του Πανεπιστημίου St. George’s αξιοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται Disability Adjusted Life Years (DALYs), αντιστοιχίζοντας κάθε μονάδα αρνητικής επίδρασης σε ένα έτος υγιούς ζωής ενός ανθρώπου.

Βάσει αυτού, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 2018 χάθηκαν περίπου 100.000 χρόνια ζωής λόγω του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας, 13.000 από τον θόρυβο των σιδηροδρόμων και 17.000 χρόνια εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών. Γενικότερα, ο θόρυβος πρωταγωνίστησε ανάμεσα στους παράγοντες που κλέβουν χρόνια ζωής, παρουσιάζοντας τον πιο άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Επιπροσθέτως, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν ως αποτέλεσμα του θορύβου από την οδική κυκλοφορία ήταν έως και τρεις φορές υψηλότερα στο Λονδίνο από ό,τι σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα, αποκαλύπτοντας ότι ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανθρώπους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τους κατοίκους των επαρχιών.

Παράλληλα, η μελέτη αποκάλυψε ότι ο θόρυβος ενισχύει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και ανάπτυξης σοβαρών παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και το άγχος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η έρευνα, η ανθρώπινη υγεία είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί εάν ένα άτομο εκτεθεί σε θόρυβο που υπερβαίνει τα 50 ντεσιμπέλ σε διάστημα 24 ωρών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο των μεταφορών, ιδιαίτερα από πηγές οδικής κυκλοφορίας, είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενειών στην Αγγλία. Το ποσοστό αυτό ποικίλλει μεταξύ των περιοχών. Τα ερευνητικά ευρήματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τις κρατικές αρχές για την ανάπτυξη πολιτικών μείωσης του θορύβου που σχετίζεται με αύξηση ασθενειών, επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας. Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον θόρυβο και την υγεία συνεχίζουν να αναπτύσσονται και ενδέχεται μελλοντικά να τροποποιηθούν, καθώς οι συνθήκες θα μεταβάλλονται», σχολίασαν σχετικά οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top