Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, οι διεθνείς αναλυτές εστιάζουν σταδιακά στις μελλοντικές προθέσεις του Πεκίνου για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων. Η στάση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας, κυρίως η υποστήριξη που παρέχει στη Ρωσία, είναι ένα ζήτημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναλυτών. Παράλληλα, οι αναλυτές ενδιαφέρονται και για τις μελλοντικές προθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας για την περιοχή της.
Ένα άλλο ζήτημα που ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αναλύσεις είναι τα αυξημένα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο βρετανικός Τύπος έγραψε ότι η μάχη της Κίνας με τον αποπληθωρισμό έχει αυξήσει την πίεση στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και την κεντρική τράπεζα να τονώσουν τις δαπάνες και την οικονομία.
Η Κίνα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού
«Η Κίνα επιτρέπει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να σταματήσει» ήταν ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Post» που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κίνα, ο πιο κρίσιμος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, έχει τη δυνατότητα να αναγκάσει τον Πούτιν να επανεξετάσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει απορρίψει την άσκηση πίεσης στη Μόσχα. Παρά την κινεζική δήλωση αρχών που αποτελείται από 12 μέρη και η οποία προωθεί μια διευθέτηση, ο Σι έχει διακηρύξει μια εταιρική σχέση "χωρίς όρια" με τη Ρωσία και έχει παράσχει κρίσιμη διπλωματική, εμπορική και στρατιωτική υποστήριξη. Η χάραξη πολιτικής της Κίνας είναι αδιαφανής, αλλά οι προτεραιότητές της στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρες και αντιφατικές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν η Κίνα θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι το ουκρανικό έδαφος έχει καταληφθεί παράνομα από τη Ρωσία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και ότι η εισβολή του Πούτιν έθεσε περαιτέρω σε κίνδυνο το κυριαρχικό δικαίωμα του Κιέβου να προστατεύει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του και να κυβερνά τη γη του.
Η βρετανική εφημερίδα «Times» στις 9 Αυγούστου δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Η κινεζική οικονομία βυθίζεται στον αποπληθωρισμό καθώς η ανάκαμψη επιβραδύνεται». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησε στο -0,3% τον περασμένο μήνα, χειρότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που την υπολόγισαν σε 0%. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην απότομη πτώση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος και των λαχανικών. Η μείωση ήταν η πρώτη ετήσια μείωση από τον Φεβρουάριο του 2021 και η ασθενέστερη από τα τέλη του 2020. Η μάχη της Κίνας με τον αποπληθωρισμό έχει αυξήσει την πίεση στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και την κεντρική τράπεζα να τονώσουν τις δαπάνες και την οικονομία. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 0,8% τον περασμένο μήνα και ο μηνιαίος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% λόγω της υψηλότερης ζήτησης για υπηρεσίες όπως ο τουρισμός. Η Κίνα δεν βρίσκεται ακόμη στη δίνη ενός αποπληθωρισμού "ιαπωνικού τύπου". Ο αποπληθωρισμός, ή η απόλυτη πτώση των τιμών, είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο σε μια οικονομία, καθώς μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να μειώσουν γρήγορα τους μισθούς και τις τιμές, οδηγώντας σε μείωση των επενδύσεων και κατ’ επέκταση μειώνοντας τα εισοδήματα και επιδεινώνοντας τα βάρη του χρέους.
«Η Γαλλία μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο Νο 2 εξαγωγέας όπλων στον κόσμο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της αγγλόφωνης υπηρεσίας της γαλλικής ιστοσελίδας «France 24» που δημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ 2018 και 2022, το μερίδιο της Γαλλίας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων αυξήθηκε στο 11,1%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Ρωσίας στο διεθνές εμπόριο όπλων μειώθηκε από 22 σε 16,9%. Το μοτίβο αυτό πρόκειται να συνεχιστεί, με τη Γαλλία να έχει παραγγείλει συνολικά 210 πολεμικά αεροσκάφη και τη Ρωσία μόνο 84. Οι λόγοι για τη μείωση των ρωσικών πωλήσεων όπλων είναι ποικίλοι, αλλά πολλοί συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πολλαπλοί γύροι διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την ικανότητά της να εξασφαλίζει τα υλικά που χρειάζεται για την παραγωγή όπλων, υπονομεύοντας την εξαγωγική της ικανότητα. Η Γαλλία ξεπέρασε την Κίνα ως ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2021, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 59% σε σχέση με τα προηγούμενα 10 χρόνια. Το κατά πόσον η Γαλλία θα ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο νούμερο 2 εξαγωγέας όπλων στον κόσμο παραμένει αβέβαιο.
Σε άρθρο με τίτλο «Η πανοπλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων» που ήταν δημοσιευμένη στις 10 Αυγούστου στην αγγλόφωνη έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «EL PAÍS» αναφέρθηκε ότι νέα μελέτη του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, η οποία δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων απολαμβάνει προστασία από δικαστικές αξιώσεις λόγω αμέλειας ή εγκληματικότητας, εις βάρος των δυνητικών θυμάτων. Αυτό το έλλειμμα λογοδοσίας έχει σημαντικές συνέπειες, καθώς η Ευρώπη αποτελεί "σημαντικό σημείο εκκίνησης" για τις παράνομες ροές όπλων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων είναι υπεύθυνη για το 40% των όπλων που ανακαλύπτονται σε τόπους εγκλημάτων στη Λατινική Αμερική. Μεταξύ του 2010 και του 2019, 1.925 πιστόλια Beretta και 1.365 ρουμανικά όπλα βρέθηκαν σε τόπους εγκλημάτων στο έδαφος του Μεξικού, ορισμένα από αυτά στρατιωτικού διαμετρήματος. Αυτά τα μοτίβα παρανομίας είναι προβλέψιμα και συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Η μεξικανική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή αμέλειας κατά οπλοπωλείων στα δικαστήρια των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τις ροές από την Ευρώπη. Ωστόσο, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αδιαφάνεια προστατεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων από ορισμένες δικαστικές διαδικασίες. Η μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες αυτής της θανατηφόρας επιχείρησης και αποσκοπεί στο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο συζήτησης για το λαθρεμπόριο όπλων που θα είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην αποζημίωση των θυμάτων.
«Μέχρι πού εκτείνεται το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα;» είναι ο τίτλος-ερώτημα του άρθρου του Bernd Riegert που ήταν δημοσιευμένο στις 10 Αυγούστου στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της γερμανικής «DW». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο στρατός της Ρωσίας συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας συζήτηση στη Γερμανία για το αν ο στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να ανταποδώσει τα χτυπήματα στα σύνορα. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών χτυπημάτων στο ρωσικό έδαφος για την αποτροπή, την πρόληψη και την απόκρουση πράξεων επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η Ουκρανία έχει συνάψει πολιτικές συμφωνίες με τους συμμάχους της να μην χρησιμοποιήσει όπλα δυτικής κατασκευής για να πλήξει την ενδοχώρα της Ρωσίας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη όπλων δυτικής κατασκευής ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του πολέμου. Το βεληνεκές του πυροβολικού της Ουκρανίας έχει σταδιακά αυξηθεί και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία ζήτησε από τη Γερμανία να προμηθεύσει τη χώρα του με πυραύλους κρουζ. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία είναι εμπόλεμες και προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί.
Ο ασιατικός Τύπος
Σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης ιαπωνικής εφημερίδας «The Japan Times» με τίτλο «Οι ΗΠΑ είναι "σίγουρες" για την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ιαπωνία, αλλά οι ανησυχίες για την Ταϊβάν παραμένουν», που δημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι σίγουρες για εξακολούθηση της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ιαπωνία, ξεπερνώντας τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί μετά και την αναφορά ότι Κινέζοι χάκερς είχαν διεισδύσει στα πιο ευαίσθητα αμυντικά δίκτυα του Τόκιο. Το Πεντάγωνο είχε επιχειρήσει να αμβλύνει το πλήγμα από την εκρηκτική έκθεση της Washington Post, η οποία ανέφερε ότι το "σοκαριστικά κακό" hacking είχε αποκαλυφθεί από τις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2020 και είχε δώσει στην Κίνα "βαθιά, επίμονη πρόσβαση" σε πληροφορίες σχετικά με "σχέδια, δυνατότητες, και εκτιμήσεις στρατιωτικών ελλείψεων". Η έκθεση, η οποία επικαλείται ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ανέφερε ότι οι χάκερς συνέχισαν να έχουν πρόσβαση στα απόρρητα δίκτυα για περίπου έναν ακόμη χρόνο μέχρι το 2021, παρά τις εκκλήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ζητούσαν από το Τόκιο να σφραγίσει τα κενά στα συστήματά του. Ενώ το Τόκιο έλαβε τελικά μέτρα για την ενίσχυση των δικτύων του, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι τα συστήματα παραμένουν ανεπαρκή και μη ασφαλή από τα αδιάκριτα μάτια του Πεκίνου. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αισθάνεται εμπιστοσύνη στη σχέση τους και στην ανταλλαγή πληροφοριών που κάνουν με την Ιαπωνία.
«Ο παγκόσμιος Νότος είναι βέβαιος για την οικοδόμηση ενός ισότιμου, ομαλού πολυπολικού κόσμου» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People's Daily Online» στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με το άρθρο, η παγκόσμια κοινότητα εστιάζει περισσότερο στην ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη μετά την κρίση στην Ουκρανία. Οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες τηρούν μια ορθολογική στάση, υποστηρίζοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προωθώντας το διάλογο και αντιστεκόμενες στη μονομέρεια. Ο αρθρογράφος προβάλλει την άποψη ότι «η εστίαση στον "Παγκόσμιο Νότο" είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συλλογικής ανόδου των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες έχουν γίνει πιο ανεξάρτητες και αυτοδύναμες». Επίσης, αναφέρει ότι ο "Παγκόσμιος Νότος" υπερασπίζεται μια δίκαιη και λογική διεθνή τάξη, προωθώντας την εκπροσώπηση και τη φωνή των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών. Απορρίπτει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και επιβάλλεται από τις δυτικές χώρες και τάσσεται υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου. Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να μονοπωλούν τις διεθνείς υποθέσεις και να θέτουν τα δικά τους συμφέροντα σε προτεραιότητα έναντι των αναγκών του "Παγκόσμιου Νότου".
Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος
Σε άρθρο γνώμης του Peter Akopov που ήταν δημοσιευμένο στις 10 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου «Ria» με τίτλο «Αναγκάζοντας τη Ρωσία σε ειρήνη: Η προσπάθεια της Δύσης στην Τζέντα θα είναι η τελευταία» αναφέρθηκε ότι η διάσκεψη που διοργανώθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αποσκοπούσε στην εξεύρεση μια ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες την προωθούν την ειρήνευση ως ένα βήμα προς την παγκόσμια υποστήριξη των εδαφικών αιτημάτων της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ρωσία δεν συμμετείχε και οι μη δυτικές χώρες που συμμετέχουν, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, απέφυγαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ή να συμμετάσχουν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της. Προηγούμενες συναντήσεις με τον ίδιο στόχο απέτυχαν. Η συμμετοχή της Κίνας της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τη δυτική πίεση στον Παγκόσμιο Νότο. Η Δύση ισχυρίζεται ότι η παρουσία της Κίνας δείχνει την απομόνωση της Ρωσίας, αλλά αυτό είναι ψευδής προπαγάνδα. Η Δύση εξακολουθεί να ελπίζει να νικήσει τη Ρωσία με έμμεσο τρόπο, όχι στρατιωτικά. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «οι εκκλήσεις για το πάγωμα της σύγκρουσης θα έρθουν σύντομα στο προσκήνιο». Η Ρωσία μπορεί να αγνοήσει αυτά τα μάταια φόρουμ, αλλά πρέπει να προετοιμαστεί για σοβαρές πιέσεις ώστε να αποδεχθεί ένα πάγωμα που θα ωφελήσει τη Δύση και θα προδώσει την Ουκρανία.
Ο Vitaly Portnikov σε παρέμβαση με τίτλο «Οι Αμερικανοί θα επιλέξουν την τύχη της Ουκρανίας» που δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου στην ιστοσελίδα της ουκρανικής εφημερίδας «Gazeta» υπενθύμισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Συνήθως, οι αμερικανικές εκλογές επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα. Ωστόσο, η αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός που έχει γίνει σημαντικό θέμα στην αμερικανική πολιτική. Το CNN υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των Ρώσων κατακτητών μπορεί να έχουν συνέπειες στις ΗΠΑ και να εντείνουν τη συζήτηση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πιο προηγμένα όπλα με σκοπό να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλά ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στη σύγκρουση. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, μπορεί να αντισταθούν στην αποστολή επιπλέον δισεκατομμυρίων σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Ορισμένοι προωθούν την εξωτερική πολιτική "Πρώτα η Αμερική". Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία ως μέτρο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι εάν επανεκλεγεί θα υιοθετήσει λιγότερο συγκρουσιακή στάση απέναντι στη Ρωσία. Αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μειωμένη υποστήριξη για την Ουκρανία. Αντίθετα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει παρουσιάσει τον πόλεμο ως μια μάχη για την ίδια την ελευθερία και έχει υποστηρίξει σθεναρά τη στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θάνατος 40χρονου: Ελεύθερος ο 38χρονος ύποπτος - «Βλέπουν» ατύχημα οι ανακριτές
BBC - Συζυγοκτονία Τρεμιθούσας: Έφεση Γενικού Εισαγγελέα στην απόφαση για τον 76χρονο Χάντερ
Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στη σορό της 39χρονης Φιορούλας από την Πάφο - Όσα κατέδειξε
Τέως Κιτίου Χρυσόστομος: Αποχώρησε τελικά από την Μητρόπολη – Πού πάει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις