Πρόβλημα υπογεννητικότητας αντιμετωπίζει η Κύπρος, με κίνδυνο το δημογραφικό να μετατρέπεται σε λίγα χρόνια σε εθνικό θέμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνο Ολύμπιο.
Αγώνας για στήριξη νέων για απόκτηση παιδιών δίνει η ΠΟΠ, παραθέτοντας προβληματισμούς και γεγονότα.
«Στο μέλλον οι πολύτεκνες οικογένειες θα είναι σαν παραμύθι»
Όπως αναφέρει ο κ.Ολύμπιος στο ThemaOnline: «Έχουμε μείνει 4.000 πολύτεκνες οικογένειες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου των αλλοδαπών οικογενειών και μεταναστών. Έχουμε χαθεί».
Ο κ. Ολύμπιος μίλησε για τον αγώνα που δίνεται εδώ και χρόνια για να στηριχθούν από το κράτος οι πολύτεκνές οικογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά «τους λέμε να στηρίξουν τις υπάρχουσες πολύτεκνες οικογένειες διότι για να δείτε νέες πολύτεκνες οικογένειες θα είναι σαν παραμύθι, «μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια οικογένεια που είχε πέντε , τέσσερα παιδιά κτλ». Ο κόσμος λόγω του ότι δεν μπορεί οικονομικά να αντεπεξέλθει και να τα βγάλει πέρα κάνει ένα… το πολύ να κάνει δυο παιδιά».
Το κόστος ενός παιδιού για τα πρώτα έξι χρόνια
Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο μια έκθεση-έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πριν γίνει επικαιροποίηση νέων δεδομένων με την τιμαριθμική αύξηση, είχε δείξει ότι το κόστος μεγαλώματος ενός παιδιού ηλικίας 0-6 χρονών στοιχίζει 52.000 ευρώ. «Από ιατρική φροντίδα, σίτιση, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενδυμασία, γέννα, παιδικό εξοπλισμό, φροντίδα κτλ». Μετά την επικαιροποίηση το ποσό σίγουρα θα έχει εκτοξευθεί.
Θέλοντας να δείξει την δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι σχολίασε: «Εάν έρθουν δίδυμα; Τι γίνεται; Για αυτό ο κόσμος δεν αποφασίζει να κάνει παιδιά, διότι δεν έχει στήριξη», προσθέτει ο κ.Ολύμπιος.
«Το δημογραφικό θα γίνει μειονότητα. Να ψάξουμε να βρούμε νέα πατρίδα;»
Τόνισε πως το δημογραφικό και οι νέες γεννήσεις βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία για του Κύπριους πολίτες και θα έπρεπε το κράτος ήδη να είχε στηρίξει τους νέους για απόκτηση παιδιών: «Εκτός και αν έχουν άλλους σκοπούς να μειωθεί η πολυτεκνία στην Κύπρο. Το δημογραφικό θα γίνει μειονότητα, αν έχουν άλλους σκοπούς να μας το πουν να ψάξουμε να βρούμε πατρίδα. Να ψάξουμε να βρούμε νέα πατρίδα ή να μας στηρίξουν να γεννήσει ο κόσμος να αποκτήσουμε οντότητα σαν κράτος».
Καταλήγοντας ο κ. Ολύμπιος ανέφερε συνοπτικά τα τρία βασικά αιτήματα των πολυτέκνων. Κάποια από τα οποία, όπως αναφέρει, ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και αφορούν τους πολύτεκνους, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Πρώτο αίτημα πολυτέκνων είναι η επιστροφή των φοιτητών σαν εξαρτώμενα άτομα στο επίδομα τέκνου χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Δεύτερο αίτημα: «Να μην χάνουμε την πολυτεκνική μας ιδιότητα όταν μένουμε με δυο ή ένα παιδί». Ενώ τέλος σημείωσε την επιστροφή των αποκοπών του 9% που ίσχυσε από τον Ιανουάριο του 2013 λόγω κρίσης, από το επίδομα τέκνου.
Τέλος ο κ. Ολύμπιος κατέληξε λέγοντας πως το να στηρίξει το κράτος τις οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά, θα βοηθήσει εξίσου πίσω το κράτος καθώς: «Κάθε παιδί που γεννιέται είναι πλούτος για το κράτος . Όταν μεγαλώσει και σπουδάσει θα σου επιστρέψει μέχρι να βγει στην σύνταξη 1.5 εκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις