Αβέρωφ για οικονομία: «Χρειάζεται πυξίδα και άμεσα μέτρα, πριν να είναι αργά»

Αβέρωφ για οικονομία: «Χρειάζεται πυξίδα και άμεσα μέτρα, πριν να είναι αργά»

Τις εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία της Κύπρου σχολιάζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου με γραπτή του δήλωση επισημαίνει πως «οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, θα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου εάν δεν ληφθούν σοβαρά και έγκαιρα μέτρα. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποσπασματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι δείκτες, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική προσέγγιση. Αρκεί κάποιος, για να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να μελετήσει τους δείκτες μακροοικονομικής ανισορροπίας. Πέραν του τεράστιου ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, πέραν των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημαντικό είναι το ισοζύγιο πληρωμών που παρουσιάζει ελλείμματα πέραν του 9%.

Όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου μιας χώρας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ -και διατηρείται πάνω από αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα- στις Βρυξέλλες κτυπά σήμα κινδύνου και στις διαδικασίες ελέγχου μακροοικονομικών ανισορροπιών ανάβει κόκκινο.  Έχει ήδη ανάψει για τη χώρα μας. Η στάση των σημερινών κυβερνώντων μού θυμίζει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του 2008. Όταν τους προειδοποιούσα, μου απαντούσαν για τη «δυνατή ανάπτυξη» του 3,7% (τώρα μιλάμε για πιθανή ανάπτυξη της τάξης περίπου του 2% για το 2023) και με αποκαλούσαν κινδυνολόγο. Εάν η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν αντιμετωπίσει τα της Οικονομίας με σοβαρότητα και με την αίσθηση του επείγοντος, έρχονται από το 2025 η ύφεση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε ετήσια βάση.

Αν δεν υπήρχε το σημαντικό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου τα ταμεία του κράτους θα είχαν ήδη αδειάσει. Οι δαπάνες το 2ο  τρίμηνο ήταν κατά 283 εκατομμύρια περισσότερες από τις εισπράξεις - και ακόμη δεν είχαν ενσωματωθεί οι επιπλέον δαπάνες για την αύξηση της ΑΤΑ. Σε ένα τρίμηνο σπατάλησαν διπλάσιο ποσό από το εκτιμώμενο κόστος της κοινωνικής μεταρρύθμισης που θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ο ρυθμός αύξησης των ελλειμμάτων από μήνα σε μήνα είναι, δυστυχώς, εκρηκτικός. Στο βάθος έρχονται νέες επιβαρύνσεις (βλέπε ΓεΣΥ) και σίγουρα ακριβότερος εξωτερικός δανεισμός. Σε κάθε περίπτωση, τα βάρη θα τα πληρώσει ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης. Δυστυχώς, όπως συνήθως, καταλήγουμε να υποθηκεύουμε περαιτέρω το μέλλον της νέας γενιάς, που πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις και τα χειρότερα που έπονται, μιας και πάντοτε η μείωση του εθνικού εισοδήματος ήταν ο προάγγελος της κρίσης, συμβαίνουν σε μια εποχή όπου επανέρχονται σε ισχύ οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας: πρωτογενή πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, μείωση του χρέους και όχι αύξησή του.

Είχα, εγκαίρως, επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι υπεύθυνοι, αντί να λάβουν μέτρα, συνέχισαν μια λαϊκίστικη πολιτική, που «τρώει από τα έτοιμα». Δυστυχώς, τα «έτοιμα» - προϊόν μόχθου και θυσιών του Κυπριακού λαού και σωστής οικονομικής πολιτικής, εξανεμίζονται. Οι αριθμοί και τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα». Δεν παίρνουν από λόγια, δεν εξωραΐζονται από την πολιτική του φαίνεσθαι, δεν καταπίνουν αμάσητη επικοινωνία. Η οικονομική κατάσταση απαιτεί σαφή πολιτική και λήψη μέτρων τώρα, πριν είναι πολύ αργά».

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE