Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε νέα γραπτή ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν παράταση στην άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «υποστηρίζει πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση της τδβκ για το συγκεκριμένο θέμα».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι αίρουν εν μέρει το εμπάργκο που ισχύει από το 1987 για να καταστεί δυνατή η "μη θανατηφόρα" στρατιωτική συνεργασία. Προηγουμένως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν την ετήσια άρση του εμπάργκο για ένα ακόμη έτος από την 1η Οκτωβρίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές υπονομεύουν την ουδετερότητα που οι ΗΠΑ διατηρούν εδώ και χρόνια για την Κύπρο. Θέτουν επίσης κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή και αποτελούν εμπόδιο για μια "δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση" στο Κυπριακό, προσθέτει.

Σημειώνεται ότι με τη νέα απόφαση των ΗΠΑ διαφωνεί και το «υπουργείο εξωτερικών», το οποίο επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής προβλήθηκε η άποψη ότι «η κίνηση αυτή, τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνει τη στρατιωτική της συνεργασία με πολλές χώρες, μας έκανε για άλλη μια φορά να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη σημασία που αποδίδει στη σταθερότητα του νησιού και της περιοχής».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σημαντική επίσκεψη ΠτΔ στο Λονδίνο - Σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας «Minds in Cyprus»

Σημαντική επίσκεψη ΠτΔ στο Λονδίνο - Σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας «Minds in Cyprus»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λονδίνο, σηματοδοτώντας την έναρξη της εμβληματικής εκστρατείας για επαναπατρισμού ταλέντου στην Κύπρο, «Minds in Cyprus», με την πρώτη μεγάλη εκδήλωση να πραγματοποιείται αύριο, 21 Μαΐου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

BEST OF TOTHEMAONLINE