ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Χριστοδουλίδης: «Η διεθνής κοινότητα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στον κ.Ερντογάν»

Ν.Χριστοδουλίδης: «Η διεθνής κοινότητα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στον κ.Ερντογάν»

Ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία έδωσε η διεθνής κοινότητα με τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος που αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα, είπε ότι «η διεθνής κοινότητα έδωσε την ξεκάθαρη απάντηση και στον κ. Ερντογάν και στο κατοχικό καθεστώς και δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο εγώ.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πρωτόγνωρη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, κρατώ το γεγονός ότι αναγνώρισαν τον δικό μας ρόλο, τον δικό μας εποικοδομητικό ρόλο, πώς χειριστήκαμε το όλο θέμα και τις όποιες ενέργειες γίνονται από το κατοχικό καθεστώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας.

Και προσβλέπω τόσο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του κατά πόσο οι δηλώσεις Ερντογάν προμηνύουν και νέες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη απάντηση στον κ. Ερντογάν δεν είναι τι θα πω εγώ. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, την έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έδωσε συνολικά η διεθνής κοινότητα με αυτή την πρωτόγνωρη αντίδραση.

Σίγουρα, την ίδια στιγμή, κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποτραπούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα από την Τουρκία είτε αυτά αφορούν τη νεκρή ζώνη είτε αυτά αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές».

Ερωτηθείς αν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελούν τροχοπέδη στα όσα προγραμματίζει το τουρκικό καθεστώς στην περιοχή της Πύλας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «είδατε τη μαζική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, είδατε τις αντιδράσεις της ΕΕ, για αυτό αναφέρθηκα και στη Γενική Συνέλευση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας φυσικά και για το Κυπριακό, αλλά και για τις όποιες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο πολύ θα ήθελε να δει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Ερωτηθείς αν οι τουρκικές κινήσεις «τινάζουν στον αέρα» τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν αποκλείω ότι κάποιοι στις κατεχόμενες περιοχές να προχώρησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί γνώριζαν για τις αντιδράσεις, δεν περίμεναν να είναι σε τέτοιο βαθμό, ακριβώς για να πετύχουν τον στόχο που έχετε προαναφέρει, να ‘τορπιλίσουν’ τις όποιες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαι έτοιμος να συναντήσω τον κ. Τατάρ όποτε ο ίδιος είναι έτοιμος. Είναι κατ’ επανάληψη οι εκκλήσεις μου για συνάντηση. Όποτε ο ίδιος νιώθει ότι είναι έτοιμος», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν έχει κλείσει συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν καταδικάζεται η Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αντίδραση της Τουρκίας από μόνη της στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει και την ενοχή της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί σε ένα επίπεδο που δεν υπήρξαν ποτέ προηγουμένως. Και με τον Γερουσιαστή κ. Μενέντεζ θα συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων από τη μια, κάποιες εξελίξεις που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις και γενικότερα το τριμερές σχήμα με την Ελλάδα και το Ισραήλ που αρχές Σεπτεμβρίου θα έχω τη χαρά να φιλοξενήσω».

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος με την επιχείρηση της Αστυνομίας σήμερα στη Χλώρακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που ξεκίνησε η υλοποίηση των χθεσινών αποφάσεων. Την αξιολόγηση μου θα την κάνω και θα τη δημοσιοποιήσω όταν ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση. Τα διατάγματα του κράτους, της Κυβέρνησης θα πρέπει να εφαρμόζονται και η Αστυνομία, όπως ανέφερα και χθες στον Αρχηγό της Αστυνομίας, είναι εδώ ακριβώς για να υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό, δεν θα υπάρξει καμία μα καμία ανοχή. Φυσικά και θα ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά από κει και πέρα, και θα δείτε και τις επόμενες μέρες αρκετές ανακοινώσεις που αποσκοπούν να αποτρέψουν, να αλλάξουν αυτή την εικόνα που υπάρχει ειδικότερα στους διακινητές, ότι η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό. Επαναλαμβάνω, οι διεθνείς μας υποχρεώσεις για αυτούς που έχουν ανάγκη είναι δεδομένες, δεν το συζητώ, αλλά όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους σκοπιμοτήτων δεν είναι φιλόξενη η Κυπριακή Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top