Από την αποτελεσματικότητα της επιρροής που μπορούν να ασκήσουν στην Τουρκία, θεσμοί και χώρες με ειδικό πολιτικό και οικονομικό βάρος, θα εξαρτηθούν εν πολλοίς οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα, με την επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να θεωρείται ο επόμενος σημαντικός σταθμός.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ΟΗΕ, ΗΠΑ, Λονδίνο, καθώς και Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στρέφονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για αξιοποίηση του μομέντουμ που δημιουργείται για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Η νωπή ισχυρή εντολή που έλαβαν οι ηγέτες σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν το μομέντουμ που βλέπει ο διεθνής παράγοντας σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, με προεξάρχουσα την ενέργεια.
Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά συνεννόησης, μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων, ένεκα της τουρκικής συμπεριφοράς. Η βοήθεια της Ελλάδας στους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνδυασμό με τα ανοίγματα που επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση προς τη Δύση προσβλέποντας σε βοήθεια , δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει βάση για θετικές εξελίξεις.
Λευκωσία και Αθήνα δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις αλλά βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θέλουν να αξιοποιήσουν, όπως επαναβεβαίωσαν στις συνομολίες που είχαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης-Kυριάκος Μητσοτάκης, στη Λευκωσία. Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Άγκυρα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι μεταξύ άλλων συζήτησαν και το Κυπριακό.
Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη θέση για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών και παραμέτρων του ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του είπε ότι «οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό».
Γεραπετρίτης και Φιντάν ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα αρχίσει στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου έγινε πριν από επτά χρόνια.
«Καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι αποστολή του ιδίου και του κ. Φιντάν είναι η επίλυση των θεμάτων αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και η αποσυμπίεση εντάσεων, ώστε να προλαμβάνουν εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις. Σημείωσε επίσης ότι αποστολή τους είναι να κατευθύνουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Ελλάδα πάντα την υποστήριζε, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται τα προαπαιτούμενα. Αναφερόμενος στις μειονότητες, δήλωσε ότι «αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν», προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας».
«Εχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα. Προσέθεσε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου». «Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε διάθεση και βούληση να επενδύσουμε σε ειλικρίνεια και κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην δημιουργούνται κρίσεις», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτείται καθολική εφαρμογή διεθνούς δικαίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκρυβαν κάνναβη σε πακέτα δημητριακών - Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα
Πιέσεις προς Ερντογάν ενόψει Νέας Υόρκης
Προσιτή κατοικία: Περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών ο ΚΟΑΓ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις