ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστής

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστής

Τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη μέσα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με καρδιολογικό νόσημα που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη μητέρα του κοριτσιού, επιχείρησε να συνδέσει σήμερα η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία συνέχισε την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ταυτόχρονα, η μάρτυρας, η οποία κλήθηκε να καταθέσει στη ακροατήριο από την υπεράσπισή της κατηγορούμενης μητέρας, αμφισβήτησε πολλές φορές την έκθεση του καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικου, που εντόπισε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού (6,5 milligram), υποστήριξε ότι το Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» ψευδώς βεβαίωσε ότι οι γιατροί του δεν χορήγησαν κεταμίνη στο κοριτσάκι και επέρριψε ευθύνες ακόμη και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για μη επαρκή γονιδιακό έλεγχο, προκειμένου να εντοπιστούν τα καρδιολογικά νοσήματα από τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου και αυτά, λόγω κληρονομικότητας, μπορεί να προκάλεσαν τον θάνατο όχι μόνο στη Τζωρτζίνα, αλλά και στα άλλα δυο κορίτσια της οικογένειας, τη Μαλένα και την Ίριδα.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του παράγοντα της κληρονομικότητας, η κυρία Δημακοπούλου επικαλέστηκε εξετάσεις που, όπως είπε, έκανε η κατηγορούμενη μητέρα ενώ βρίσκεται στις φυλακές και των οποίων η ίδια έλαβε γνώση. Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε: «Υπάρχει μαγνητική καρδιάς, σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη έχει σήμερα 48% κλάσμα εξώθησης. Μέσα σε δύο χρόνια έχει χάσει 17% της λειτουργικότητας της καρδιάς της, αν συνεχίσει έτσι θα έχει προσδόκιμο ζωής τρία χρόνια. Η Τζωρτζίνα πέθανε με 50% κλάσμα εξώθησης. Όλη η οικογένεια και τα κορίτσια μπορεί να έπασχαν από αυτό. Πως μπορούμε να έχουμε αποκλείσει όλα τα γονίδια και να λέμε ότι δεν έχουν τίποτα. Αν στα δυο χρόνια η κατηγορούμενη έχει χάσει το 20% από τη λειτουργικότητα της καρδιάς της, μπορεί στην επόμενη τριετία να έχει πεθάνει. Αυτή τη στιγμή η μητέρα έχει καρδιά 70χρονου και είναι 34 ετών. Η φυσιολογική καρδιά έχει πάνω από 76% κλάσμα εξώθησης».

Βολές κατά πάντων

Από την κατάθεση της μάρτυρα δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στο όνομα του κ. Ράικου, στην τοξικολογική έκθεση του οποίου στηρίζεται το κατηγορητήριο σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης).

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο καθηγητής τοξικολογίας έδινε τα αποτελέσματά του με... δόσεις, τακτική που χαρακτήρισε «όλεθρο» και ότι συμπεριφέρθηκε στην υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας περισσότερο σαν τεχνικός σύμβουλος, παρά σαν επιστήμονας. «Τοξική θα μπορούσε να θεωρηθεί η χορήγηση κεταμίνης πάνω από 7 milligram, η χορήγηση κεταμίνης μέχρι την ποσότητα αυτή θεωρείται θεραπευτική» είπε η μάρτυρας, για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσής της: «Δεν έχει υπάρξει ενδονοσοκομειακός θάνατος με κεταμίνη, ειδικά σε παιδιά. Και σε ενήλικες που υπάρχει, είναι γιατί έχει γίνει σε συνδυασμό με ναρκωτικά ή αλκοόλ».

Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις προς την κυρία Δημακοπούλου από τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Καράμπελα (εκπροσωπεί τον Μάνο Δασκαλάκη). Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη μάρτυρα είναι οι εξής:

Δ. Καράμπελας: Το «Αγλαΐα Κυριακού» με έγγραφό του βεβαίωσε ότι δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Μάρτυρας: Το έγγραφο δόθηκε στις 12/4 μετά το πόρισμα Ράικου. Όπως έλεγαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, με την ίδια λογική λένε ότι δεν έχουν δώσει κεταμίνη.

Συνήγορος: Βεβαίωσε δηλαδή ψευδώς το νοσοκομείο ένα ψευδές περιστατικό;

Μάρτυρας: Ναι. Αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να σας πω ότι οι γιατροί έλεγαν ότι το παιδί δεν είχε τίποτα, ενώ είχε ανεπάρκεια, επιληψία. Έτσι βεβαιώσαν και ότι δεν του έδωσαν κεταμίνη…

Συνήγορος: Αμφισβητείτε τις καταθέσεις των μαρτύρων του νοσοκομείου που λένε ότι δεν χορηγήθηκε κετατμίνη στο παιδί;

Μάρτυρας: Αμφισβητώ την τοξικολογική εξέταση... Γιατί δώσανε ρουκορούνιο δυο ώρες μετά στο παιδί; Για να κάνουν μυοχάλαση, ενώ το παιδί ήταν νεκρό; Αυτό δεν είναι επιστήμη!

Συνήγορος: Ποιος κατά τη γνώμη σας χορήγησε την κεταμίνη στο παιδί;

Μάρτυρας: Χορηγήθηκε μετά τις 2:28 μ.μ., ενώ η μητέρα του δεν ήταν στον θάλαμο. Ό,τι έχει γίνει στο παιδί, έχει γίνει εν ζωή.

Δ. Καράμπελας: Γιατί δεν πιστεύετε τους συναδέλφους σας και προσχωρείτε στη άποψη της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Κάνω εγώ υπεράσπιση στην κατηγορούμενη;

Στη συνέχεια ο κ. Καράμπελας, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της μάρτυρα, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασής της κυρίας Δημακοπούλου με τους γιατρούς και νοσηλευτές της ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.
Ακολούθησε η εξέταση της μάρτυρα από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Κάποιες από τις ερωτήσεις που ο κ. Κούγιας υπέβαλε στη μάρτυρα έχουν ως εξής:

Κούγιας: Διαβάζοντας τα έγγραφα και την τοξικολογική αναφορά του κ. Ράικου, είδατε καμία αναφορά σε κάποιο νέο μηχάνημα που λέει ότι χρησιμοποίησε;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει καμία εξήγηση ο κ. Ραικος έδωσε αποτελέσματα σε τέσσερις ταχύτητες, όμως τα αποτελέσματα όλα δίνονται την ίδια ημέρα. Είναι όλεθρος για τη κοινωνία να βγαίνουν εκθέσεις με αυτό τον τρόπο, να φέρω ως παράδειγμα τα τροχαία. Φανταστείτε να έβγαιναν εκεί τα αποτελέσματα με δόσεις. Ο κ. Ράικος βρήκε την ουσία ροκουρόνιο ένα χρόνο μετά. Έπρεπε να δώσει αποτέλεσμα την ίδια ημερομηνία.

Κούγιας: Ο κ. Μπουζιάνης (σ.σ. ο ιατροδικαστής) για ποιο λόγο παρέβη το καθήκον του; Δεν θα έπρεπε να ρωτήσει τον κ. Ράικο; Έκανε τη δουλειά του σωστά;

Μάρτυρας: Ο κ. Μπουζιάνης βρέθηκε σε αδιέξοδο με τους συναδέλφους. Δεν έκαναν ένα συμβούλιο, έπρεπε να ζητήσει ένα συμβούλιο μαζί τους.

Συνήγορος: Θα μπορούσε η κατηγορουμένη να προκαλέσει κάποιο από τα επεισόδια που εκδήλωσε το παιδί; Με οποιοδήποτε τρόπο, υπάρχει κάποιος μηχανισμός;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει μηχανισμός τέτοιος…

Συνήγορος: Πρέπει να ενημερώσουμε το δικαστήριο για την υγεία της κατηγορουμένης, γιατί μέχρι τώρα οι γιατροί μας έλεγαν ότι είναι υγιέστατη και δεν υπάρχει γονίδιο στα παιδιά.

Μάρτυρας: Στον πρώτο έλεγχο μαγνητικής στο Ωνάσειο για τη μητέρα, καρδιολόγος γράφει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και τώρα γράφει ότι έχει 48% κλάσμα εξώθησης. Η Τζωρτζίνα πέθανε, ενώ είχε 50% κλάσμα εξώθησης.

Ένταση

Τέλος, με την έναρξη της δίκης οι τόνοι στο δικαστήριο ανέβηκαν, με τη μάρτυρα να διαμαρτύρεται προς τη πρόεδρο της έδρας, επειδή «επίμονα» της κάνει ερωτήσεις και την ειρωνεύεται.

Μάρτυρας: Επιμένατε να με ρωτάτε για τα καρδιογραφήματα στη Τζωρτζίνα αν ήταν φυσιολογικά… Μιλάω με ιατρικούς όρους, τους οποίους δεν καταλαβαίνετε...

Πρόεδρος: Την επόμενη φορά θα φέρουμε γιατρούς εδώ να δικάζουμε...

Μάρτυρας: Επιμένατε στην προηγούμενη διαδικασία να με ρωτάτε για το καρδιογραφήματα που έγιναν στο παιδί, αν ήταν φυσιολογικά…

Πρόεδρος: Θα μιλάτε με περισσότερο σεβασμό στο δικαστήριο, η δουλειά μου είναι να επιμένω. Και αν κάποιες ερωτήσεις μας σας φαίνονται αστείες, εμείς θέλουμε την απάντηση όλων των μαρτύρων. Αν εσείς έρχεστε φορτισμένη για άλλους λόγους εδώ, αυτό δεν αφορά το δικαστήριο.

Μάρτυρας: Η εισαγγελέας είπε ότι είμαι πολύ μικρή. Είμαι 40 ετών και δεν συγκρίνομαι με κάποιον που είναι 65 και πήρε πτυχίο στα 40 του. Δεν δέχομαι να μου λέτε ότι δεν έχω σεβασμό πριν από εσάς για εσάς.

Η εξέταση της κυρίας Δημακοπούλου θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν μέλη του, ΤΑΕ, ΜΜΑΔ, ΕΑΟ, εντοπίστηκε και συνελήφθη πριν από λίγο σε περιοχή της Λάρνακας, 49χρονος, ο οποίος απέδρασε στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top