Το 2019 ο Δημήτρης Συλλούρης ως πρόεδρος της Βουλής είχε ένα όνειρο, λίγο διαφορετικό από εκείνο του μακαρίτη δόκτορος Κινγκ. Ονειρευόταν ένα ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο, πολυτελές και ντιζαϊνάτο κτήριο της Βουλής της Αντιπροσώπων όπου θα μπορούσε να υποδέχεται τους υψηλούς καλεσμένους του -όπως τον Ντάνο του Survivor- σε κόκκινα χαλιά και ευρύχωρα, ευήλια γραφεία χωρίς να ντρέπεται.
Μάλιστα είχε βρει και οικόπεδο (εκτός Λευκωσίας) και έπεισε τον τότε πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκρίνει κονδύλι 100 εκατ. για την υλοποίηση του έργου που θα αποτελούσε την παρακαταθήκη του στον κυπριακό λαό. Ευτυχώς(;) συνέβη το... 2020, η κυβέρνηση δέσμευσε τα λεφτά για κάτι ελαφρώς πιο χρήσιμο όπως η αντιμετώπιση της γαμημένης πανδημίας και η πραγματική παρακαταθήκη του Συλλούρη έμελλε να είναι το μιτσοκάμνημα στο βίντεο του Al Jazeera. Σταθήκαμε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα... μαυσωλείο αξίας 100 εκατ. όπου δεν θα υπήρχε μέσα ψυχή λόγω lockdown!
Το 2023 η ιστορία επαναλαμβάνεται (κλασικά) ως φάρσα στο μικρό αυτό νησί όπου κρατικοί αξιωματούχοι χτίζουν δυσανάλογα τεράστια μνημεία στη διογκωμένη ματαιοδοξία τους. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ άλλον λόγο για τον οποίο εγκρίθηκε εξαρχής ένα 11όροφο(!) παλάτι αξίας 53 εκατομμυρίων για να στεγάσει τη Νομική Υπηρεσία, με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό να καπαρώνουν από ένα οροφοδιαμέρισμα για γραφείο, 74 και 72 τετραγωνικών αντίστοιχα, με τουαλέτα και ξεχωριστή αίθουσα αναμονής (υπήρχε και τρίτο για τον γενικό διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας θέση που προς το παρόν δεν έχει καλυφθεί αλλά κάτι μας λέει πως η διορισμομανής κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν θα την αφήσει έτσι). Γραφεία που στεγάζουν άνετα από μια 4μελή οικογένεια το καθένα. Επίσης με προσωπικό ασανσέρ για ΓΣ και ΒΓΣ για να μην αναγκάζονται να παίρνουν εκείνα των κοινών θνητών και κλειστούν καμιά μέρα μαζί με τον ίδιο τον Βελζεβούλ όπως οι ήρωες του Devil (υπάρχει στο Netflix, δείτε το)
Πενήντα τρία εκατομμύρια. Ίσως οι ακριβότερες παύσεις ερευνών και διώξεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος στην ιστορία, δεν νομίζετε;
O Γενικός Ελεγκτής κατακεραύνωσε την υπέρμετρη πολυτέλεια και το υπέρογκο κόστος του παντελούς αχρείαστου αυτού έργου ειδικά εν μέσω μιας ζόρικης οικονομικής συγκυρίας (που προφανώς δεν αγγίζει ούτε αυτούς που ενέκριναν το δαπανηρό μεγαθήριο αλλά ούτε και αυτούς που θα στεγαστούν εκεί) και ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού. H εύλογη κριτική του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προκάλεσε την αναμενόμενη αντίδραση του trigger-happy (σε ό,τι αφορά τον πρώτο) Γενικό Εισαγγελέα που αντί να ψέξει κι εκείνος την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος εν μέσω κρίσης κατηγόρησε για πολλοστή φορά τον Ελεγκτή ότι βάζει τον κ. Σαββίδη στο στόχαστρό του και ότι «διαμορφώνει αρνητικά την κοινή γνώμη εναντίον του». Λες και η κοινή γνώμη (η νοημοσύνη της οποίας τελευταία βάλλεται από παντού) περιμένει τον Ελεγκτή για να κρίνει ότι χρειαζόμαστε το εν λόγω κοστοβόρο τερατούργημα των 11 ορόφων όσο μια δεύτερη πανδημία ή τρίτη θητεία Αναστασιάδη (δεν ξέρω τι είναι χειρότερο).
Το έργο ακυρώθηκε ξαφνικά (σε μια κίνηση που θύμισε πολύ την απόσυρση από το Προεδρικό του αιτήματος για πληρωμή των υπερωριών της Κωμοδρόμου, αναρωτιόμαστε γιατί) και η Νομική Υπηρεσία σε μια μακροσκελή ανακοίνωση αντί να χαιρετήσει την εξυπνότερη ίσως κίνηση της κυβέρνησης μετά την παραίτηση Χατζηγιάννη τα χώνει και πάλι στον Γενικό Ελεγκτή χαρακτηρίζοντας “ανυπόστατο και αήθη τον ισχυρισμό ότι προσωπικά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αιτήθηκε υπέρμετρων ανέσεων για το Γραφείο του στο νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας” γιατί ο κ. Σαββίδης βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τον χρόνο παράδοσης του έργου, συνεπώς δεν θα το απολάμβανε. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει από το να υπερασπιστεί το ακυρωμένο πολυτελές μεγαθήριο με τη δικαιολογία ότι εγκρίθηκε “από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, ως οι αρμόδιες Υπηρεσίες/Τμήματα για θέματα πυρασφάλειας και ασφάλειας, την Εθνική Αρχή Ασφαλείας, τον Δήμο Λευκωσίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας” λες και ήταν δουλειά όλων αυτών των υπηρεσιών να το απορρίψουν για υπέρμετρη πολυτέλεια ή υπέρογκο κόστος εν μέσω κακής οικονομικής συγκυρίας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας καταλήγει με το συμπέρασμα ότι “ο νευραλγικός ρόλος της ΝΥ επιβάλλει τη συστέγαση όλων των Τομέων σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, που θα εξυπηρετεί τις οικονομίες κλίμακας και θα εξοικονομεί πόρους, οικονομικούς και μη” προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση “να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση κατασκευής του έργου το συντομότερο δυνατόν”. Όπως πχ ένα γραφείο-σουίτα 74 τ.μ. για τον ΓΕ και ένα 72 τ.μ. για τον ΒΓΕ που θα εξυπηρετούν φαντάζομαι “λόγους δημοσίου συμφέροντος”.
Και μετά είναι ο Γενικός Ελεγκτής που δημιουργεί το αρνητικό κλίμα. Όχι το κανονικό δούλεμα που μας ρίχνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις