ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Νοσηλεία στο εξωτερικό: Αν επιζήσεις ίσως χρεοκοπήσεις

Νοσηλεία στο εξωτερικό: Αν επιζήσεις ίσως χρεοκοπήσεις

Είναι κάποια πράγματα που νομίζεις ότι αποτελούν κοινή λογική, ότι υπαγορεύονται από τον ορθολογισμό, το δίκαιο και την ηθική, ότι τέλος πάντων είναι κοντά στο νου που λέμε στην καθομιλουμένη.

Μέχρι που έρχεσαι αντιμέτωπος με τη στυγνή πραγματικότητα και αντιλαμβάνεσαι ότι σ’ αυτόν τον τόπο τίποτα “λογικό” δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένο, καμία έννοια σωστού, δίκαιου ή ηθικού δεν είναι απαραίτητα κανόνας. Πολύ πιθανό να είναι η εξαίρεση. Και θα πρέπει να φωνάξεις, να τρέξεις και να κοπιάσεις για να γίνει κάτι που υποτίθεται πως έπρεπε να ήταν πραγματικότητα γιατί είχες την εντύπωση πως αποτελεί κοινή λογική. 

Η Ρένα εδώ και 19 μήνες ζει πρακτικά στο εξωτερικό όπου νοσηλεύεται με σοβαρή ασθένεια ένα από τα παιδιά της. Και με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.  Η οικογένειά της είναι μία από τις πολλές που τσακίζεται όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και οικονομικά όταν ο ένας γονέας δεν εργάζεται γιατί βρίσκεται νυχθημερόν στο πλευρό του άρρωστου παιδιού, ο άλλος πηγαινοέρχεται γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλα παιδιά που μένουν πίσω με τα έξοδα να συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα. Σκεφτείτε το για λίγο. Από τη μια το παιδί σου χαροπαλεύει κι από την άλλη να έρχεσαι αντιμέτωπος με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής που αναμφίβολα θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Κι εδώ έρχεται αυτό που πιστεύεις πως εντάσσεται στην κοινή λογική. Κάποια στήριξη θα έχουν οι οικογένειες που μεταβαίνουν για θεραπείες στο εξωτερικό, με παραπομπή από το κράτος, οι οποίες μπορούν να πάρουν από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά, έτσι δεν είναι;

Ναι. Έχουν. Δάνεια. Δανεικά. Εργοδότες με απεριόριστη κατανόηση. Συγγενείς με βαθιές τσέπες και άφθονο ελεύθερο χρόνο. Και ελεημοσύνη εάν δημοσιοποιηθεί η περίπτωσή τους. Στην καλύτερη περίπτωση. Σοβαρά όμως, αυτή πρέπει να είναι η κανονικότητα για τους γονείς που πρέπει να σκέφτονται τα οικονομικά τους την ώρα που ζουν τον χειρότερο εφιάλτη τους; Το κράτος νίπτει τας χείρας του παραπέμποντας το περιστατικό στο εξωτερικό και καλύπτοντας τη θεραπεία όχι όμως και τα έξοδα του συνοδού και τα μη ιατρικά έξοδα του ασθενή. Εκεί τελειώνει ο ανθρωπισμός του κράτους. Σου λέει έπραξα το καθήκον μου και σε στέλνω Γερμανία ή Ισραήλ. Από κει και πέρα κόβεις τον λαιμό σου να τα βγάλεις πέρα οικονομικά. Χωρίς δουλειά. Χωρίς έσοδα. Με το παιδί σου στο κρεβάτι του πόνου και να μην ξέρεις αν θα βγάλει τη νύχτα (το 100% των περιστατικών που παραπέμπονται στο εξωτερικό είναι περιπτώσεις ζωής ή θανάτου).

Ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου, ίσως η μοναδική σύνδεση της θλιβερής Σιζοπουλικής ΕΔΕΚ με τη στοιχειώδη σοσιαλδημοκρατία, ενέγραψε για εξέταση από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την ανάγκη οικονομικής στήριξης για την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους, οι οποίοι παραπέμπονται από το κράτος στο εξωτερικό για θεραπεία. «Πιστεύω ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να καλύψει αυτές τις ανάγκες, και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα ή οι οικογένειες, τις οποίες βλέπουμε πολλές φορές να πραγματοποιούν εράνους, ενώ αγωνιούν για τον ασθενής τους. Από τη στιγμή  που η μετάβαση στο εξωτερικό δεν αποτελεί επιλογή των ασθενών, αλλά παραπέμπονται, τότε πρέπει να στηριχθούν και για τα μη ιατρικά έξοδα που προκύπτουν” δήλωσε ο κ. Αποστόλου στο philenews. Δηλαδή το αυτονόητο. Το... κοντά στο νου. Όπως άλλωστε νομίζαμε πως ήταν η ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό, η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και η παροχή ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στις εθνικές ομάδες, μέχρι που έγιναν νόμος του κράτους τον περασμένο Μάρτιο μετά από πρόταση που κατέθεσε και πάλι ο Αποστόλου με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής μπάσκετ κορασίδων U16 από το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για καθαρά σεξιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τον βουλευτή  η πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, δημιούργησε ένα ταμείο, όμως πρόκειται για μια εφάπαξ βοήθεια και όχι για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να καλύπτει τα μη ιατρικά έξοδα, όπως προβλέπει η δική του πρόταση.

“Δεν τα αναφέρω αυτά για να προκαλέσω τον οίκτο. Τουναντίον, τα γράφω γιατί πολλές φορές οι οικογένειες αναγκάζονται να περιφέρουν τον πόνο τους για να προκαλέσουν τον οίκτο της κοινωνίας για να τους προσφέρει χρήματα μέσω φιλανθρωπίας”. Η Ρένα απευθύνει έκκληση να στηριχθεί η πρόταση Αποστόλου για την οικονομική στήριξη αυτών των οικογενειών. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κράτος να δείξει ότι βάζει τις σοβαρές ανάγκες των πολιτών του ψηλά στις προτεραιότητές του. Ψηλότερα τουλάχιστον από τις τριπλές συντάξεις, τις υπερωρίες της Δόξας ή το παλατάκι 53 εκατ. της Νομικής Υπηρεσίας.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top