ΥΓΕΙΑ

Τρώτε αργά το βράδυ; Προσοχή στο σάκχαρο - Πότε και πόσο να τρώμε για να μην αυξάνεται

Τρώτε αργά το βράδυ; Προσοχή στο σάκχαρο - Πότε και πόσο να τρώμε για να μην αυξάνεται

Το χαριτωμένο «ομορφαίνει δεν παχαίνει» που ακούμε από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές δεν ισχύει για το βραδινό φαγητό, όπως άλλωστε υποψιαζόμασταν είτε από βιωματική προσωπική παρατήρηση είτε απλώς υπακούοντας τη θυμοσοφία ετών.

Τώρα έρχεται και η επιστήμη να το πιστοποιήσει. Μας επηρεάζει, λοιπόν, το φαγητό κατά τις βραδινές ώρες και τι επίπτωση έχει αυτό στον μεταβολισμό και την υγεία του οργανισμού μας εν γένει; Πώς επιδρά στη διαμόρφωση του βάρους μας;

Επιστημονική έρευνα

Μια σχετικά περιορισμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» διαπιστώνει ότι όντως το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει τόσο σε άνοδο το σάκχαρό μας όσο και το βάρος μας να αυξηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας μελέτη που καταδεικνύει σαφώς τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού κατά τις βραδινές ώρες. Ωστόσο αυτή είναι μια έρευνα που προβαίνει σε πιο λεπτομερή συμπεράσματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έφεραν πάνω τους μετρητές σωματικής δραστηριότητας. Επίσης έδιναν δείγμα αίματος κάθε ώρα που βρίσκονταν στο εργαστήριο. Ταυτόχρονα υποβάλλονταν σε μελέτη ύπνου και εξετάσεις σωματικού λίπους, καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους (οξείδωση).

Όσο πιο νωρίς το βράδυ τρώμε το δείπνο μας και όσο πιο μεγάλη χρονική απόσταση έχει από την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο νωρίς το βράδυ τρώμε το δείπνο μας και όσο πιο μεγάλη χρονική απόσταση έχει από την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να αυξήσουμε το λίπος στον οργανισμό μας, να πάρουμε βάρος, αλλά και να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας.

Στη εν λόγω μελέτη, λοιπόν, πήρα μέρος 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες). Στόχος της έρευνας ήταν να ανιχνευθεί ο τρόπος με τον οποίο στην ουσία μεταβόλιζαν το δείπνο τους.

Τι ώρα έτρωγαν; Σίγουρα όχι στα πρότυπα των δυτικοευρωπαίων που παίρνουν το δείπνο τους στις 6 το απόγευμα. Εδώ οι εθελοντές κατανάλωναν το δείπνο τους μετά τις 10 το βράδυ. Η ώρα που πήγαιναν για ύπνο ήταν στις 11 το βράδυ.

Τι διαπίστωσαν και ποια ήταν τα συμπεράσματα των ειδικών μελετητών;

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν σαφώς υψηλότερα. Η ποσότητα του λίπους που κάηκε, ήταν πολύ μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, παρόλο που καταναλώνονταν τα ίδια τρόφιμα.

Αν και χρειάζεται να γίνουν κάποια περισσότερα πειράματα για να εξηγηθούν αυτές οι επιδράσεις στον οργανισμό, σε συνδυασμό με τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού, ο συγγραφέας της ιατρικής έρευνας, δρ. Jonathan C. Jun, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται.

Οι συνέπειες των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχουν σχέση με την ώρα που συνηθίζει κάποιος να πηγαίνει για ύπνο, κάτι που καταδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που είδαμε, γίνουν χρόνιες, τότε θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη ή παχυσαρκία».

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Chenjuan Gu, μιλώντας κατά μέσο όρο των περιπτώσεων. «Το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την κατανάλωση ενός απογευματινού γεύματος ως τελευταίο μέσα στην ημέρα. Οι συνέπειες που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές, μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη και οι οποίοι έχουν ήδη χαμηλό μεταβολισμό».

Με τον πλανήτη να μαστίζεται από την… επιδημία της παχυσαρκίας, και τους παχύσαρκους ή υπέρβαρτους ανθρώπους να υπολογίζονται σε 2,1 δισεκατομμύρια, αντιλαμβανόμαστε την αξία της συνεχούς έρευνα πάνω στον τομέα αυτό. Ήδη αλλες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση θερμίδων αργά μέσα στη διάρκεια της ημέρας τόσο με το μεταβολικό σύνδρομο όσο και με την παχυσαρκία.

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top