ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία - Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Αυτά είναι τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία - Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Σειρά μέτρων για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας δίνοντας έμφαση στα σχολεία, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ενδυναμώνοντας τις σχολικές μονάδες να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

«Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε έμφαση στο ίδιο το σχολείο, τονίζουμε τους ρόλους εντός της σχολικής μονάδας κυρίως σε επίπεδο πρόληψης», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μιχαηλίδου, υπενθυμίζοντας ότι ήδη με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου εισάχθηκαν ήδη στα νηπιαγωγεία προγράμματα πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας τα οποία αξιολογούνται.

Σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας δεν αφορά μόνο το σχολείο, αλλά και την οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα, η Υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε ότι «παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τον ρόλο του σχολείου και στηριζόμενοι κυρίως σε ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ακούσαμε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρούμε στην υλοποίηση αρκετών από τις εισηγήσεις της έρευνας και στη θεσμοθέτηση πολύ συγκεκριμένων μέτρων».

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά αφορούν στη στήριξη του σχολείου και την ενδυνάμωση της διευθυντικής ομάδας του σχολείου, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και κυρίως να τα καταγράφει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, το γνωστό παρατηρητήριο για τη βία στα σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, θεσμοθετείται και παρακολουθείται η εφαρμογή της αντιρατσιστικής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισάγονται έννοιες αγωγής της πολίτη και ειρηνικής επίλυσης διαφορών και διαλόγου στα αναλυτικά προγράμματα.

Σημείωσε ως πολύ σημαντικό μέτρο την εισαγωγή συγκεκριμένων δράσεων από κάθε σχολείο ξεχωριστά, στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της σχολικής μονάδας, θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη βία και την παραβατικότητα.

Με απλά λόγια, εξήγησε, το κάθε σχολείο καλείται να προγραμματίσει τέτοιες δράσεις, οι οποίες θα αξιολογούνται.

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζονται και εναλλακτικά προγράμματα μάθησης για παιδιά με προκλητικά παραβατική συμπεριφορά, έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία να στηριχθούν και τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά και να έχουν το δικαίωμα ομαλής φοίτησης όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Όπως είπε, ενισχύεται ο ρόλος του υπεύθυνου τμήματος ως πυρήνα της βίας, αξιοποιούνται οι γονείς, το δίκτυο των γονέων μέσω των συνδέσμων τους κυρίως αλλά και άλλως πως ώστε να βοηθήσουν το σχολείο στην προσπάθεια που καταβάλλει, ενώ προωθούνται καινούργια επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπιση της βίας.

Στο σημείο αυτό, η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως και η ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αναδεικνύει ότι εκεί όπου υπάρχουν ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς και οι δράσεις προλαμβάνονται αλλά και καταγράφονται πολύ χαμηλότερα ποσοστά βίας και παραβατικότητας.

Εξάλλου, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων στα σχολεία, είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πολλά για μας δεν θα είναι πια χρονοβόρες και θα γνωρίζουν ρόλους και ευθύνες όλοι και μιλώ για την ομάδα άμεσης παρέμβασης, η οποία θα λειτουργεί πια πολύ πιο άμεσα και μέσω απλοποιημένων διαδικασιών και η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας.

Με βάση τις αποφάσεις, ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης, ενώ στην επιμόρφωση πέραν των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών εντάσσονται και άλλοι όπως είναι οι σχολικοί φρουροί, οι οποίοι θα ενημερώνονται καλύτερα για το ρόλο τους, ενώ αξιολογούνται τα πιλοτικά προγράμματα με τις κάμερες παρακολούθησης και επεκτείνονται σε βάθος χρόνου.

«Σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο στοχεύουμε είναι να αναδείξουμε τον ρόλο του σχολείου, αλλά να έχουμε άμεσα αποτελέσματα» τόνισε, σημειώνοντας πως οι όλες δράσεις μας θα αξιολογούνται στο τέλος της χρονιάς από το κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και αξιολόγησης και έτσι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της προσπάθειας αυτής.

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνουμε έμφαση στο ίδιο το σχολείο, τονίζουμε τους ρόλους εντός της σχολικής μονάδας κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου εισήχθη ήδη στα νηπιαγωγεία προγράμματα πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας τα οποία αξιολογούνται.

«Είναι ένα απτό και πρακτικό παράδειγμα της σύζευξης της έρευνας με την πράξη και την πολιτική απόφαση», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι στο σχολείο υπάρχει η μονάδα πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας, η οποία απαρτίζεται από ένα Βοηθό Διευθυντή και δύο εκπαιδευτικούς.

«Στήριξη και ενδυνάμωσή τους σημαίνει να τους φέρουμε σε επιμορφώσεις αντί απλά να τους λέμε υπεύθυνοι, να τους εξηγήσουμε τη διαδικασία διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να μπορούν να αναλάβουν δράση άμεσα στο σχολείο», είπε.

Κυρίως όμως, συνέχισε, αυτούς τους ανθρώπους να τους δίνουμε την ευκαιρία να μπορούν να μιλήσουν όντως και με την υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας και με την ομάδα άμεσης παρέμβασης ή άλλους ειδικούς, ώστε και οι ίδιο να νοιώθουν ενδυναμωμένοι για να αναγνωρίσουν πρώτα και να δηλώσουν σε δεύτερο στάδιο αυτά τα περιστατικά.

Η Υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι το θέμα της αποφυγής αναφοράς αυτών των περιστατικών σε περίπτωση κακής φήμης για το σχολείο υπήρχε για πολλά χρόνια. «Τώρα πια στηρίζουμε το σχολείο έτσι ώστε άφοβα να μπορέσει να δηλώσει τα περιστατικά για να μπορέσουμε και εμείς να το στηρίξουμε μέσω όλων αυτών των τρόπων που έχω αναφέρει προηγουμένως», τόνισε.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε όλες τις βαθμίδες, με τα μέτρα να είναι άμεσης εφαρμογής από τον Ιανουάριο του 2024 με κάποια να εισάγονται από το Σεπτέμβρη εκεί και όπου που υπάρχουν νέα προγράμματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top