Ενώ κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να μπορούν να αποκοιμηθούν αμέσως μόλις κλείσουν τα μάτια τους, άλλοι γνωρίζουν πολύ καλά τον πόνο του να μετράς αντίστροφα τις ώρες μέχρι να πρέπει να σηκωθείς το επόμενο πρωί.
Το να «παλεύεις» να κοιμηθείς μπορεί να είναι φρικτό, ειδικά αν αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου. Και πιστεύεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους των δυτικών χωρών υποφέρει τακτικά από αϋπνία. Για ορισμένους, τα περιστασιακά επεισόδια μπορεί να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να προκαλούν σοβαρά προβλήματα - ενώ για άλλους μπορεί να διαρκούν για μήνες.
Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, από το να προσέχεις τι τρως ή πίνεις πριν από τον ύπνο, μέχρι να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο. Αλλά για όσους πραγματικά δυσκολεύονται, μπορεί να καταλήξουν να ξυπνούν στη μέση της νύχτας, λόγω πραγμάτων όπως το άγχος, το στρες ή επειδή το υπνοδωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο.
Αν αυτό σου συμβαίνει, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς ξανά πιο γρήγορα - αλλά υπάρχει και ένα συγκεκριμένο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι και να προσπαθήσεις να κοιμηθείς μέχρι να νιώσεις ότι κλείνουν και πάλι τα μάτια σου, αλλά αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Αλλά το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τσεκάρεις το τηλέφωνό σου, ακόμη και αν είναι απλά για να δεις την ώρα. Ο Δρ Biquan Luo, διευθύνων σύμβουλος της LumosTech, δήλωσε στη New York Post: «Ο έλεγχος της ώρας μπορεί να αυξήσει το άγχος και να δυσκολέψει τον ύπνο. Αντίθετα, αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας, πρέπει να προσπαθήσεις πρώτα να μείνεις στο κρεβάτι για να δεις αν μπορείς να ξανακοιμηθείς - αλλά αν όχι, πρέπει να σηκωθείς και να πας κάπου αλλού». Ο ειδικός σε θέματα ύπνου προσέθεσε: «Όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, είναι καλύτερο να μείνετε αρχικά στο κρεβάτι, να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να δείτε αν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Αν δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε μετά από 10 ή 15 λεπτά, είναι καιρός να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Δοκιμάστε να πάτε σε ένα ήσυχο και άνετο μέρος στο σπίτι, όπως ο καναπές, και ασχοληθείτε με μια ήσυχη, χαμηλής διέγερσης δραστηριότητα, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια ηρεμιστική δραστηριότητα, μέχρι να νιώσετε ξανά υπνηλία - και μετά επιστρέψτε στο κρεβάτι».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γενικό ιατρό εάν δυσκολεύεσαι με τον ύπνο και έχεις αλλάξει τις συνήθειες ύπνου σου, αλλά αυτό δεν έχει αποδώσει. Ακόμη, η επίσκεψη σε έναν παθολόγο κρίνεται απαραίτητη αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου επί μήνες και αυτό επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις