Αυξάνονται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) στην ΕΕ, για πρώτη φορά από το 2015, αλλά θα έχουν οριακές επιπτώσεις στις τράπεζες, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αναμένει «σταδιακή επιδείνωση» της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών το 2024.
«Το πιθανότερο σενάριο είναι μια σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων και της μέτριας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με οριακές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών», υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος, σε έκθεση του με τίτλο «Σε σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2024».
Σύμφωνα με τον Scope, η μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου, τα καλύτερα πρότυπα δανειοδότησης, η πιο προληπτική εποπτεία του πιστωτικού κινδύνου και οι σε μεγάλο βαθμό θετικές προοπτικές για τον πληθωρισμό αποτελούν βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης σε σχέση με μια δεκαετία πριν.
Προσθέτει ότι οι χώρες που συνέβαλαν εκτενώς στη συσσώρευση ΜΕΔ στο παρελθόν (π.χ. Ιταλία ή Ελλάδα) αναμένεται να έχουν καλές επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες.
"Πιστεύουμε ότι τα ΜΕΔ θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024, αλλά είναι απίθανο να συμβεί ένα σοκ, δεδομένου ότι η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί και κατανεμηθεί ευρέως σε χώρες και τομείς", δήλωσε ο Nicolas Hardy, αναπληρωτής επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
"Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα κέρδη πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ οι ικανότητες απορρόφησης πιστωτικών ζημιών είναι ισχυρότερες", υπογραμμίζει.
Ο κ. Hardy παραθέτει αρκετά ισχυρά επιχειρήματα που δείχνουν ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα είναι ανθεκτική το 2024: η αντιστροφή της τάσης στην βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ξεκινά από ένα χαμηλό σημείο, δεν υπάρχει ευρεία επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού σε αυτό το σημείο, ενώ η προσοχή είναι επικεντρωμένη πλέον σε ήδη εντοπισμένους θύλακες κινδύνου, όπως τα εμπορικά ακίνητα και τα επιχειρηματικά πιστωτικά ανοίγματα που τείνουν να είναι ελάχιστα.
Αναφέρει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να είναι μέτρια, αλλά «δεν προβλέπουμε ύφεση και τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τη δημιουργία κερδών και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών».
"Ακόμη και αν οι ανησυχίες για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων επιδεινωθούν σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου αυστηρής νομισματικής πολιτικής, δεν πιστεύουμε ότι επίκειται επανάληψη του προηγούμενου κύκλου ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, με τα ΜΕΔ να φτάνουν σε επίπεδα όπως το 2015", τονίζει ο κ. Hardy.
Παρά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους περίπου 18 μήνες, ο μέσος δείκτης ΜΕΔ στην ΕΕ, με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, μεταβλήθηκε μόνο οριακά, κατά μερικές μονάδες βάσης, παραμένοντας κοντά στο 1,8%.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις