Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν φθάνει τελικά σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάτι που φαίνεται λογικό, αφού κάθε χώρα έχει τη δική της θρησκεία.
Το παράλογο όμως είναι ότι υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν τα Χριστούγεννα και μάλιστα όποιος συλληφθεί να τα γιορτάζει του επιβάλλονται κυρώσεις και σε πολλά κράτη, αυστηρές!
Στο πέρασμα του χρόνου κάποια στιγμή, υπήρξαν χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα.
Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες που όχι μόνο απαρνήθηκαν τα Χριστούγεννα, αλλά τα απαγόρευσαν κιόλας;
Δείτε αναλυτικά:
Αλβανία
Το 1967 η απαγόρευση κάθε θρησκευτικού εορτασμού έγινε νόμος του κράτους και κράτησε ως και το 1991. Οι Χριστιανοί της χώρας κατάφεραν να παρευρεθούν σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, το Δεκέμβριο του 1990.
Μογγολία
Η Μογγολία είναι μία βουδιστική χώρα, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να απουσιάζουν από το εορτολόγιο και τις αργίες τους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν να εργαστούν, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Μαλδίβες
Με το 99% του πληθυσμού να αποτελείται από μουσουλμάνους, ο εορτασμός των Χριστουγέννων απουσιάζει. Οπότε, αν θέλεις οι διακοπές σου να έχουν χριστουγεννιάτικο χρώμα, δεν είναι το κατάλληλο μέρος. Βέβαια, ομολογουμένως, όποιος ταξιδεύει στις Μαλδίβες, με τις χρυσές παραλίες, τα υπέροχα νερά, τα κοράλια, αποζημιώνεται και με το παραπάνω.
Αγγλία
Ο Oliver Cromwell, στρατηγός και πολιτικός ηγέτης απαγόρευσε τα Χριστούγεννα αμέσως μετά την πτώση της μοναρχίας και την εκτέλεση του Βασιλιά Καρόλου Ι κατά της διάρκεια του εμφυλίου. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές έκλεισαν, τα στολίδια απαγορεύτηκαν και η οργή των απλών ανθρώπων ήταν τέτοια που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίες για την επαναφορά της γιορτής των Χριστουγέννων. Τελικά γιορτάστηκαν ξανά με λαμπρότητα στη χώρα το 1658 μετά τον θάνατο του Cromwell και την παλινόρθωση της Μοναρχίας.
Μπρουνέι
Το Μπρουνέι απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και επέβαλε βαριά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση σε όσους συλλαμβάνονταν να τα γιορτάζουν. Ο Άγιος Βασίλης, τα κεριά, οι ύμνοι και οι εορταστικοί διάκοσμοι καταδικάστηκαν.
Τατζικιστάν
Στο Τατζικιστάν δεν ξέρουν τι θα πει Χριστούγεννα! Το υπουργείο Παιδείας έκρινε παράνομη την γιορτή και απαγόρευσε οποιαδήποτε εκδήλωση από ανταλλαγή δώρων, μέχρι πυροτεχνήματα. Το 2014 μάλιστα η κυβέρνηση απαγόρευσε και τον Άγιο Βασίλη, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι Απόκριες.
Σαουδική Αραβία
Ούτε λόγος για Χριστούγεννα και στη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες που μένουν στο εξωτερικό συνηθίζουν να τα γιορτάζουν κρυφά, ενώ όσοι μένουν στη χώρα περνάνε τη μέρα των Χριστουγέννων σαν να είναι οποιαδήποτε άλλη συνηθισμένη μέρα.
Βόρεια Κορέα
Στην Κομμουνιστική Βόρεια Κορέα οι πολίτες δεν πιστεύουν πουθενά, ούτε φυσικά στον μικρό Χριστούλη που γεννήθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ και γλίτωσε από την οργή του Ηρώδη. Μάλιστα το 2013 προκλήθηκε εμπόλεμη σύρραξη ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα όταν ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήθηκε στα σύνορα των δύο χωρών. Μάλιστα την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βόρεια Κορέα γιορτάζουν τα γενέθλια της Ιερής Μητέρας της Επανάστασης, της μητέρας δηλαδή του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
ΗΠΑ
Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά ναι, και οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα το 1620, όταν στην εξουσία ήταν οι Πουριτανοί, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η μοναδική γιορτή που αξίζει να γιορτάζεται ήταν η Κυριακή. Η απαγόρευση ήρθη το 1689.
Κούβα
Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία, ανακήρυξε την Κούβα ως αθεϊστικό κράτος. Έτσι το 1969 απαγόρευσε τα Χριστούγεννα, καθώς ήθελε οι Κουβανοί να... "κόψουν" τις γιορτές και τα γλέντια και να δουλεύουν στα χωράφια του ζαχαροκάλαμου. Το 1998, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Παπά Ιωάννη Παύλου Β΄ ο Φιντέλ Κάστρο πείστηκε να άρει την απαγόρευση και να ανακηρύξει την ημέρα των Χριστουγέννων επίσημη αργία για τους Κουβανούς.
Σομαλία
Η Σομαλία απαγόρευσε τα Χριστούγεννα το 2013, γιατί η κυβέρνηση θεώρησε ότι ως μουσουλμανικό κράτος δεν υπάρχει λόγος να τα γιορτάζουν. Το 2015 μάλιστα απαγόρευσαν και τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.
Κίνα
Τα Χριστούγεννα και ο Χριστιανισμός γενικά έχουν απαγορευτεί στην Κίνα από το 1949. Τα Χριστούγεννα δεν είναι εθνική αργία στην Κίνα, όμως οι Κινέζοι βγαίνουν και γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο, αν και δεν επιτρέπεται ούτε καν να τραγουδήσουν τα κάλαντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις