ΥΓΕΙΑ

Στρες: Πότε αρκεί μια αγκαλιά για να το ξεπεράσουμε

 Στρες: Πότε αρκεί μια αγκαλιά για να το ξεπεράσουμε

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα νέας έρευνας που διεξήχθη σε ζευγάρια, με στόχο να μελετήσει τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει μία αγκαλιά στον περιορισμό του στρες που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες της καθημερινότητας.

Η έρευνα της Δρ Gesa Berretz από το Πανεπιστήμιο του Ruhr, στο Μπόχουμ της Γερμανίας και των συνεργατών της, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, εξέτασε την επίδραση που είχε μία ρομαντική αγκαλιά μεταξύ συντρόφων πριν οι συμμετέχοντες εκτεθούν σε μία στρεσογόνο κατάσταση.

Σε ορισμένες καταστάσεις, το κοινωνικό άγγιγμα μπορεί πράγματι να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στο άγχος. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι δραστηριότητες όπως το μασάζ, οι αγκαλιές σε συνδυασμό με το κράτημα του χεριού και οι αγκαλιές σε συνδυασμό με τη στοργική επικοινωνία, όλα είναι στοιχεία που βοηθούν στη μείωση του στρες στις γυναίκες. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτές τις επιδράσεις στους άνδρες, ή την επίδραση που ασκούν από μόνες τους στους ανθρώπους οι σύντομες αγκαλιές.

Για να διερευνήσουν τις πιθανές επιδράσεις της αγκαλιάς στη μείωση του στρες, η Δρ Berretz και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια ανάλυση 76 ατόμων σε ρομαντικές σχέσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξέταση πρόκλησης στρες, κατά την οποία τους ζητήθηκε να κρατήσουν το ένα χέρι τους σε λουτρό με παγωμένο νερό για τρία λεπτά, ενώ παρακολουθούνταν και διατηρούσαν οπτική επαφή με μια κάμερα. Πριν από την εξέταση αυτή, τα μισά ζευγάρια έλαβαν οδηγίες να αγκαλιαστούν, ενώ τα υπόλοιπα δεν αγκαλιάστηκαν. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες στρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων κορτιζόλης στο σάλιο των συμμετεχόντων, δηλαδή της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, πριν και μετά το πείραμα.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που αγκάλιασαν τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη έκκριση κορτιζόλης στο τεστ άγχους συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι στην περίπτωση των ανδρών δεν παρατηρήθηκε παρόμοια συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου στρες και της αγκαλιάς. Επιπροσθέτως, άλλες μετρήσεις του στρες, όπως αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή τη συναισθηματική κατάσταση, δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τον παράγοντα της αγκαλιάς.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας υποδηλώνουν ότι μια σύντομη αγκαλιά με τον ρομαντικό σύντροφο μπορεί να μειώσει την έκκριση κορτιζόλης στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις, όπως σχολικές εξετάσεις, συνεντεύξεις για δουλειά ή παρουσιάσεις.

Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει εάν η αγκαλιά με πλατωνικούς φίλους είναι ικανή να προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα. Οι μελετητές εξέφρασαν, επιπλέον, την αναγκαιότητα να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που ενδεχομένως προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τέτοιου είδους μελέτες στον πληθυσμό θα μπορούσαν να διερευνήσουν εάν οι κοινωνικοί περιορισμοί που κρατούν τους ανθρώπους μακριά από το κοινωνικό άγγιγμα μπορεί να σχετίζονται με παρατηρούμενες αυξήσεις στο άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συγγραφική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Ως γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτήςΕπιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Επιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αυτή τη φορά σε περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top