Η κυπριακή οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά άφησε πίσω της την ύφεση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι 14 τρίμηνα συνεχούς ύφεσης ανήκουν στο παρελθόν, η οικονομία μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης και το 2015, “εκτός συνταρακτικών εξωγενών παραγόντων”, θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5-2%, “έναν από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και την ΕΕ”.
Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup, είπε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν, η ανεργία παραμένει ψηλά, χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και φρέσκο χρήματα στην αγορά, ενώ θεωρεί τις αποκρατικοποιήσεις ως σημαντική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. “Διαμέσου των αποκρατικοποιήσεων βλέπω και τις πρώτες σημαντικότατες ξένες επενδύσεις να έρθουν στον τόπο μας, πέραν κάποιων ιδιωτικών πράξεων και επενδύσεων που παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα”. Η αποκρατικοποίηση θα φέρει καλύτερες μέρες για την Cyta και θα έχουμε μια πιο ισχυρή εταιρεία για το καλό των καταναλωτών και της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε.
“Όταν λέμε αποκρατικοποίηση δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν θα συνεχίσει να έχει συμμετοχή στη Cyta. Θεωρώ ότι μέσω της αποκρατικοποίησης η εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή θα φέρει καλύτερες μέρες για την Cyta και καλύτερα οφέλη στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στο κράτος. Η συνέχισή του ως μέτοχος στην ΑΤΗΚ θα του προσθέσει επιπρόσθετη οικονομική αξία”.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση και της έκτακτης Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ για το προσφυγικό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “όση απήχηση και αν έχει, το προσφυγικό δεν λύνεται με συζητήσεις και τα κότα των αριθμών. Η οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι μέσω της λύσης της αιτίας που τα προξενεί. Και ποια είναι η αιτία που προξενεί το προσφυγικό κύμα; Η εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονιά μας”. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι ο πόλεμος στη Συρία και η αστάθεια στη Λιβύη είναι οι αιτίες που, αν δεν επιλυθούν, τα εκατομμύρια των προσφύγων “θα είναι ένας συνεχής κίνδυνος και πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη”.
Την οικονομική κρίση την χειρίστηκε η Ευρώπη και κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες και η ευρωζώνη και η ΕΕ να κρατήσουν τη συνοχή, συμπλήρωσε, θεωρώντας το προσφυγικό πιο σοβαρό και σημαντικά πιο ευαίσθητο θέμα, με πολλούς κινδύνους για τη συνοχή και την ευρωπαϊκή πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις