ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική επιτυχία η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Σένγκεν λέει η Σόφια

Σημαντική επιτυχία η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Σένγκεν λέει η Σόφια

Η Aντιπρόεδρος της Kυβέρνησης της Βουλγαρίας και Yπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ, η οποία συναντήθηκε με τη Ρουμάνα Yπουργό Εξωτερικών, Λουμινίτα-Τεοντόρα Οντομπέσκου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν είναι μια σημαντική επιτυχία που θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας και στη θετική ανάπτυξη της περιοχής και της Ευρώπης γενικότερα.

Από την πλευρά της η Οντομπέσκου είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες για την επίτευξη της κατάργησης των ελέγχων στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Λουμινίτα Οντομπέσκου επισκέπτεται τη Βουλγαρία έπειτα από πρόσκληση της Βουλγάρας ομολόγου της.

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) οι επικεφαλής της βουλγάρικης και της ρουμάνικης διπλωματίας πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση για επίκαιρα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Η Γκαμπριέλ είπε ότι η ένταξη των δύο κρατών στη ζώνη Σένγκεν είναι αποτέλεσμα καλής διμερούς συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι οι κοινές προσπάθειες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, ώστε οι δύο χώρες να επιτύχουν την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα στο πλαίσιο της ένταξής τους στη Σένγκεν. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αποδείξει ότι με καλά συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να επιτύχουν σημαντικούς στόχους, τόνισε η Γκαμπριέλ.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε ότι η επίσκεψη της Οντομπέσκου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας στη Βουλγαρία εδώ και πέραν των δέκα χρόνων ενώ επεσήμανε ότι η Ρουμανία είναι στρατηγικός εταίρος της Βουλγαρίας.

Η Γκαμπριέλ επεσήμανε ακόμη ότι τον Μάρτιο κλείνει ένας χρόνος από την υπογραφή της δήλωσης για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Η δέσμευσή μας είναι να εργαστούμε μαζί για τη συνδεσιμότητα - στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην ενέργεια, στην τεχνολογία και στην καινοτομία, για να διασφαλίσουμε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε η Γκαμπριέλ.

Η Αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην κατασκευή του ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, στη σύνδεση των υποδομών μεταφορών και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. «Τους τελευταίους μήνες, ενώσαμε και εντείναμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής όπως η κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Δούναβη», ανέφερε.

Εξέφρασε ακόμη την προθυμία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα τόνισε την κοινή ευθύνη των δύο χωρών για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. «Ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας ήταν η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των Κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας» σημείωσε η Γκαμπριέλ.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας χρησιμοποίησε τρεις λέξεις για να περιγράψει τη συνάντηση της Δευτέρας με την Ρουμάνα ομόλογό της καθώς και τις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας: συνεργασία, συνδεσιμότητα και ασφάλεια. Δήλωσε ότι αυτά τα τρία προσφέρουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στους δικούς τους πολίτες.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top