Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαμόρφωση ειδικής νομοθεσίας για άτομα με αναπηρία, ώστε να αποσυνδεθούν τα επιδόματα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Όπως ανέφερε η κα. Ευαγγέλεου έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και αρχές Μαρτίου θα συνεχιστεί η διαβούλευση, ώστε να ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης, συμμετοχής και ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Σημείωσε ότι θα πρόκειται για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ότι έχει την προσωπική της προσοχή, χαρακτηρίζοντας σημαντική την αποσύνδεση των παροχών σε αναπήρους από τη νομοθεσία από το ΕΕΕ.
Είπε ακόμα ότι η διαβούλευση είναι ζωντανή, ουσιαστική, σε εξέλιξη και αναμένονται αναλυτικότερες εισηγήσεις της ΚΥΣΟΑ μέσα από τις οποίες θα συνεχιστεί η διαβούλευση.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι με το τέλος της συζήτησης και η Βουλή θα σηκώσει το βάρος της ευθύνης για να προχωρήσουν.
Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης ανέφερε ότι το θέμα χρονίζει από το 2014 όταν προχώρησε η προηγούμενη Κυβέρνηση με το ΕΕΕ και τα άτομα με αναπηρία έχασαν σχεδόν το 40% των υποστηρικτικών δικαιωμάτων που λάμβαναν από το κράτος.
Σημείωσε ότι πολλές φορές υποβάλλουν αναλυτικές προτάσεις για το θέμα και ότι η Υφυπουργός τους έπεισε ότι υπάρχει καλή διάθεση και υπάρχει καλή επικοινωνία. Εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει η διαβούλευση και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς κάλεσε να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους εντός τριών μηνών. Πρόσθεσε ότι έχουν υποβάλει ένα προσχέδιο εισηγήσεων στην Υφυπουργό και ετοιμάζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα.
Ανέφερε επίσης ότι το αίτημά τους είναι να αυξηθεί κατά 60 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του κράτους για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες. Χωρίς τις νομοθεσίες, πρόσθεσε, η Κύπρος θα μείνει πίσω και η τελευταία χώρα στην Ευρώπη.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων ο Στέλιος Θεοφίλου, κάκισε το γεγονός ότι η πολιτεία αναμένει από αυτούς να φέρουν νομοθεσία, ενώ ούτε ένα δημόσιος υπάλληλος όπως είπε, δεν εργάστηκε για το θέμα. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να φέρουν προτάσεις νόμου για το θέμα.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας αντέταξε ότι θα ήταν πιο εύκολο να γίνει ένα νομοσχέδιο με βάση τα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο, όπως είπε επιθυμούν να λάβουν υπόψη τα άτομα με αναπηρίες για αυτό προχωρούν στη διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ.
Αριθμός οργανώσεων ατόμων με αναπηρία τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή, ζητώντας μια νέα πολιτική επιδομάτων στη βάση της σχετικής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και τόνισαν ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει σε τίποτε να θυμίζει το ΕΕΕ. Σημείωσαν επίσης ότι τα σημερινά επιδόματα δεν διασφαλίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης σημείωσε ότι εν αναμονή της νέας νομοθεσίας που θα πάρει καιρό, θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στις πρόνοιες του ΕΕΕ για να διευρυνθούν κάποιες παροχές.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση ατόμων με ψυχικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ΔΕΠΥ, που τόνισαν την ανάγκη να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι μη ορατές ψυχικές αναπηρίες, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, ώστε να αντιμετωπιστούν και να μην υπάρχει στη συνέχεια υψηλότερο κόστος για την κοινωνία.
Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η τοποθέτηση της Υφυπουργού για ισχυρή πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης καταγράφεται στα θετικά ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με το αναπηρικό κίνημα, ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα εξετάζει το θέμα ανά διμηνία για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόοδος.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι θα ήταν καλό το Υφυπουργείο όπου μπορεί να κάνει και διαβούλευση με οργανώσεις που αισθάνονται ότι δεν λαμβάνονται σημαντικά υπόψη. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό αυτό που θα προσφέρεται για κάθε αναπηρία να αντικατοπτρίζει το πρόβλημα του καθενός. Ανέφερε ακόμα ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι μη εμφανείς αναπηρίες ώστε να μην γίνουν στο μέλλον σοβαρότερες.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης εξέφρασε συγκλονισμό από τις βιωματικές εμπειρίες και το μεγαλείο της ψυχής των ατόμων με αναπηρίες. Πρόσθεσε ότι θεωρούν πως με τη διαβούλευση γίνεται το αποφασιστικό βήμα για κατοχύρωση των δικαιωμάτων αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλους ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη αισιοδοξία για κατάληξη και πρόσθεσε ότι η Υφυπουργός πέτυχε να πείσει ότι το εννοούν ότι θα καταλήξουν και για αυτό ξεκίνησε ένα δομημένος διάλογος. Ανέφερε ακόμα ότι η νέα νομοθεσία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου με αναπηρία. Είπε ακόμα ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις, ενώ χρειάζεται και διαβούλευση με άλλα συναρμόδια Υπουργεία όπως το παιδείας και το υγείας για θέματα υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας χαιρέτησε την προσπάθεια της Κυβέρνησης και είπε ότι θα πρέπει να μπουν κάποια σταθερά χρονοδιαγράμματα και να τηρηθούν. Εκτίμησε ότι το θέμα μπορεί να έχει σύντομα αίσιο τέλος.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα για αίσιο τέλος σε ένα θέμα που χρονίζει. Παράλληλα είπε ότι δεν χρειάζεται να το πουν οι οποιεσδήποτε οργανώσεις για να εφαρμοστεί η σχετική σύμβαση του ΟΗΕ που δεν εφαρμόζεται σήμερα σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες. Είπε ακόμα ότι οι βαθμοί αναπηρίας είναι ένα σύστημα ισοπεδωτικό που δεν αξιολογεί τις ανάγκες του κάθε ατόμου με αναπηρία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις