Οφείλουμε ως Κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε ένας και η κάθε μία αξιωματούχος ξεχωριστά, να αποτελούμε καθημερινώς πρότυπα για την καλλιέργεια, την προώθηση και θεμελίωση της ισότητας των φύλων και να εργαζόμαστε συγκεκριμένα και με σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που έλαβε χώρα σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, τη θεσμοθέτηση του Γραφείου της Επιτρόπου και των Λειτουργών Ισότητας των Φύλων σε όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία, με το συντονιστικό ρόλου της Επιτρόπου να αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή σύντομα.
Είπε επίσης ότι έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή γυναικών στην ιστορία της χώρας, ιδιαίτερα στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ανέρχεται στο 39%, και στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, φτάνοντας το 40%, ειδικότερα στις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων. Ανέδειξε ακόμα την πρόσφατη υπογραφή δήλωσης πολιτικής από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης για μηδενική ανοχή σε σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές.
Σχετικά με δράσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κατάθεση πρότασης νόμου για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την επέκταση της γονικής άδειας και την ενίσχυση της άδειας πατρότητας.
Η Κυβέρνηση προχωρά με τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας και την επέκταση υφιστάμενων δομών, ενώ έχει δρομολογήσει τη δημιουργία νέων και αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων πολυδύναμων κέντρων για τα παιδιά, καθώς και ειδικών κέντρων φροντίδας των παιδιών, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν 11 νέες δομές και δύο κέντρα 24ωρης φροντίδας ενηλίκων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα ανακοινωθεί σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Για της μονογονεϊκές οικογένειες, είπε ότι θα τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του συμβίου ή της συμβίας στην καταβολή του επιδόματος μονογονέα, ενώ για τη στήριξη της οικογένειας η Κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του τιμητικού επιδόματος πολύτεκνης μάνας για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, παραχωρήθηκε εφάπαξ θερινό επίδομα τέκνου το 2023 σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά ανεξαρτήτως εισοδήματος, επέκτεινε το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών έως 4 ετών για όλους τους δικαιούχους επιδόματος τέκνου, αύξησε το επίδομα τέκνου κατά 5%, με στόχο τη σταδιακή επαναφορά της αποκοπής 9% του 2013 και ενέταξε φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με την καταβολή του 50% του επιδόματος τέκνου.
«Στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις γυναίκες να εκδηλώσουν τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από μια επιδοματική πολιτική, αλλά να προχωρήσουμε με μόνιμες λύσεις μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχουμε την πραγματική διευκόλυνση των γυναικών στη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, να δημιουργήσουμε τα δεδομένα ώστε οι γυναίκες να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου», τόνισε σχετικά.
Σχετικά με το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει εντός του έτους στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης μέσω ειδικών σχεδίων κινήτρων για πρόσληψη ανέργων γυναικών, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και χωρίς έμφυλες διακρίσεις χρηματοδότησης σε όλους τους αγροτικούς τομείς.
Για το θέμα της βίας κατά των γυναικών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών, με την επιμόρφωση 75 Λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής που ασχολούνται με τον χειρισμό υποθέσεων έμφυλης βίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να προγραμματίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών.
Οι γυναίκες αποτελούν τον μισό πληθυσμό και έφτασε η ώρα να αναγνωρίσουμε, με πράξεις και όχι λόγια, ότι οι γυναίκες βρίσκονται και χρειάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής, συνέχισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κατά την περσινή εκδήλωση είχε ανακοινωθεί η θεσμοθέτηση δέκα υποτροφιών σε γυναίκες στη μνήμη της Χριστιάνας Κούτα για σπουδές στον τομέα του STEAM, ωστόσο για τη φετινή χρονιά, και αφού διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα γαλάζια επαγγέλματα και δεδομένου ότι η συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία είναι μια εκ των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής, θα παραχωρηθούν δέκα υποτροφίες για γυναίκες στα επαγγέλματα της ναυτιλίας ευρύτερα.
«Η αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων αποτελεί ευθύνη όλων μας, ειδικά των ανδρών, και απαιτείται συλλογική προσπάθεια προαγωγής της έμφυλης Ισότητας. Οφείλουμε ως Κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε ένας και η κάθε μία αξιωματούχος ξεχωριστά, να αποτελούμε καθημερινώς πρότυπα για την καλλιέργεια και για την προώθηση και θεμελίωση της Ισότητας, και να εργαζόμαστε συγκεκριμένα και με σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση. Από δικής μας πλευράς, από πλευράς της Κυβέρνησης, όπως παρουσίασα απόψε συνοπτικά, και είναι μέσα στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής μας προσέγγισης, αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις μας και το τι έχουμε υλοποιήσει μέχρι τώρα. Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μέσα από τις πολιτικές μας, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να εκδηλώσουν στην ολότητα τους τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα τους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου είπε στη δική της ομιλία ότι οι χώρες της Ευρώπης κατέχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, με την Κύπρο να κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, έχοντας επιτύχει μεγάλη πρόοδο ως προς τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τη στιγμή της ένταξής της στην Ένωση.
«Στόχος μας είναι η ενσωμάτωση της οριζόντιας διάστασης του φύλου σε πολιτικές, δράσεις και μέτρα του κράτους ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους οι διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών και να θεμελιωθεί η κουλτούρα της ισότητας των φύλων», σημείωσε σχετικά.
Η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026 είναι το βασικότερο έγγραφο πολιτικής για την Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για τις πολιτικές του κράτους, συνέχισε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι η Στρατηγική - όπως και η μεθοδολογία που ακολουθείται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είναι το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού διαλόγου, μεταξύ της Κυβέρνησης αφενός, των κοινωνικών εταίρων, της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου αφετέρου.
Ειδικότερα, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον έμφυλο προϋπολογισμό, θέμα για το οποίο, όπως είπε, το Γραφείο της Επιτρόπου ζήτησε τον Οκτώβριο του 2023, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν, η οποία έχει προεγκριθεί και αναμένεται η τελική απάντηση της Επιτροπής εντός του μήνα.
Αναφορικά με την Έμφυλη Οικονομία και Εργασία, είπε ότι το 2023 η Κύπρος μείωσε το έμφυλο χάσμα στο 9,7% και βρίσκεται στην 7η θέση στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ως προς τον τομέα της έμφυλης εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι σε σύνολο 166 διπλωματών, οι 55 είναι γυναίκες, 10 γυναίκες είναι Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών και για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας γυναίκα είναι η Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
«Το όλο θέμα της ουσιαστικής Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών θα πρέπει να πλαισιωθεί στη σωστή του βάση- δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ γυναικών και αντρών. Οι γυναίκες πλέον βρίσκονται σε όλους τους χώρους και όπως συχνά με ακούτε να λέω, οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή. Οφείλουμε ως πολιτεία να δώσουμε χώρο και φωνή στο 50% του πληθυσμού μας. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις ώστε άντρες και γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους μακριά από στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις