ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Η απιστία της πίστης  

Η απιστία της πίστης   

Υπάρχει μια ξεχωριστή θέση κρατημένη στην κόλαση γι’ αυτούς που συνειδητά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Κι εύχομαι η θερμοκρασία εκεί να είναι τουλάχιστον 1000 βαθμούς υψηλότερη από τα άλλα επίπεδα.

Βασικά εύχομαι να υπάρχει κόλαση γιατί δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερους ενοίκους από τους ρασοφόρους θεομπαίχτες που εμπορεύονται με τον χειρότερο τρόπο την ελπίδα. Που αποσπούν χρήματα από αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο και για κακή τους τύχη είναι αυτοί που (τους) πιστεύουν περισσότερο.

Σε όλη μου τη ζωή ήμουν και είμαι με τα αουτσάιντερ. Γι’ αυτό και προτιμώ τον Ιησού όταν ακόμα ήταν ο τρελός, ο γραφικός, ο επικίνδυνος, ο disrupter που τόλμησε να μιλήσει για αγάπη, ισότητα, ελευθερία και ο έχων δύο χιτώνες να χαρίσει τον έναν. Που τα έβαλε με το κατεστημένο που τον χλεύασε, κυνήγησε και εν τέλει θανάτωσε. Δύο χιλιετίες μετά οι ακόλουθοί του είναι το κατεστημένο, οι υποκριτές Γραμματείς και Φαρισαίοι που αμφισβήτησε, οι έμποροι έξω από τον ναό που ο ίδιος έδιωξε. Που να ήξερε ότι μια μέρα θα βρίσκονται εντός κάθε ναού. Βέβαια σε περίπτωση που κατέβαινε ξανά στη Γη, μαντέψτε ποιοι θα τον έστελναν αυτή τη φορά στον Γολγοθά. Εντάξει οι παπάδες μας δεν σταυρώνουν σήμερα, ούτε καίνε, αλλά ένα κανσελάρισμα θα το έτρωγε ο Τζίζας. Θα τον παρέδιδαν οι ρασοφόροι ως “αιρετικό” και “εχθρό της Ορθοδοξίας” στον φανατισμένο όχλο να τον χλευάσουν, να τον φτύσουν, να του ευχηθούν ψόφους και καρκίνους. Όλα βέβαια στο.. όνομά Του.

Η πίστη είναι κάτι το προσωπικό. Όλοι μας πιστεύουμε κάπου, θέλουμε να πιστεύουμε σε κάτι, είτε αυτό είναι ιδέα, θεότητα ή οι ίδιες μας οι δυνάμεις. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το κίνητρο είναι το ίδιο. Τη χρειαζόμαστε, την έχουμε ανάγκη, η πίστη δημιουργεί ελπίδα και η ελπίδα κίνητρο για ζωή. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Η πίστη είναι θεμελιώδης για τον άνθρωπο. Εδώ μια δικηγόρος, ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και κοτζάμ ποδοσφαιρικό σωματείο πίστεψαν έναν 32χρονο ασφαλιστή(!) ότι θα τους πλήρωνε με τα... 16 εκατομμύρια που θα του άφηνε κληρονομιά ο Νοτιοαφρικανός θείος του στη live action εκδοχή του Νιγηριανού πρίγκιπα που ζήσαμε πρόσφατα και μας φαίνεται παράξενο ότι χιλιάδες πιστοί ακουμπούσαν το υστέρημά τους στο μεγαλύτερο ίσως θρησκευτικό Ponzi scheme που γνώρισε ποτέ το νησί; (στα σοβαρά, ζητούσαν από τον κόσμο να “επενδύσει” 1000 ευρώ με πολλαπλάσια απόδοση στη... βασιλεία των ουρανών).

Η πίστη είναι παρηγοριά, αποκούμπι, συντροφιά, πηγή άντλησης δύναμης, καθοδήγηση, ηθική πυξίδα και πολλά άλλα. Και η Εκκλησία έχει ρόλο να διαδραματίσει σε όλα αυτά, το απέδειξε σε δύσκολες, σκοτεινές εποχές όταν το μόνο ζητούμενο του απλού ανθρώπου ήταν η επιβίωση. Να δίνει παρηγοριά στον άρρωστο, ηθική συμπαράσταση και καθοδήγηση. Να του λέει “έχε πίστη και όλα θα πάνε καλά” και όχι “πάρε ένα μαντζούνι και θα γιατρευτείς ή προσκύνα τη θαυματουργή παντόφλα, μόνο 100 ευρώ φιλική τιμή”. Για θεραπεία υπάρχει η επιστήμη, άλλος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας - αν και την περίοδο της πανδημίας οι διαχωριστικές γραμμές δεν ήταν και τόσο ευδιάκριτες. Αν η Εκκλησία της Κύπρου ήθελε πραγματικά να εξαγνιστεί θα είχε σταματήσει το εμπόριο ελπίδας εδώ και δεκαετίες. Όμως παραείναι κερδοφόρο για έναν οργανισμό που συσσωρεύει πλούτο εδώ και αιώνες. Πάντα από το υστέρημα. Πάντα με το πρόσχημα της πίστης και ενίοτε υπό τον φόβο της βλασφημίας, της ασέβειας και του αιώνιου πυρ.

Το λυπηρό είναι πως η μία μετά την άλλη, έρχονται στο φως καταγγελίες πιστών ότι εξαπατήθηκαν από τους μοναχούς της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Κάνουν λόγο για ταρίφες στα τάματα, για χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν για μάτια που παρέμεινα τυφλά, για ανάπηρους που δεν περπάτησαν, για να σωθούν καρκινοπαθείς που εν τέλει πέθαναν. “Πώς τόλμησαν να παίξουν με την πίστη μας;” μονολογούν σε οργισμένα μηνύματα στο διαδίκτυο. Και το ερώτημα παραμένει. Μόνο αυτοί; Αν το τάμα ήταν σε μια πιο... legit Μονή θα έπιανε; Είναι η απληστία του Νεκτάριου και του Πορφύριου που δεν γιάτρεψε τον άρρωστο; Που δεν έσωσε τον ετοιμοθάνατο; Υπάρχουν Μονές που σώζουν και Μονές που σκοτώνουν; Οι “θαυματουργές” εικόνες, παντόφλες, κάρες και λοιπά αξεσουάρ θα βγαίνουν με ISO γνησιότητας και προειδοποίηση “προσοχή στις απομιμήσεις”; Ας είμαστε ρεαλιστές, ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό. Κανείς δεν μπορεί να προστατέψει τον πιστό από τους απατεώνες γιατί κανένας πιστός δεν πιστεύει ότι χρειάζεται προστασία. Κάθε τάμα είναι ένα “συμβόλαιο πίστης” που υπογράφει ο πιστός με τον Θεό του με συμβολαιογράφο τον ιερωμένο. Ξέρει τους όρους, τους κινδύνους, τα ψιλά γράμματα. Όμως ελπίζει. Και αυτό δεν θα αφήσει να του το στερήσει κανένας.

Το μοιραίο λάθος που διέπραξαν οι καλόγεροι της Μονής Αββακούμ είναι που ζήτησαν λεφτά από τους πιστούς ενώ θα μπορούσαν απλά να περιμένουν να τους τα δώσουν μόνοι τους. Όπως κάνουν όλοι, αιώνες τώρα. Και θα συνεχίσουν να κάνουν. Νυν και αεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top