ΔΙΕΘΝΗ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - FSB: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία βρίσκονται πίσω από τo μακελειό

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - FSB: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία βρίσκονται πίσω από τo μακελειό

Τόσο την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες της Δύσης βάζει στο κάδρο η Μόσχα για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση. Ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, μετά το χθεσινό  μήνυμα Πούτιν περί ουκρανικής ανάμιξης,δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή, την Παρασκευή, σε τουλάχιστον 139 ανθρώπους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι είναι αναμιγμένη στην επίθεση, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Δυτικές χώρες έχουν δηλώσει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών τους αναφέρουν ότι ευθύνεται η οργάνωση ISIS-K, αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Το Κίεβο διαψεύδει τις νέες κατηγορίες της Μόσχας

Ψευδείς χαρακτήρισε το Κίεβο τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον "διευθυντή της FSB" (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.


Επιμένει ο Πούτιν: Ριζοσπάστες ισλαμιστές οι δράστες - Είναι συνέχεια των επιθέσεων από τους ναζί του Κιέβου

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε, προ ενός 24ωρου, ότι το μακελειό στη Μόσχα ήταν συνέχεια των επιθέσεων των ναζί του Κιέβου. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι δράστες είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές και έσπευσε να επισημάνει ότι θα εξεταστεί ποιος τους έδωσε εντολές, είπε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και προσέθεσε πως οι δράστες ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

«Ήταν μέρος του εκφοβισμού που μας ασκούν και κομμάτι της επίθεσης που οργανώνουν από το 2014 οι ναζί του Κιέβου σε βάρος της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν για την τρομοκρατική επίθεση.


«Μας ενδιαφέρει ποιος επωφελείται από αυτό», δήλωσε.

«Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια σειρά προσπαθειών από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου» είπε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούμε σε αυτό το κακό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δήθεν δεν υπάρχει ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα, ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το ISIS» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου και το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους διεθνείς αναλυτές που εκφράζουν αγωνία για κλιμάκωση επιθέσεων του Κρεμλίνου που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως αφορμή το μακελειό στη Μόσχα για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με την Ουκρανία. 

Η επιμονή Πούτιν στην ουκρανική ανάμειξη παρατηρείται παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top