Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με τα κράτη που συνεργάζεται για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε πολύ σύντομα, με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται στη Γάζα από πλευράς των ΗΠΑ, να επαναρχίσει η αποστολή από την Κύπρο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Καλωσορίζοντας ομάδα φοιτητών και ανώτερων αξιωματικών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μεγάλη η χαρά που σας υποδέχομαι, είναι η πρώτη φορά. Η συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο είναι εξαιρετική όπως και σε όλους τους τομείς με την Ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία. Πάντα φυσικά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά γνωρίζω ειδικότερα στο επίπεδο της αστυνομικής συνεργασίας, είχαμε και πρόσφατα ένα περιστατικό, η συνεργασία είναι εξαιρετική.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη σας στην Κύπρο, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τα καθήκοντα σας.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής. Είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας σας θα δείτε από πρώτο χέρι τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, να αντικρίσετε τις κατεχόμενες περιοχές. Είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζει, να γνωρίζει, να ακούει κάποιος και πολύ διαφορετικό να δει ο ίδιος και να διαπιστώσει στην πράξη την κατάσταση πού βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ υπό κατοχή.
Πέρασαν 50 χρόνια, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση και κόντρα στο τι ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι, ο κυπριακός λαός δεν έχει ξεχάσει. Και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πράγματών που υπάρχει στην Κύπρο.
Η επιθυμία μας για απελευθέρωση και επανένωη της πατρίδας μας είναι δεδομένη και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, αφού πέραν πολλών άλλων αρνητικών επιπτώσεων, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια μας.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ξέρω ότι ακούγεται συχνά αυτή η φράση, αλλά όντως σε αυτή τη φάση, μισό αιώνα μετά, είναι κρίσιμη η συγκυρία.
Υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών και είμαστε σε συνεχή συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση – και ευχαριστώ μέσω σας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που διαχρονικά στέκονται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή, φέτος συμπληρώνονται και 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιτυχία, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεως της το 1960, μια επιτυχία που κατέστη δυνατή ακριβώς λόγω και της στήριξης που είχαμε από τη Βουλή των Ελλήνων όταν συζητείτο το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Και η Κύπρος το πέτυχε παρά τις αντιρρήσεις κάποιων, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις ότι δεν μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό.
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη μας στην ΕΕ για να πετύχουμε τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο και προτεραιότητα μας που είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, δεν είμαστε μόνο ένα πρόβλημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αλλά μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να είναι και η λύση σε προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.
Από τον Οκτώβριο εξελίσσεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, ένας πόλεμος που είναι πολύ κοντά στην Κύπρο.
Πριν λίγες μέρες ταξίδεψα στον Λίβανο για μια άλλη μεγάλη πρόκληση που αφορά και τα Σώματα Ασφαλείας και της Ελλάδας και της Κύπρου, το θέμα της μετανάστευσης. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Η πτήση προς τον Λίβανο ήταν 20 λεπτά, για να αντιληφθείτε την εγγύτητα μας με την περιοχή.
Ως χώρα που διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με αυτή την περιοχή, επιχειρούμε -πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας χωρίς υπερβολές, των δυνατοτήτων ενός μικρού κράτους μέλους - να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή μας και ήταν σημαντικό που η χώρα μας κατάφερε να προσφέρει μια εναλλακτική, συμπληρωματική επιλογή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Κάτι το οποίο έχει ανασταλεί λόγω της καταδικαστέας επίθεσης εναντίον μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης που βοηθούσε στη διανομή της βοήθειας.
Αλλά είμαστε σε επαφή με τα κράτη που συνεργαστήκαμε από την αρχή για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, έτσι ώστε πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται στη Γάζα από πλευράς των ΗΠΑ, να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις