ΕΛΛΑΔΑ

«Ο γιος μου, μου είπε ότι τον χτύπησαν με σίδερο, μας απειλούν» - Νέα μαρτυρία στη δίκη του πατέρα Αντώνιου

«Ο γιος μου, μου είπε ότι τον χτύπησαν με σίδερο, μας απειλούν» - Νέα μαρτυρία στη δίκη του πατέρα Αντώνιου

Με την κατάθεση μητέρας νεαρού πρώην τροφίμου της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος είχε καταγγείλει ότι υπέστη σωματική κακοποίηση σε δομή της Καλαμάτας και της Αθήνας, συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην εργαζομένων στη ΜΚΟ. Η υπόθεση αφορά σε πλημμεληματικές κατηγορίες σε βάρος του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην εργαζόμενων στη ΜΚΟ για σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα η γυναίκα που βρέθηκε ως μετανάστρια στην Ελλάδα περιέγραψε τα όσα της είπε ο γιος της ότι υπέστη μέσα στη ΜΚΟ ενώ υποστήριξε πως και η ίδια είχε δει και άλλα παιδιά με σημάδια από ξυλοδαρμό στο σώμα τους, καθώς εργάζεται στην Κιβωτό του Κόσμου. Ακόμη, τόνισε, πως είδε να «βγάζουν παιδιά για δουλειά και μετά να τα κλειδώνουν σε ξεχωριστά δωμάτια για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Αναφερόμενη στον γιο η μάρτυρας υποστήριξε πως ο εφιάλτης του ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών όταν ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, του ζήτησε να μεταφερθεί από τη δομή της Αθήνας στη δομή της Καλαμάτας και του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει να σπουδάσει. Ακόμη, όπως ανέφερε, η μάρτυρας ο ιερέας είπε στο γιο της, ο οποίος σήμερα είναι 19 ετών, ότι «θα σφάλιζε εμένα που δούλευα εκεί χωρίς ασφάλεια για 150 ευρώ».

Ωστόσο, από το σημείο αυτό, όπως κατέθεσε η γυναίκα, ξεκίνησαν τα προβλήματα. «Άρχισαν έρχονται απουσίες από το σχολείο στο κινητό μου. Μέχρι τότε ήταν χωρίς απουσίες, χωρίς να μείνει σε καμία τάξη όσο ήταν μαζί μου. Ρώτησα αλλά δε πήρα καθαρή απάντηση».

Πρόεδρος: Το συζητήσαμε με το παιδί;
Μάρτυρας: Ναι, μου είπε ότι εργάζονταν στο χωράφι. Ρώτησα τη γυναίκα του Π. (σ.σ. κατηγορούμενου στην υπόθεση) και μου είπε: «νομίζεις το παιδί σου είναι καλός μαθητής;». Αποφάσισε αυτή για το παιδί μου. Το 2021 είχε 137 απουσίες.

Η γυναίκα ανέφερε πως δυο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2022 ο γιος της μαζί με άλλα παιδιά μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. «Τα φέρανε για τιμωρία, διακόψανε το σχολείο ...Τα βάλανε σε ξεχωριστά δωμάτια και τα κλείδωσαν. Δεν μιλάγανε μεταξύ τους για μήνες. Το πρωί το βγάζανε για δουλειά και μετά δωμάτιο και κλείδωμα», είπε.

Ακόμη κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής της η μάρτυρας ανέφερε: «Έχω δει χτυπήματα στα παιδιά και έχω τσακωθεί με τον Π., είδα ένα παιδί με μαυρισμένο μάτι. Του είπα: «θα σας κάνω καταγγελία» και μου είπε πως το παιδί το έκανε μόνο του. Στην Αθήνα έχω δει τρία παιδιά με σημάδια, ένας ήταν ο γιος μου. …Εκείνη την ημέρα που τσακώθηκα με το Π. ενημέρωσαν τη πρεσβυτέρα επειδή είπα πως κάνω καταγγελία. Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και μου είπε πως τα παιδιά «έχουν κάνει κάτι στη Καλαμάτα» και πως θα τα στείλει φυλακή ανηλίκων (…) Το παιδί μου δεν θέλει να τους βλέπει ούτε να περάσει έξω από τη Κιβωτό. Φοβόταν να μου μιλήσει. Χτυπούσαν τα παιδιά για να παραδεχτούν κάτι που δεν έκαναν. Μου είπε ότι κάποια στιγμή τον χτύπησαν με ένα σίδερο».

Εισαγγελέας: Σας είπε τι εργασίες έκανε στη Καλαμάτα;
Μάρτυρας: Στα χωράφια, μάζευαν πορτοκάλια, σκάψιμο, κλάδεμα πολλές δουλειές…. Τα παιδιά από τα 10 έως τα 12 έτη άρχιζαν να δουλεύουν. Αν αρνούνταν το έβαζαν μια εβδομάδα τιμωρία….

«Απειλές»

Η μάρτυρας αναφέρθηκε όμως και σε «απειλές» που όπως είπε δέχεται ακόμη και σήμερα η ίδια και ο γιος της από κατηγορούμενο στην υπόθεση. «Συνέχεια εμφανίζεται μια απειλή μπροστά μου. Όταν σχολάω από την Κιβωτό, εργάζομαι εκεί ακόμη είμαι τώρα ασφαλισμένη, εμφανίζεται ο Α.(σ.σ. επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση). Του έχω κάνει και ασφαλιστικά. Μου λέει "έλα να τα βρούμε". Αυτός και ένας άλλος χτύπησαν το δικό μου το παιδί. Ο γιος μου φοβάται να έρθει εδώ να τα πει», ανέφερε η μάρτυρας και συνεχίζοντας σημείωσε πως είχε προσπαθήσει να πει στον πατέρα Αντώνιο για τη συμπεριφορά που είχε απέναντι στα παιδιά ο κατηγορούμενος Π.

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Τις σας απάντησε;
Μάρτυρας: Κάτι αόριστο σαν ειρωνεία... Είδα με τα μάτια μου ότι τα παιδιά ήταν κλειδωμένα στο 2ο όροφο ήξερε τα πάντα.
Υπεράσπιση: Έχουν περάσει 11,5 χιλιάδες παιδιά από την Κιβωτό. Γιατί να δείρουν αυτά τα παιδιά που λέτε και τον γιο σας; Γιατί τους σταμάτησαν από το σχολείο. Τι κέρδισαν;
Μάρτυρας: Να δούλευαν τσάμπα, δεν ήθελα να φέρουν κανονικούς εργαζόμενους να πληρώσουν.
Υπεράσπιση: Τρία παιδιά έχουν καταθέσει ότι ο γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκλεβε στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;
Μάρτυρας: Μάλλον τους απείλησαν όπως απείλησε εμένα και τον γιο μου ο Α.
Υπεράσπιση: Τι φοβάται ο γιος σας και δεν καταθέτει εδώ;
Μάρτυρας: Φοβάται για τη ζωή του και εγώ φοβάμαι ακόμη και τώρα μη συμβεί κάτι σε εμένα και το παιδί μου και μην ψάχνετε κάπου αλλού.
Υπεράσπιση: Κάνατε ποτέ μια καταγγελία πριν αλλάξει η διοίκηση της Κιβωτού; Να πείτε ότι «αυτά συνέβησαν στο παιδί μου»;
Μάρτυρας: Πότε. Πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω καταγγελία αλλά για τόσο διάσημο ίδρυμα ποιος θα με άκουγε; Έκανα προσευχή μου να βγει από κάπου αλλού αυτή η καταγγελία.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιχειρήσεις: «Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού» - Ο λόγος που συνεχίζει το πρόβλημα με την ηχορύπανση και η φετινή σεζόν

• Ακόμα ψάχνουν την «χρυσή τομή» για το πράσινο βέλος - Εκ νέου στη Βουλή το ζήτημα

• Λετυμπιώτης: Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα

• Φαράγγι της Σαμαριάς: Από τι πέθανε η 32χρονη τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

• Βανδάλισαν τα γραφεία της ΙΣΟΤΗΤΑΣ - Ψάχνουν τους δράστες - Δείτε φωτογραφία

• Eurovision 2025: Η ΕΡΤ τα αλλάζει όλα - Θα αποφασίσει το κοινό για το τραγούδι



Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας  - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Είμαστε ή όχι Βενεζουέλα τελικά;  Ένα ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από τον Κυπριακό ουρανό από χθες Τετάρτη, όπου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με μία απόφαση 209 σελίδων έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κρίνοντάς τον ανίκανο και ακατάλληλο, να εκτελεί τα καθήκοντά του. Το ξέσπασμα της κοινωνίας ήταν άμεσο, με τα κοινωνικά δίκτυα να παίρνουν φωτιά, καταδικάζοντας την απόφαση, αλλά κυρίως το λεκτικό του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top