ΥΓΕΙΑ

Φλούδες πορτοκαλιού: Ο νέος φυσικός σύμμαχος της καρδιάς

Φλούδες πορτοκαλιού: Ο νέος φυσικός σύμμαχος της καρδιάς

Για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η βιταμίνη C θεωρείται καθοριστική και γι’ αυτό ένας εύκολος τρόπος είναι να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή. Εκτός όμως, από τα ίδια τα φρούτα, οι φλούδες τους αποδεικνύονται πολύτιμες και για την προστασία ενός άλλου οργάνου, της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, οι φλούδες του πορτοκαλιού μπορεί να κρύβουν το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Στις εργαστηριακές δοκιμές τους, η Δρ Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Επιστήμη των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και η ομάδα της διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- με σκοπό να μειώσουν παραγωγή Ν-οξείδιου της τριμεθυλαμίνης (TMAO) και τριμεθυλαμίνης (TMA).

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι ουσίες αυτές παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου, όταν τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης. Τα επίπεδα αυτά του TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές της Cleveland Clinic.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό και ένα μη πολικό κλάσμα. Για να προκύψουν τα πολικά κλάσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για την εκχύλιση της φλούδας πορτοκαλιού. Εξηγώντας τη διαδικασία, η Δρ Wang έδωσε ένα εύκολο παράδειγμα: «Φανταστείτε το dressing σε μια σαλάτα: οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό ή στο ξύδι είναι το πολικό κλάσμα- οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι μακριά από το νερό είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα».

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το εκχύλισμα μη πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού μια ένωση που ονομάζεται feruloylputrescine, η οποία επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.

«Πρόκειται για ένα νέο εύρημα που αναδεικνύει για πρώτη φορά τις ιδιότητες της feruloylputrescine στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων» σημειώνει η Δρ Wang.

«Φάρμακο» και στην σπατάλη τροφίμων

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, καθώς 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδας πορτοκαλιού παράγονται κάθε χρόνο στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού μόνο στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών της Φλόριντα χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, ενώ περίπου οι από τις φλούδες πηγαίνουν για τη διατροφή των βοοειδών. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στα απορρίμματα.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλοιών πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, η Δρ Wang ελπίζει στην καλύτερη αξιοποίησή τους: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων» τονίζει.

«Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top