ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Πέντε τρόποι που ο Φειδίας ευνοεί το πολιτικό σύστημα που ο ίδιος (υποτίθεται πως) πήδηξε

Πέντε τρόποι που ο Φειδίας ευνοεί το πολιτικό σύστημα που ο ίδιος (υποτίθεται πως) πήδηξε

Στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν δύο disruptors. Ο ένας προέρχεται από το YouTube, έχτισε καριέρα, φήμη και περιουσία κάνοντας τύπου-Jackass ταρζανιές, προσβάλλοντας απλούς περαστικούς και αγκαλιάζοντας τον Elon Musk, δήλωσε πως ψήφισε χθες για πρώτη φορά, δεν έχει ιδέα από πολιτική και για την ύπαρξή του “φταίει το υπάρχον σύστημα”. Ο άλλος έγραψε τρία βιβλία-φωτιά για τη διαφθορά στην Κύπρο, τα δύο αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας από την Αρχή κατά της Διαφθοράς που ερευνά μεταξύ άλλων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει αποκαλύψει σκάνδαλα όπως τη μη ανάκληση του διαβατηρίου του Τζο Λο και την εκτροπή του Κούρη από παράνομο ιχθυοτροφείο, κατήγγειλε και διεθνώς τις Αρχές και εκφοβισμό και παρακολούθηση των συσκευών του, ενώ παλαιότερα βιβλία του έχουν αποδομήσει ιερές αγελάδες από Μακάριο και Γρίβα μέχρι ΕΟΚΑ και τον ύπουλο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Μαντέψτε ποιος από τους δύο μάζεψε 70.000 ψήφους και μία θέση στην ευρωβουλή και ποιος πέρασε απαρατήρητος.

Σε περίπου έξι μήνες ο κόσμος θα καταλάβει τι μαλακία έκανε με τον Φειδία. Εκείνος πάλι ίσως και σήμερα. Μόλις “ξεμεθύσει” από την επιτυχία και συνειδητοποιήσει πως, αν και πέτυχε την υψηλότερα αμειβόμενη θέση βουλευτή που υπάρχει, πάλι θα βγάζει πολύ λιγότερα το μήνα απ’ ότι σπάζοντας πλάκα σε βάρος ανυποψίαστων ανθρώπων στο YouTube. Όταν δηλαδή διαπιστώσει πως αντίθετα με το 99,9% όσων εκλέγονται ευρωβουλευτές θα χάνει χρήματα. Το παρόν παίζει να είναι το 756ο κείμενο που γράφτηκε σήμερα για το “φαινόμενο Φειδία” και που πολύ αμφιβάλλω αν θα μπείτε καν στον κόπο να διαβάσετε. Δεν σας αδικώ. Τι περισσότερο ή διαφορετικό μπορεί να ειπωθεί πλέον για τον νεαρό YouTuber από το Μένοικο που (υποτίθεται πως) τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού μας συστήματος; Η λέξη-κλειδί είναι φυσικά το “υποτίθεται” γιατί ο Φειδίας απέχει μακράν από τον disruptor που φαντασιώνονται όσοι τον ψήφισαν με σκοπό να τιμωρήσουν το υπάρχον σύστημα. Ούτε καν. Μοιάζει περισσότερο με την αυτοτιμωρία, το αυτομαστίγωμα εκείνων που το συντηρούσαν για χρόνια. Ας δούμε πως το “φαινόμενο Φειδίας” πρακτικά ευνοεί το σύστημα που υποτίθεται πως διαταράσσει.

Αποτέλεσε την ενσάρκωση της απαξίωσης και τιμωρίας του κομματικού κατεστημένου

...που ειρωνικά αποτελείται από αυτούς ακριβώς που τον ψήφισαν! Ο Φειδίας υποτίθεται (νάτη πάλι η λέξη-κλειδί) πως μετουσιώνει την απογοήτευση των πολιτών απέναντι σε ένα κομματικό σύστημα που οι ίδιοι έστησαν, γιγάντωσαν και συντηρούσαν για δεκαετίες (ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ήταν fucking millennials και Gen X-ers που έζησαν το σύστημα στις δόξες του) όμως στην πραγματικότητα αποτελεί το εκλογικό αντίστοιχο του Που Πήγαμε και Δεν Μας Άρεσε ή κάποιου παρόμοιου φωνακλάδικου Facebook γκρουπ όπου ο κάθε πικραμένος ξεσπαθώνει εναντίον ενός αόρατου (και αόριστου) “κράτους”, “κατεστημένου” ή “συστήματος” με εύγλωττη επιχειρηματολογία τύπου “κλέφτες πολιτικάντηδες”, “ούλοι παίρνουν τα”, “πουλημένοι” κλπ χωρίς να αναζητούν (ή Θεός φυλάξοι... προτείνουν) λύσεις παρά μόνο βρισίδι, απειλές και τιμωρία για εκτόνωση ή εκδίκηση που έμειναν απ’ έξω.

Είναι άξιος συνεχιστής του original Εικονολάτρη

Φειδίας Παναγιώτου και Νίκος Χριστοδουλίδης μοιράζονται κοινό πολιτικό DNA κι ας έχει ο δεύτερος τα διπλάσια χρόνια του πρώτου. Και οι δύο βασίστηκαν στην εικόνα, τα μίντια (σόσιαλ και συμβατικά), λανσαρίστηκαν ως αντισυστημικοί ενώ είναι άξια τέκνα του συστήματος, μιλούν ακατάπαυστα χωρίς ουσιαστικά να λένε κάτι ουσιώδες παρά μόνο αυτό που θέλει να ακούσει η μάζα, είναι δημοφιλείς (ή τουλάχιστον ο Χριστοδουλίδης ήταν προεκλογικά), αγαπητοί, καλά παιδιά και πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, δεν συγκρούονται, αγαπούν όλον τον κόσμο και στέλνουν φιλιά, καρδούλες και thumbs up προς πάσα κατεύθυνση. Βασικά οι ίδιοι που ψήφισαν τον Χριστοδουλίδη ως το... καινούργιο, φρέσκο, άφθαρτο, πρωτότυπο, πρωτοποριακό, προοδευτικό, αντισυστημικό και χωρίς βαρίδια (παρά τη δεκαετή θητεία του δίπλα στην “μεγαλύτερη πουτ... αλλά και πατρόνα της πολιτικής” - δικά του λόγια), επέλεξαν τώρα τον Φειδία ως... τιμωρία του συστήματος που τον εξέθρεψε. Γνωρίζαμε πως στην Κύπρο έχουμε τεράστιο πρόβλημα αντίληψης αλλά αυτό πια...

Έδειξε πως υπάρχει κάτι χειρότερο από την ακροδεξιά, η καλά συγκαλυμμένη ακροδεξιά

Αν ένα πράγμα μισούν οι ακροδεξιοί (εκτός από οτιδήποτε woke) είναι να τους αποκαλούν ακροδεξιούς. Μπορεί να αποστρέφονται οποιονδήποτε αποκλίνει από το πρότυπο του λευκού, στρέιτ, αρτιμελή, Ελληνορθόδοξου άντρα (ανάμεσά τους και πολλές pick me που γοητεύονται από τα εξουσιαστικά αρσενικά) όμως είτε δεν θέλουν να το διατυμπανίζουν, είτε δεν νιώθουν έτοιμοι να ενταχθούν επίσημα στο ΕΛΑΜ, συνεπώς ο προερχόμενος από κει (και με πατέρα ιερέα που δηλώνει ότι “ισιώνει τους γκέι”) Φειδίας αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για το “πες μου πως είσαι ακροδεξιός χωρίς να πεις ότι είσαι ακροδεξιός” κοινό που έριξαν ψήφο διαμαρτυρίας μεν αλλά χωρίς να στιγματιστούν ως ακροδεξιοί. Ο Φειδίας ήταν επίσης λύση και για ψηφοφόρους της αριστεράς και του κέντρου που δεν πήγαινε το χέρι τους να ψηφίσουν ΕΛΑΜ παρά το γεγονός ότι μοιράζονται κάποιες απόψεις (όπως πχ γάμοι γκέι, αμβλώσεις, Πούτιν, θρησκεία).

Ανέδειξε το φτηνό, το ευτελές, το απαίδευτο και το ευκαιριακό ως το απόλυτο πρότυπο για τη νέα γενιά

Ο κόσμος δεν ψήφισε μόνο εκδικητικά αλλά και κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Στο πρόσωπο του Φειδία ο μέσος Κύπριος πολίτης είδε στο πρόσωπο του νεαρού YouTuber την ελπίδα να γίνει κάποιος πλούσιος, διάσημος και τρομακτικά δημοφιλής disruptor χωρίς απαραίτητα παιδεία (και δεν εννοώ μόρφωση), ιδιαίτερες γνώσεις, άποψη, ικανότητες ή ενδιαφέρον για το γίγνεσθαι. Για κάποιο λόγο ο απλός, καθημερινός, μέσος άνθρωπος πέρασε τον Φειδία για έναν από αυτούς παραβλέποντας (ηθελημένα;) ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν πάμπλουτο επιχειρηματία που βγάζει εκατομμύρια στις ράχες ανυποψίαστων, φτωχών ή ανήμπορων να αντιδράσουν ανθρώπων, θαυμάζει από Andrew Tate και Elon Musk μέχρι Χριστόφορο Τορναρίτη και χρησιμοποιεί την υψηλή δημοτικότητα του για να ενισχύσει και διευρύνει ακόμα περισσότερο το brand (και κατ’ επέκταση τα έσοδά του). Βασικά ο μέσος ψηφοφόρος (και όχι απαραίτητα οπαδός) του Φειδία τον αποθέωσε σαν την αρσενική, κυπριακή της Greta Thunberg ενώ στην πραγματικότητα φέρνει περισσότερο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Παραείναι γραφικός, επιφανειακός και (πολύ πιθανό) πρόσκαιρος για να αποτελέσει πραγματική απειλή

Ας μην γελιόμαστε, τα κόμματα ήξεραν για τη δυναμική του Φειδία σχεδόν από την αρχή. Εντάξει, ίσως δεν περίμεναν και 20% αλλά γνώριζαν ότι θα έσκαγε στο πολιτικό σκηνικό σαν νάρκη και όχι σαν πυροτέχνημα. Και ξέρουν επίσης ότι ο πιτσιρικάς αποτελεί γέννημα του συστήματος που τα ίδια δημιούργησαν και ανάγιωσαν όλα αυτά τα χρόνια. Και το σύστημα επιβιώνει. Αν αναδυόταν κάποια πολιτική δύναμη που πραγματικά θα προκαλούσε ρωγμή στο σύστημα, πιστέψτε με η αντιμετώπιση θα ήταν πολύ διαφορετική. Επίσης μετεκλογικά θα είχαμε σαρωτικές αλλαγές στα κόμματα και όχι να απαγγέλουν σπασμωδικά το νερόβραστο ποίημα “λάβαμε τα μηνύματα και θα τα μελετήσουμε”, δηλαδή την παπαριά που ξεστομίζουν ΠΑΝΤΑ μετά από κάθε εκλογικό στραβοπάτημα χωρίς φυσικά να το εννοούν. Στην πραγματικότητα τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν την παραμικρή γαμημένη ιδέα για το τι, πότε και πως να το αλλάξουν. Έμαθαν έναν τρόπο λειτουργίας από την ίδρυσή τους και δεν τον αλλάζουν ακόμα κι αν η ζωή τους εξαρτάται από αυτό - και μαντέψτε, αυτό ακριβώς ισχύει! Παλαιοκομματισμός, απαρχαιωμένη δομή, σοβιετικού ή βυζαντινού τύπου μηχανισμοί, ρουσφέτι, ξύλινος λόγος, οχύρωση πίσω από ξεπερασμένες ιδεολογίες, νεποτισμός, οικογενειοκρατία, αλλαξοκωλιές και κωλοτούμπες με αντάλλαγμα την εξουσία, διαμοιρασμός λαφύρων - στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι απ’ όλα αυτά; Αν έβγαινε πχ το Volt, το μόνο με αληθινούς και ενοχλητικούς στο σύστημα disruptors που μπορούν να αλλάξουν πράγματα, με 20% στη θέση του Φειδία, τότε ναι, θα μιλούσαμε για κοσμοϊστορική αλλαγή παρόμοια του σπάσιμου του δίπολου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την οικονομική καταστροφή της Ελλάδα. Τότε τα κόμματα αναγκαστικά θα άλλαζαν τροπάριο γιατί θα ήταν πλέον ζήτημα επιβίωσης. Πρέπει ένα από τα μεγάλα κόμματα να πάθει... ΠΑΣΟΚ για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή. Με τον Φειδία είναι και πάλι business as usual. Τον αποδίδουν σε ένα καπρίτσιο του εκλογικού σώματος (που μεταξύ μας είναι) το οποίο οι κομματάρχες εκτιμούν ότι θα του περάσει και βλέποντας τα χειρότερα (δηλαδή τον Φειδία να κάνει βίντεο από το ευρωκοινοβούλιο) θα επιστρέψει μετανοημένο στην αγκαλιά τους. Κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε ανάγκη την comfort food, σωστά;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top