Αφόρητος είναι ο καύσωνας που έπληξε το νησί μας, με τον υδράργυρο να κτυπά κόκκινο και τις προειδοποιήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καταγράφονται αρκετά περιστατικά θερμοπληξίας και ηλίασης, αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί, αφού ο Ιούνιος θα είναι ιδιαίτερα ζεστός.
Η διαφορά της θερμοπληξίας με την ηλίαση
Η ηλίαση με την θερμοπληξία, ως κλινικές καταστάσεις, έχουν ομοιότητες ωστόσο έχουν και θεμελιώδεις διαφορές.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία εξήγησε που διαφέρουν.
«Η θερμοπληξία θεωρείται πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση από την ηλίαση. Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία όταν είναι παρατεταμένη η έκθεση στον ήλιο, ωστόσο στην θερμοπληξία δεν είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο για να επέλθει, μπορεί να επέλθει και σε κλειστό χώρο», σημείωσε.
Όσο αφορά τα συμπτώματα τους, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι είναι παρόμοια, ωστόσο σε περίπτωση θερμοπληξίας είναι επιδεινωμένα.
«Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι πιο ήπια, όπως πονοκέφαλος, ζάλη, τάση για εμετό, αφυδάτωση ωστόσο στην θερμοπληξία μπορεί να ξεκινήσουμε έτσι και να επιδεινωθούν. Μπορεί να επέλθει σύγχυση, σπασμοί μέχρι και κώμα», εξήγησε.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Αναφορικά με τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι πρόκειται για τα μικρά παιδία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.
«Πιο ευαίσθητα στο να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία είναι τα μικρά παιδία (βρέφη και νήπια) γιατί έχουν μικρότερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος σώματος τους καθώς και οι υπερήλικες. οι οποίοι αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άτομα με καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, τα υπέρβαρα άτομα καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα», πρόσθεσε.
Τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος
Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος, ώστε να αποφύγει τόσο την ηλίαση όσο και την θερμοπληξία, ο Δρ. Ηλία τόνισε το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο καθώς και η κατανάλωση αρκετών υγρών, ιδιαίτερα νερού.
«Επιπλέον σημαντικό είναι να είμαστε σε σκιερό μέρος, να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου. Καλό είναι επίσης να φοράμε αντηλιακό και να τρώμε φρούτα, λαχανικά και χόρτα. Δεν πρέπει να τρώμε βαριά, πρέπει να αποφεύγουμε την διατροφή με λιπαρά, τα οποία θα καταπονήσουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό», επεσήμανε.
Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία είπε ότι πρέπει να αποφεύγεται η εργασία και η άσκηση σε τέτοιες θερμοκρασίες ενώ είναι σημαντικό και στα σχολεία, όταν υπάρχουν ψηλές θερμοκρασίας πέραν των 40 βαθμών, να αποφεύγονται γυμναστική, αθλοπαιδιές και η έκθεση των παιδιών στον ήλιο κατά τα διαλλείματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις