ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αφόρητος είναι ο καύσωνας που έπληξε το νησί μας, με τον υδράργυρο να κτυπά κόκκινο και τις προειδοποιήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καταγράφονται αρκετά περιστατικά θερμοπληξίας και ηλίασης, αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί, αφού ο Ιούνιος θα είναι ιδιαίτερα ζεστός.

Η διαφορά της θερμοπληξίας με την ηλίαση

Η ηλίαση με την θερμοπληξία, ως κλινικές καταστάσεις, έχουν ομοιότητες ωστόσο έχουν και θεμελιώδεις διαφορές.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία εξήγησε που διαφέρουν.

«Η θερμοπληξία θεωρείται πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση από την ηλίαση. Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία όταν είναι παρατεταμένη η έκθεση στον ήλιο, ωστόσο στην θερμοπληξία δεν είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο για να επέλθει, μπορεί να επέλθει και σε κλειστό χώρο», σημείωσε.

Όσο αφορά τα συμπτώματα τους, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι είναι παρόμοια, ωστόσο σε περίπτωση θερμοπληξίας είναι επιδεινωμένα.

«Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι πιο ήπια, όπως πονοκέφαλος, ζάλη, τάση για εμετό, αφυδάτωση ωστόσο στην θερμοπληξία μπορεί να ξεκινήσουμε έτσι και να επιδεινωθούν. Μπορεί να επέλθει σύγχυση, σπασμοί μέχρι και κώμα», εξήγησε.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αναφορικά με τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι πρόκειται για τα μικρά παιδία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Πιο ευαίσθητα στο να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία είναι τα μικρά παιδία (βρέφη και νήπια) γιατί έχουν μικρότερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος σώματος τους καθώς και οι υπερήλικες. οι οποίοι αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άτομα με καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, τα υπέρβαρα άτομα καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος

Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος, ώστε να αποφύγει τόσο την ηλίαση όσο και την θερμοπληξία, ο Δρ. Ηλία τόνισε το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο καθώς και η κατανάλωση αρκετών υγρών, ιδιαίτερα νερού.

«Επιπλέον σημαντικό είναι να είμαστε σε σκιερό μέρος, να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου. Καλό είναι επίσης να φοράμε αντηλιακό και να τρώμε φρούτα, λαχανικά και χόρτα. Δεν πρέπει να τρώμε βαριά, πρέπει να αποφεύγουμε την διατροφή με λιπαρά, τα οποία θα καταπονήσουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό», επεσήμανε.

Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία είπε ότι πρέπει να αποφεύγεται η εργασία και η άσκηση σε τέτοιες θερμοκρασίες ενώ είναι σημαντικό και στα σχολεία, όταν υπάρχουν ψηλές θερμοκρασίας πέραν των 40 βαθμών, να αποφεύγονται γυμναστική, αθλοπαιδιές και η έκθεση των παιδιών στον ήλιο κατά τα διαλλείματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top