ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανυπόφορος είναι μεν ο καύσωνας που πλήττει το νησί μας ωστόσο τα περιστατικά ιώσεων αλλά και κορωνοϊού δεν φαίνεται να μειώνονται.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι παρουσιάστηκε αύξηση τόσο σε περιστατικά ιώσεων όσο και σε περιστατικά κορωνοϊού.

«Παρόλο που είναι καλοκαίρι ταλαιπωρούμαστε από κρυολογήματα και ιώσεις. Υπάρχει αύξηση και στα κρούσματα κορωνοϊό. Τα περιστατικά κορωνοϊού, από τα στατιστικά που πήραμε μετά από πολύ καιρό από το Υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν 5-6 βδομάδες. Από τα 80-90 την βδομάδα, πήγαμε σε άνω των 300. Φυσικά αυτά είναι τα γνωστά, υπάρχουν και πολλά κρούσματα που δεν κοινοποιούνται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον λόγο της αύξησης σε περιστατικά ιώσεων και κορωνοϊού, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε ότι είναι λόγω της απότομης μεταβολής θερμοκρασίας.

«Λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, ο κόσμος είναι μέσα στους κλιματιζόμενους χώρους. Με αυτή την μεταβολή της θερμοκρασίας είναι επόμενο να υπάρξει αύξηση στα περιστατικά ιώσεων αλλά και κορωνοϊού», εξήγησε.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Καραγιάννης έδωσε κάποιες συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθούν οι πολίτες αναφορικά με την μετάδοση των ιώσεων και του κορωνοϊού.

«Τον χειμώνα λέμε να έχετε τα παράθυρα ανοικτά για να αερίζονται οι χώροι, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι η απολύμανση των χεριών. Πολλοί ξέχασαν την σημασία της αντισηψίας των χεριών. Είναι πάντα καλό ένα πλύσιμο των χεριών κυρίως όταν βγούμε έξω και αγγίξουμε σε επιφάνειες που αγγίζουν εκατοντάδες άτομα. Επίσης καλό είναι, όταν κάποιος είναι άρρωστος, να περιορίζεται», είπε καταληκτικά.

Τα συμπτώματα

Σημειώνεται ότι τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούν οι ιοί εξαρτώνται από την πάσχουσα περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα όταν πάσχει το ανώτερο αναπνευστικό παρουσιάζουμε συνήθως ρινική καταρροή, φαρυγγαλγία και βήχα (πχ. ιός του κοινού κρυολογήματος) ενώ στο κατώτερο αναπνευστικό παρουσιάζουμε υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους και κακουχία (πχ. γρίπη, κορωνοϊός).

Συνοπτικά, τα πιο συχνά συμπτώματα των ιώσεων είναι τα εξής:

- Βήχας
- Ζαλάδες
- Καταρροή - συνάχι
- Πονοκέφαλος
- Υψηλός πυρετός
- Μυαλγίες
- Αίσθημα κακουχίας, έντονης κόπωσης
- Πονόλαιμος
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Πόνος στην κοιλιά
- Ρίγη
- Διάρροια ή εμετός

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top