ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας αφού προχώρησαν σε θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού διαλόγου σε συγκεκριμένα θέματα, ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνου Κόμπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Διεθνολόγο, Δρ. Αντώνη Στυλιανού για να μεταφέρει στους αναγνώστες του περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις γι’ αυτή την εξέλιξη.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, οι ανακοινώσεις και η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός προς την ορθή κατεύθυνση το οποίο δείχνει και τον σωστό προσανατολισμό που πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέρος του δυτικού πολιτισμού με τον δυτικό τρόπο και πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Το πλέον σημαντικό, όπως πρόσθεσε, το οποίο προκύπτει από τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του είναι το ζήτημα της άρσης της υποχρέωσης των Κυπρίων πολιτών για έκδοση visas για την επίσκεψη τους στις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε, είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια και δεν έχει καταλήξει σε άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό με πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους πολίτες που θα μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ, χωρίς προβλήτα και χωρίς την αναγκαιότητα έκδοσης θεώρησης εισόδου, το οποίο επιτρέπουν σε συγκεκριμένες χώρες λόγω ζητημάτων ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι όταν μπει κάποια χώρα στην λίστα που επιτρέπεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση εισόδου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δείχνει αναβάθμιση των διμερών σχέσεων οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών.

Από την άλλη, όπως συμπλήρωσε, η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου – ΗΠΑ, έχει και άλλα αποτελέσματα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα με την διάνοιξη νέων εμπορικών οδών, προσέλκυση περισσότερων Αμερικανών τουριστών στην Κύπρο και άνοιγμα νέων εμπορικών οδών.

Επίσης σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι αναβαθμισμένες αφού οι ΗΠΑ επενδύουν γενικά και γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή την νοτιοανατολικής μεσογείου αφού όπως συμπλήρωσε, «βλέπουμε την παρουσία αμερικανικών εταιρειών και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και σε όμορες συνορεύουσες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θέλουν ένα σταθερό σύμμαχο, ένα σταθερό πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή όπως η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι το νοτιοανατολικότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολιτική σταθερότητας, συνθήκες ασφάλειας, συνθήκες δημοκρατίας σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας».

Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε, «ενδιαφέρονται γι’ αυτή την περιοχή και επιλέγουν ως σύμμαχο τους την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των ΗΠΑ αλλά και με οφέλη που θα έχει και η Κύπρος».

Καταληκτικά σημείωσε ότι, «όταν αναβαθμίζονται οι οποιεσδήποτε διμερείς σχέσεις τότε υπάρχουν οφέλη και για τις δύο χώρες», κατέληξε

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top