ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι δημιουργήθηκαν τα διάσημα τουβλάκια- Η συγκινητική ιστορία πίσω από τα Lego

Έτσι δημιουργήθηκαν τα διάσημα τουβλάκια- Η συγκινητική ιστορία πίσω από τα Lego

Τα τουβλάκια Lego μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες δημιουργίες και τα έχουν αγαπήσει πολλές γενιές παιδιών. Η ιστορία και η εφεύρεση όμως για τα διασκεδαστικά αυτά τουβλάκια ξεκίνησε από κάτι θλιβερό!

Η δημιουργία τους ξεκίνησε από τον Δανό μαραγκό Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Το 1932, έχασε την σύζυγό του και σκοπός του έγινε να μεγαλώσει τα παιδιά του και να μην κάνει αισθητή την απουσία της μητέρας τους.

Για αυτό και σκέφτηκε να τους φτιάξει μερικά ξύλινα τουβλάκια σε διάφορα σχήματα ζώων για όση ώρα θα απουσίαζε ο ίδιος από κοντά τους ώστε να μπορούν να διασκεδάσουν. Τα παιδιά τα αγάπησαν και άρχισαν να περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας. Το αγαπημένο τους έγινε η πάπια.

Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των παιδιών του για τα συγκεκριμένα παιχνίδια, θεώρησε σωστό να τα μοιραστεί και με τα υπόλοιπα παιδιά που υπήρχαν στην πόλη που ζούσε. Εξάλλου, η επιχείρησή του κόντευε να πτωχεύσει και έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο να την αναβαθμίσει για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Η προσθήκη των ξύλινων παιχνιδιών στην επιχείρησή του αποδείχθηκε σωτήρια. Η ονομασία των «LEGO» προήλθε από την δανέζικη έκφραση «leg godt» που σημαίνει «παίζω καλά». Η απίστευτη σύμπτωση είναι πως στα λατινικά η λέξη «lego» σημαίνει «συναρμολογώ».

Η επιχείρησή του πήγαινε καλά ώσπου το 1940, κάηκε! Δεν πτοήθηκε και επανήλθε δυναμικά πουλώντας αποκλειστικά μόνο τουβλάκια Lego καθώς έφερναν τα περισσότερα έσοδα.

Το 1947, έκανε ένα μεγάλο βήμα αγοράζοντας ένα ειδικό ακριβό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που επεξεργάζεται το πλαστικό. Ετσι, τα ξύλινα τουβλάκια αντικαταστάθηκαν με πλαστικά.

Ο Γκότφριντ, ένα από τα παιδιά του Κρίστιανσεν, ανέλαβε το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Με νέες ιδέες, εξέλιξε τα Lego στη σημερινή τους μορφή: τους πρόσθεσε υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους, στη λογική αρσενικού και θηλυκού. Τα πρώτα χρώματα που κυκλοφόρησαν ήταν το πορτοκαλί, το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό.

Το 1958, ο Γκότφριντ είχε μια ιδέα που αποδείχθηκε η αρχή της μεγάλης επιτυχίας των Lego. Πρόσθεσε ένα κενό στο κάτω μέρος τους. Η σημαντικότητα του αποδείχθηκε μεγάλη αφού με λιγότερα από δέκα τουβλάκια, μπορούσαν να γίνουν εκατομμύρια συνδυασμοί μεταξύ τους και αμέτρητα σχέδια.

Τα σχέδια συνέχισαν να αναπτύσσονται και μέχρι το 1970 τα Lego έκαναν σημαντικές πωλήσεις σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ιαπωνία.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, κυκλοφόρησαν θεματικά κουτιά Lego με συγκεκριμένα σχέδια, όπως κτίρια και αυτοκίνητα.

Από τότε οι πωλήσεις της Lego έγιναν ανάρπαστες. Μέχρι τώρα καμία επιχείρηση με ανάλογα παιχνίδια δεν έχει καταφέρει να περάσει την εταιρεία σε ανταγωνισμό. Και πώς άλλωστε αφού ένας μπαμπάς ξέρει καλύτερα τι χρειάζονται τα παιδιά!


 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top