ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες πολλών χωρών της Μεσογείου. Η Κύπρος η οποία διακατέχεται εδώ και μέρες από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη όσο αφορά την πορεία της καλοκαιρινής σοδειάς.

Η μεγάλη καταστροφή που προέκυψε στις καλλιέργειες των αγροτών, έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα που έχουν απομείνει, να πάρουν την ανιούσα στην αγορά, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι σοδειές.

Ο Γενικός γραμματέας Κυπρίων αγροτών, Πανίκος Χάμπας, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «οι λόγοι που αυξήθηκε η τιμή του καρπουζιού είναι λόγω της κλιματικής κρίσης και των ψηλών θερμοκρασιών. Η κλιματική κρίση θα φέρει επισιτιστική κρίση δηλαδή έλλειψη προϊόντων»

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χάμπας σημείωσε ότι «όταν έχει έλλειψη προϊόντων πλέον έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση. Καταστράφηκαν καλλιέργειες από τις ψηλές θερμοκρασίες. Ένας παραγωγός για να παράξει τα προϊόντα, βάζει πάνω από τα καρπούζια σακούλες ρούχενες και τις ραντίζει για να τα προστατεύσει. Υπάρχει πολύς κόπος», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός γραμματέας Κυπρίων αγροτών τόνισε ότι «οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα είναι μόνο στα καρπούζια, θα είναι και σε άλλα προϊόντα λόγω των καιρικών συνθηκών»

Οι καταστροφές που έχουν επέλθει λόγω του καύσωνα, είναι κυρίως στην ανοικτή καλλιέργεια και σε οπωροκηπευτικά είδη, όπως είναι τα αγγούρια, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα καρπούζια αλλά και οι πατάτες»

Όσο αφορά τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο κύριος Χάμπας επισήμανε ότι «αναμένεται να έχουμε κι άλλες αυξήσεις. Ακόμα και τα ζώα που παράγουν προϊόντα όπως για παράδειγμα οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα, έχουν μειώσει κατά πολύ την παραγωγή γάλακτος. Σε όλα τα τρόφιμα θα υπάρξει αύξηση τιμών γιατί μειώνεται η παραγωγή»

Ερωτηθείς εάν θα έχουμε μείωση στις τιμές αν σταματήσει ο καύσωνας τις επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας Κυπρίων αγροτών απάντησε ότι «οι τιμές δεν θα έρθουν στα ίδια επίπεδα γιατί τα προϊόντα καταστράφηκαν, έπαθαν ήδη τη ζημιά»

«Η σεζόν θα είναι δύσκολη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

• Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις Κυπρίων επωνύμων για την τουρκική εισβολή

• Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας - 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

• Κλάπηκαν τρία γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» που κοσμεί το Κάβο ΓκρέκοΟ Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top